11
dec.
08

180 de cazuri noi de HIV/SIDA in prima jumatate a lui 2008

» Strategia nationala pentru prevenirea, controlul si reducerea impactului social al influentei infectiei cu HIV/ SIDA in perioada 2008-2013 urmareste ca, pana in 2010, sa fie atentuata incidenta HIV cu cel putin 20% la tinerii de 15-29 de ani.» Este nevoie de 10-15 milioane de euro pentru punerea in practica a unor programe auxiliare, care vizeaza alte aspecte decat tratamentul si depistarea, care se fac oricum gratuit prin programul national dedicat.» Ultima evaluare privind situatia persoanelorcu HIV/SIDA in Romania arata ca, in perioada 1 ianuarie-30 iunie 2008, au fost depistate 180 de cazuri noi.

hivsidaPentru prevenirea si combaterea raspandirii HIV/SIDA, specialistii din Romania se gandesc la o noua abordare a problematicii, in sprijinul persoanelor infectate. Cele 40 de milioane de euro alocate anul acesta pentru Programul National de combatere a HIV/SIDA vor fi probabil suplimentate de anul viitor cu o suma intre 10 si 15 milioane de euro, pentru ca este nevoie de dezvoltarea unor programe auxiliare destinate persoanelor infectate, ne-a declarat directorul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals” din Bucuresti, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. „Pentru ce am avut nevoie pana acum, suma stabilita pentru programul national a fost suficienta. Insa acum sunt necesare alte programe, legate de impactul social al problemei, de suportul social pentru cei afectati, pentru integrarea sociala a lor, pentru dezvoltarea abilitatilor in vederea invatarii unei meserii etc.„, ne-a detaliat Streinu-Cercel.

Ultima evaluare privind situatia persoanelor cu HIV/SIDA in Romania a fost realizata de Institutul „Matei Bals” pentru perioada 1 ianuarie-30 iunie 2008. In aceasta perioada au fost depistate 180 de cazuri noi.
Statistica arata ca la noi in tara traiesc peste 9.600 de pacienti cu aceasta problema, dintre care doar 7.700 sunt in evidenta activa a institutului. Datorita introducerii tratamentului antiretroviral, in 1998, durata medie de supravietuire a bolnavilor cu SIDA s-a prelungit cu peste 6 ani.
Cel mai des intalnite boli asociate SIDA, in 2007, au fost sindromul Wasting (pierderea involuntara in greutate cu mai mult de 10%) si tuberculoza pulmonara, urmate de encefalopatia HIV si pneumonia recurenta, arata acelasi studiu.

Strategie nationala
Strategia nationala multisectoriala pentru prevenirea, controlul si reducerea impactului social al influentei infectiei cu HIV si SIDA in perioada 2008-2013, elaborata de Ministerul Sanatatii, urmareste mentinerea incidentei HIV la nivelul celei din 2006. Peste 50% din cazurile HIV nou-descoperite in 2006 sunt in randul tinerilor (15-29 de ani), dupa cum releva datele anexei proiectului elaborat de Ministerul Sanatatii.
Obiectivul specific al strategiei este ca, pana in 2010, sa fie redusa incidenta HIV cu cel putin 20% la tinerii de 15-29 de ani, fata de 2007. Pe langa campaniile de informare preconizate, autoritatile sanitare si-au propus promovarea folosirii prezervativului. Astfel, ponderea tinerilor de 15-24 de ani care raporteaza folosirea prezervativului la primul contact sexual ar trebui sa ajunga la 60 la suta in 2010 si la 70 la suta in 2013.

Strategia prevede si asigurarea accesului la prezervative de calitate, pe care tinerii sa si le poata permite, cresterea vanzarilor si distributiei de prezervative la cel putin 50 de milioane de unitati in 2010 si la 65 milioane unitati in 2013, promovarea amanarii debutului vietii sexuale si a fidelitatii in cuplu in randul tinerilor. Motivul pentru care specialistii vor sa puna accent pe folosirea prezervativului este acela ca, in 78% din cazurile HIV nou-descoperite, transmiterea s-a facut pe cale sexuala, prin contact neprotejat. A crescut usor si numarul de cazuri de transmitere pe verticala, de la mama la fat, se arata in studiul Institutului „Matei Bals”. Explicatia ar fi aceea ca a crescut numarul adolescentelor si tinerelor infectate in primii ani de viata, intre anii 1987-1991, si care acum isi incep viata sexuala.

In 2007, un raport la nivel european aducea informatia ca au fost depistate peste 500 de cazuri noi in Europa Centrala, cele mai multe dintre ele fiind inregistrate in Romania: 216. Adica 12 cazuri la un milion de locuitori, in timp ce in celelalte tari, media era in jur de cinci la un milion de locuitori. In acelasi timp, in privinta numarului de noi infectari cu HIV, Romania are una dinte cele mai mici rate din tarile UE (7 la un milion de locuitori, 158 de cazuri), potrivit raportului intocmit de Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor.

» Rezistenti la tratament
Virusul imunodeficientei umane (HIV) a fost depistat pentru prima data si definit abia in 1982 si, in doar trei ani, a ajuns in Romania cu trenul. Specialistii de la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” din Bucuresti spun ca primul roman depistat a fost un adult homosexual, insotitor de tren pe rute internationale. De atunci numarul persoanelor depistate a crescut in ritm alert, iar tratamentele descoperite in toata lumea s-au diversificat. Rezistenta dezvoltata de virus la tratamentele existente ii ingrijoreaza pe specialisti, care spun ca, in prezent, intre 8% si 12% din pacienti sunt multirezistenti.

*romanialibera


0 Responses to “180 de cazuri noi de HIV/SIDA in prima jumatate a lui 2008”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 325.122 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: