09
dec.
08

Indemnizaţia de mamă: 600 de lei sau 85% din venitul net anual

Executivul va adopta mâine, în şedinţa săptămânală, normele metodologice pentru aplicarea noilor prevederi privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului.

mama-si-copilulPotrivit metodologiei, începând cu luna ianuarie 2009, indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordă în cuantum de 600 de lei sau opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor profesionale realizate în ultimele 12 luni din ultimul an anterior naşterii copilului.
Legea include şi mămicile studente, cu condiţia să fie la cursuri de zi ale învăţământului universitar şi să fi promovat examenul de licenţă.

Adeverinţă cu Veniturile lună de lună

Metodologia mai prevede că, până la înregistrarea documentelor şi calcularea indemnizaţiei pentru creşterea copilului potrivit noii legi, mamele vor primi în continuare 600 de lei, urmând ca diferenţa de cuantum să fie acordată începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2009.

Potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii Ministerului Muncii, mamele aflate în plată la 1 ianuarie 2009 trebuie să depună la agenţiile judeţene pentru prestaţii sociale o cerere pentru recalcularea indemnizaţiei, dar şi adeverinţă de salariu de la angajator, în care să se scrie defalcat care au fost veniturile realizate în ultimele 12 luni dinaintea naşterea copilului.

„Mămicile care deja se află în concediu de maternitate vor primi cei 85% din veniturile pentru perioada care a mai rămas din concediu de maternitate”, susţine Teodora Bertzi, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Pentru acordarea indemnizaţiei de maternitate, femeile care nasc după 1 ianurie 2009 trebuie să completeze un formular tipizat, alcătuit din cerere tip şi declaraţie pe proprie răspundere că nu mai beneficiază de altă indemnizaţie. Pe lângă aceste acte, mămicile vor depune la dosar şi o adeverinţă cu veniturile nete realizate în fiecare din ultimele 12 luni dinaintea naşterii copilului.

Dosarele se depun la primărie.

În cazul în care, în ultimul an dinaintea naşterii, mămica a avut două joburi, atunci la calcularea indemnizaţiei se va ţine cont şi de venitul realizat aici. În condiţiile noii legi, şi taţii care câştigă mai mulţi bani pot face cerere să stea acasă cu copiii. Procedura este aceeaşi. Primele indemnizaţii recalculate vor fi primite, cel mai devreme, în luna februarie 2009.


3 Responses to “Indemnizaţia de mamă: 600 de lei sau 85% din venitul net anual”


 1. 1 elena
  16 decembrie 2008 la 19:43

  Legea include şi mămicile studente, cu condiţia să fie la cursuri de zi ale învăţământului universitar şi să fi promovat examenul de licenţă.
  IMI PARE RAU DAR ASTA NU MAI INTELEG.PAI DC SUNT STUDENTE LA CURSURI DE ZI CUM SA PROMOVEZE EXAMENUL DE LICENTA?PAI DC AU PROMOVAT EX DE LICENTA ATUNCI NU MAI SUNT STUDENTE…..DECI?

 2. 2 Barbu Liliana
  7 ianuarie 2009 la 08:57

  Draga Elena, nu ti-ai dat seama ca avem o conducere de nimic? Fac legi numai pentru ei. Daca vreun guvernant sau parlamentar avea o fata in situatia de a fi si studenta si mama se aproba imediat legea indemnizatiei si pentru studente. Cum sa te mai numesti studenta dupa ce ai luat examenul de licenta? Dar de ce licenta este conditia”sine qua non”? Orice mama care naste ar trebui sa primeasca indemnizatie…

 3. 3 ana
  11 ianuarie 2009 la 18:07

  Buna ziua… sunt studenta la postliceala…medicina..anul 2 curs zi..credeti ca si eu pot beneficia de indemnizatie….???va rog sa imi raspundeti..va multumesc!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

 • 325.204 hits

Arhive

Top click-uri

 • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: