11
dec.
08

Bechtel şantajează statul cu concedierea a 2.300 de oameni

Americanii spun că nu şi-au primit banii cuveniţi şi de aceea sunt nevoiţi să dea oamenii afară. Compania acuză un abuz şi ameninţă Bechtel cu rezilierea contractului.

Activităţile de construcţie a autostrăzii Transilvania vor fi reduse substanţial, iar această măsură ar putea afecta până la 2.300 de angajaţi, ca urmare a faptului că Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) datorează constructorului 27 de milioane de euro, a anunţat, miercuri, Mike Mix, director de proiect pentru autostrada Transilvania. Potrivit directorului Bechtel, până în prezent a fost suspendată activitatea câtorva sute de salariaţi.

Regretăm că trebuie să luăm această măsură, dar nu putem continua lucrările fără a fi plătiţi şi fără a avea acces liber şi fără obstacole la suprafeţe de teren cu o întindere considerabilă, situate una în continuarea celeilalte“, a declarat Michael Mix.

Potrivit sursei citate, la această dată, CNADNR datorează constructorului autostrăzii, compania Bechtel, o sumă de peste 27 de milioane de euro şi TVA în valoare de peste 14,7 milioane de lei pentru lucrări certificate încă din luna iulie.
De asemenea, CNADNR a întâmpinat dificultăţi în asigurarea accesului la terenul necesar efectuării lucrărilor, eliberarea terenului şi relocarea utilităţilor, în îndepărtarea deşeurilor şi a materialelor periculoase, precum şi în ceea ce priveşte descărcarea de sarcină arheologică. În această situaţie, ne este imposibil să menţinem ritmul actual de efectuare a lucrărilor“, a afirmat Mix. „În eventualitatea unei concedieri colective, angajaţii vor beneficia de o plată compensatorie reprezentând echivalentul a două salarii de bază lunare.
Ne angajăm să cooperăm cu Ministerul Transporturilor, CNADNR, cu liderii de sindicat şi de guvern pentru a rezolva aceste probleme
“, arată directorul de proiect al autostrăzii Transilvania. „Astfel, vom avea la dispoziţie suficient de mult timp să lucrăm împreună şi să dezvoltăm un plan detaliat de revenire la ritmul normal de lucru. Importanţa autostrăzii Transilvania este mult prea mare pentru a permite întârzieri semnificative în realizarea lucrărilor. Sperăm că CNADNR va soluţiona în cel mai scurt timp situaţia, astfel încât să putem relua activitatea“, a arătat Mix.

Nu este prima dată când Bechtel atinge coarda sensibilă a concedierilor de personal pentru a primi sumele pe care susţine pe drept sau pe nedrept că i le datorează statul român. Motivul clasic este că, neavând bani, nu poate face lucrări şi ca urmare este constrânsă să facă concedieri. În unele cazuri, Compania de Autostrăzi nici nu a recunoscut datoriile menţionate de Bechtel, iar acesta este şi cazul de faţă. „Într-adevăr datorăm suma de 27 de milioane de euro firmei Bechtel, însă 16 milioane sunt datorii pentru lucrări efectuate în noiembrie, pentru care suntem încă în termenul de plată de 25 de zile de la emiterea facturilor“, spune directorul general al CNADNR, Dorin Debucean. CNADNR a făcut demersurile legale pentru primirea banilor şi efectuarea plăţilor, mai spune acesta.

Potrivit reprezentanţilor CNADNR, posibila concediere a 2.300 de angajaţi nu are legătură cu plata sau neplata companiei americane, ci cu faptul că după 15 noiembrie se opresc toate lucrările din construcţia de drumuri, ca urmare a condiţiilor de lucru neprielnice. Compania reaminteşte Bechtel că i-a fost pus la dispoziţie front de lucru, avizând proiectul unui nou sector, anume 3B (Gilău-Mihăileşti). Compania se declară surprinsă de decizia Bechtel şi ameninţă voalat cu „reanalizarea oportunităţii de a continua relaţia contractuală existentă“.

Proiectul de construcţie a autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov-Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat companiei americane Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an. Până la jumătatea lunii august a acestui an, compania a finalizat o porţiune de cinci kilometri de autostradă dintr-un sector cu o lungime de 50 de kilometri, care face legătura dintre Gilău şi Câmpia Turzii.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a declarat, la jumătatea lunii noiembrie, în timpul unei vizite în judeţul Cluj, „deranjat“ de ritmul în care avansează lucrările la autostrada Transilvania, afirmând că nu este dispus ca Guvernul să asigure finanţarea „peste măsura în care compania Bechtel este capabilă să predea lucrările“.

Premierul preciza că sunt porţiuni ale autostrăzii care ar fi putut fi duse până la recepţie, dar nu au fost finalizate. „Am plătit Bechtel un avans la începutul anului de 30 la sută, fără să fie un centimetru de lucrare executat, pentru care compania are obligaţia să execute lucrări. Acestea trebuie executate şi certificate din punct de vedere calitativ şi recepţionate. Noi nu dăm bani şi să aşteptăm să fie gata peste câţiva ani“, a spus premierul.

*cotidianul


0 Responses to “Bechtel şantajează statul cu concedierea a 2.300 de oameni”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 322.333 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: