03
dec.
08

Parlamentul anti-nominal

Aberatiile uninominalului: candidati de pe locurile 2, 3 si chiar 4 au devenit senatori si deputati in detrimentul unora clasati pe locul 1


» Prima etapa a procesului redistribuirii mandatelor a scos la lumina o serie intreaga de „anomalii” ale noului sistem de vot.

» Ocupanti ai locurilor doi si chiar trei au primit mandat de senator ori de deputat, in conditiile in care unii dintre ei au strans sub 20% din voturile valabil exprimate.

» In contrapartida, au ratat intrarea in Parlament politicieni care s-au situat pe primul loc in colegiul in care au candidat, dar care nu au reusit sa stranga 50% plus unul din voturi.

parlamentIn afara putinilor candidati norocosi care si-au adjudecat in mod direct un mandat de senator ori de deputat acumuland 50% plus un vot, toti ceilalti au fost nevoiti sa astepte redistribuirea pentru a afla daca vor intra sau nu in viitorul legislativ. Prima etapa a redistribuirii, desfasurata ieri si care a tinut cont daca un candidat a depasit sau nu coeficientul electoral al fiecarei circumscriptii, a scos la iveala primele anomalii ale Legii votului uninominal. Ocupanti ai locurilor 2, 3 si chiar 4 au primit mandat, in conditiile in care unii dintre ei au strans sub 20% din voturile valabil exprimate, inaintea lor altii acumuland mai multe voturi, dar neintrand in Parlament. Printre norocosii liberali se numara chiar seful partidului, Calin Popescu Tariceanu, precum si Bogdan Olteanu, Adriana Saftoiu, Alina Gorghiu, Crin Antonescu si Teodor Atanasiu, conservatorul Sergiu Andon si social-democratul Victor Socaciu.



In contrapartida, au ratat intrarea in Parlament politicieni care s-au situat pe primul loc in colegiul in care au candidat, precum fostul ministru de Finante Ionut Popescu. Un caz aparte este cel al viitoarei deputate Anna Farkas, care a primit mandat, desi a acumulat o mie de voturi, ea clasandu-se a patra intr-un colegiu brasovean. Printre ministrii care nu au reusit sa obtina 50% plus un vot, in schimb au prins un mandat de parlamentar la redistribuire, se afla Cristian David, Teodor Melescanu, Varujan Vosganian si Ludovic Orban. Catalin Predoiu si Mariana Campeanu nu au fost la fel de norocosi. O ultima etapa a redistribuirii se va face astazi la nivel national, dat fiind ca sistemul de vot experimentat pe 30 noiembrie este partial uninominal, partial proportional.


Jozsef Koto (UDMR) va deveni deputatul cu cele mai putine voturi primite in istoria Parlamentului Romaniei, scrie site-ul de stiri Transindex. Candidat in Colegiul nr. 4 din diaspora – in care au putut vota cetatenii romani din regiunea Orientul Mijlociu, Asia si Africa –, Koto a prins fotoliul de parlamentar in urma redistribuirii nationale, desi a primit numai 34 de voturi.



In Bucuresti, presedintele camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a obtinut inca un mandat chiar daca nu a reusit sa se situeze decat pe locul 3 in Colegiul 1 din Capitala, luand doar 26,68% din voturi. De pe acelasi loc 3 in Colegiul 2 a „prins” mandat si liberalul Daniel Stamate Budurescu (25,83%), in defavoarea democrat-liberalei Anca Constantinescu (33,78%). Desi situati pe locul doi, social-democratii Georgian Pop si Florian Popa si-au adjudecat si ei cate un mandat de deputat de Bucuresti, cu 33,40% si, respectiv, 33,96%. De pe locul 2 in Colegiul 16 pentru Camera a avut norocul de a primi un nou mandat si conservatorul Sergiu Andon, desi a avut cu circa patru procente in spatele democrat-liberalului Constantin Dudu Ionescu.



De ghinion a avut parte, in schimb, sefa lui Andon, Daniela Popa. Desi s-a situat pe primul loc in Colegiul 19 (cu 43,63% din voturi), liderul PC a pierdut mandatul in favoarea ocupantului locului 2, democrat-liberalul Mircea Raicu (36,99%). Ziua de ieri a stat sub auspicii bune si pentru candidatul PNL Alina Gorghiu. Chiar daca nu a reusit sa se situeze decat pe locul 3 in Colegiul 22 pentru Camera Deputatilor, Gorghiu va ocupa un fotoliu de parlamentar, in defavoarea lui Corneliu Ciontu (PSD±PC) si a Elenei Munteanu (PD-L). Mandat a „prins” si social-democratul Damian Florea, chiar daca s-a situat doar pe locul 2, la peste sapte procente in spatele democrat-liberalului Vasile Ozun. De pe locul 3 in Colegiul 27 pentru Camera (cu doar 18,99% din voturi) va intra in Parlament si liberalul Cornel Pieptea. „Anomalii” s-au inregistrat si in colegiile pentru Senat.



In Colegiul 1, mandatul a fost adjudecat de ocupantul locului 3, liberalul Arin Avramescu (21,18%), in defavoarea Corneliei Cazacu (PD-L, 39,21%) si a regizorului Sergiu Nicolaescu (PSD±PC, 30,84%). Surprize au aparut si in Colegiul 2 unde, desi aflat pe locul intai, fostul ministru de Finante Ionut Popescu a pierdut mandatul in favoarea liberalului Crin Antonescu. Redistribuirea i-a adus, in schimb, mandat de deputat fostului ministru al Apararii, actual sef al AVAS, Teodor Atanasiu, chiar daca acesta a ocupat doar locul 2 in Colegiul 3 din judetul Alba, la circa 1.300 de voturi in spatele democrat-liberalului stefan Cornel Bardan.


De la Bacau, fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu va intra in Camera Deputatilor de pe locul doi in colegiu, in detrimentul democrat-liberalului Constantin Draganuta. In contrapartida, democrat-liberalul Vasile Gherasim, fost primar al Sectorului 1, i-a „suflat” mandatul de deputat social-democratului Constantin Avram, chiar daca a obtinut cu 2.700 de voturi mai putin decat acesta. Rasturnari s-au produs si in Mures. Cantaretul Victor Socaciu (PSD±PC) a reusit de pe locul 3 (cu doar 20% din voturi) sa castige un mandat de deputat in Colegiul 4, in vreme ce democrat-liberalul Doru Opriscan a „prins” mandat de pe locul 2 (26,88%).


In Prahova, PD-L a pierdut, in urma redistribuirii, un mandat de deputat si unul de senator. In locul lui Gabriel Sandu (clasat pe primul loc in Colegiul 5 Ploiesti, cu 45,24%) va intra in Senat Daniel Savu (PSD, clasat pe locul 2, cu 28,11% din voturi). Rasturnare de situatie s-a inregistrat si in Colegiul 1 Valea Prahovei. Gheorghe Nastasia (PD-L) nu va intra in Camera Deputatilor, chiar daca a obtinut 40,61% din voturi. Locul pedelistului va fi luat de liberalul Cristian Burlacu (doar 27,67% din voturi).

Norica Nicolai nu a „prins” al treilea mandat de senator, chiar daca a obtinut 45% din voturi si a iesit pe primul loc in colegiul 2 din Calarasi. Tot de pe locul intai a ratat intrarea in Parlament si Adrian Paunescu intr-un colegiu din Hunedoara. A ratat etapa a doua udemeristul Peter Eckstein Kovacs. Aseara, la ora inchiderii editiei era in desfasurare urmatoarea etapa a redistribuirii pentru procentele ramase nealocate dupa prima etapa. Astfel ca au reusit sa primeasca mandate Daniela Popa si Sergiu Nicolaescu.

*romanialibera

Numerosi romani care au votat duminica se afla inca intr-o stare de confuzie. In Parlament vor intra candidati care nu au luat cel mai mare numar de voturi din colegiul lor


0 Răspunsuri to “Parlamentul anti-nominal”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 337.275 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

12 martie - Sfântul Cuvios Simeon Noul Teolog [ TRINITAS TV ] 15 noiembrie - Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț [ TRINITAS TV ] Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iisus Hristos Inaltarea Domnului Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Rusaliile Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Tatăl nostru Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: