12
nov.
08

Criza de cash din SUA, bucuria caselor de amanet

Până şi locuitorii din Beverly Hills amanetează tot felul de bunuri, de la tablouri de Picasso, Rolex-uri şi brăţări cu diamante până la automobile Porsche sau Ferrari.Cum economia americană este în criză, numărul clienţilor care apelează la o casă de amanet pentru un împrumut pe termen scurt a crescut dramatic în ultima perioadă.


Pentru că băncile nu mai acordă credite, cei care au nevoie urgentă de bani sunt nevoiţi să găsească soluţii pentru a face faţă facturilor de la o lună la alta.

Presa americană relatează tot mai mult despre oameni care recurg la casele de amanet pentru a-şi plăti taxele şcolare ale copiilor, pentru a-şi achita o rată la bancă sau pentru a face plinul maşinii.

La People’s Pawn, în Springfield, Massachusetts, colecţia de DVD playere, televizoare şi alte electronice devine tot mai mare. Aici vin chiar şi 200 de clienţi pe zi pentru a-şi aduce lucrurile şi a împrumuta bani, spune Efren Rivera, o angajată a casei de amanet, citată de MSNB.

AFP

Angajaţii caselor de amanet din SUA vorbesc despre 2008 ca despre cel mai prolific an din câţi au văzut Foto: AFP

Casele de amanet percep o dobândă situată între 5 şi 20% pe lună, în funcţie de valoarea mărfii şi de încrederea prezentată de client.

La o dobândă de 20%, pentru un împrumut de 75 de dolari timp de o lună un client plăteşte o dobândă de 15 dolari. Penalităţile la ratele neplătite la bancă sunt în medie de două ori mai mari de atât.

Succesul caselor de amanet arată că până şi în Beverly Hills a ajuns criza financiară, unde venitul mediu pe cap de locuitor în 2006 era de 50.218 dolari.

Şi bogaţii plâng după bani

Beverly Loan Co, din Beverly Hills, California, înfloreşte, spune directorul executiv al companiei, Jordan Tabach-Bank, citat de Bloomberg. La această casă de amanet, clienţii care au nevoie urgent de bani lasă bijuterii Cartier, motociclete Harley-Davidson şi statuete Oscar.

“N-am văzut în viaţa mea atâţia bancheri, avocaţi, doctori şi actori cu lucruri valoroase de amanetat. Cum creditorii obişnuiţi nu mai acordă credite, în multe cazuri noi suntem acum singura bancă disponibilă”, spune Tabach-Bank. La Beverly Loan Co, împrumuturile se acordă pe garanţii precum lucrări de-ale lui Pablo Picasso sau Anndy Warhol şi pot varia de la câteva mii de dolari până la sute de mii de dolari sau chiar milioane.

Clienţii iau aceste împrumuturi pentru a acoperi rate ipotecare, pentru a plăti pensii alimentare sau pentru a finanţa operaţii cosmetice, relatează Bloomberg.

Asociaţia Naţională a Caselor de Amanet din SUA (NPA) spune că 80% din clienţi îşi revendică bunurile amanetate la timp şi plătesc o dobândă care face ca businessul să prospere. După estimările NPA, pe întreg teritoriul Statelor Unite există între 12.000 şi 14.000 de case de amanet.

Cash America International Inc, care operează peste 500 de case de amanet în 21 de state, a raportat în al doilea trimestru din 2008 un profit mai mare cu 52% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut şi estima pentru al treilea trimestru un profit în creştere cu alte 20 de procente.

First Cash Financial Services Inc. operează 250 de case de amanet, iar profitul său a crescut cu 26% în primul trimestru şi cu 39% în al doilea.


0 Responses to “Criza de cash din SUA, bucuria caselor de amanet”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 322.333 hits
noiembrie 2008
L M M J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: