18
dec.
08

Guvernul lui Boc prinde forme

Componenţă La timpuri noi, doamne noi: Elena Udrea – MInistrul turismului

Guvernul lui Boc prinde forme

Cabinetul Boc îmbină vechiul – Ecaterina Andronescu, Marian Sârbu, Ilie Sârbu, Radu Berceanu – cu feţele noi – Elena Udrea, Monica Iacob Ridzi sau Theodor Paleologu; la Interne se bat doi social democraţi – Cătălin Voicu (general SPP, „powered by“ Vanghelie) şi Gabriel Oprea (susţinut de Năstase)

Adevărata împărţeală abia acum începe – şefii de la Drumuri şi Hidroelectrica, mai tari ca miniştrii
Împărţeala oficială a portofoliilor între PSD şi PD-L a durat, ieri, în jur de o oră, totul aranjându-se repede în favoarea celor două părţi şi mai ales a celor susţinuţi de şeful statului. La finalul reuniunii, democrat-liberalii s-au ales cu ministerele cele mai bănoase – Finanţe, Economie, Transporturi şi Dezvoltare Regională. Vasile Blaga a pierdut, în schimb, Ministerul de Interne, care a fost prima alegere a PSD. Sulfina Barbu a fost cea de-a doua victimă, Mediul fiind cedat şi el PSD, după ce a fost cerut insistent de baronul de Constanţa Nicuşor Constantinescu. Social-democraţii şi-au mai adjudecat Ministerul Afacerilor Externe şi ministerele sociale. În vreme ce în PSD concurenţa pe portofolii este aprinsă, la democrat-liberali numele unor favoriţi ai lui Traian Băsescu sunt certe.

Este vorba de Elena Udrea la Turism, Mihai Stănişoară la Apărare, Monica Iacob Ridzi la Tineret, ale căror ministere au fost asigurate fără probleme de partid la împărţeala cu social-democraţii. Dacă ziua a început cu emoţii pentru greii din PD-L, în frunte cu Vasile Blaga, seara a adus supărare în tabăra foştilor liberali. La ora închiderii ediţiei, niciunul dintre reprezentanţii fostului PLD nu era în cărţi pentru un post de ministru. În schimb, Radu Berceanu era propunerea partidului pentru Transporturi, iar Blaga primise Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei. După retragerea lui Theodor Stolojan, de pe listă fusese scoasă şi Raluca Turcan. „Stăteau ca puii pe lângă cloşcă“, comenta ieri un lider din vechiul PD. Ministerul Justiţiei a fost rezervat unui independent.


Lista miniştrilor

Ministerele PD-L

Ministerul de Finanţe

Gheorghe Pogea. Fostul vicepremier are susţinerea vechilor democraţi şi, deşi nu a candidat, este privit ca un tehnocrat.

Ministerul Economiei

Era ministerul cu cele mai multe semne de întrebare, pedeliştii oscilând ieri între patru nume. Unul dintre ele este Tudor Şerban, fost director în Electrica, susţinut de Radu Berceanu.

Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional

Theodor Paleologu pare cel mai sigur nume, după ce, aseară, titulara acestui portofoliu, Raluca Turcan, şi favorită a lui Theodor Stolojan, fusese scoasă din cărţi.

Ministerul Infrastructurii şi Transporturilor

Radu Berceanu are cele mai mari şanse să îşi recapete ministerul.

Ministerul Turismului

Secretarul executiv Elena Udrea este favorita pentru ministerul Turismului. Numele vehiculat anterior la acest capitol era cel al Robertei Anastase, care este însă dată de tot mai mult democrat-liberali drept viitorul preşedinte al Camerei Deputaţilor. Udrea a lucrat, împreună cu Radu Mazăre, la capitolul Turism din programul de guvernare PSD-PD-L şi nu a făcut parte nici din echipa care a negociat ieri ministerele, alcătuită, potrivit lui Emil Boc, din cei care nu îşi doresc un post în viitorul Executiv.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei

Pedeliştii i-au propus acest post secretarului general Vasile Blaga, rămas fără portofoliul Internelor după ce acesta a fost adjudecat de PSD. Blaga este privit de partid ca potrivit pentru acest post prin prisma expertizei în materie de administraţie locală, cu toate că este căzut în dizgraţia lui Traian Băsescu.

Ministerul Tineretului şi Sportului

Şefa organizaţiei de tineret PD-L, Monica Iacob Ridzi, nu are contracandidat pentru acest portofoliu. Departamentul care va coordona sportul va fi condus de un nume celebru, posibil Octavian Bellu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport.

Ministerul Apărării

În PD-L este cunoscut faptul că acest portofoliu a fost rezervat pentru fostul consilier prezidenţial Mihai Stănişoară, proaspăt senator de Mehedinţi din primul tur.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale

Cătălin Marinescu a fost singurul nume vehiculat până în prezent în PD-L pentru acest post. El a fost preşedintele Inspectoratului General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei.

Ministerele PSD

Vicepremier

Dan Nica, vicepreşedinte PSD, liderul PSD Galaţi, deputat. Numele lui Nica pentru această funcţie a apărut pe ultima sută de metri a negocierilor. Funcţia era rezervată pentru Ilie Sârbu: pentru că PSD n-a reuşit însă să negocieze bine, eşuând în a da greutate financiară şi politică acestei poziţii, Sârbu a renunţat, îndreptându-se spre un minister bănos, cel al Agriculturii. Se pare că la Dan Nica s-a referit Traian Băsescu atunci când, la Cotroceni, le-a spus negociatorilor PD-L şi PSD că are informaţii că un constructor din Moldova (probabil Costel Căşuneanu) vrea să-şi impună omul la Transporturi. Dan Nica l-ar putea avea drept subordonat pe Titus Corlăţean, ca şef al Departamentului de Afaceri Externe, aflat în subordonarea vicepremierului. Aseară, la PSD, se discuta aprins despre acest subiect, Corlăţean dorind ca Departamentul să fie minister de sine stătător.

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale

Ministru va fi Marian Sârbu, deputat, fost ministru al muncii.

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tine-retului

Ministru va fi Ecaterina Andronescu, fost ministru al educaţiei, rector al Universităţii Bucureşti.

Ministerul Agriculturii

Ilie Sârbu, vicepreşedinte PSD, preşedinte al Senatului, fost ministru al Agriculturii, fost apropiat al lui Ioan Rus în echipa de la Cluj, susţinut de Mircea Geoană. O variantă pentru acest minister a fost şi Valeriu Steriu, fost secretar de stat la Agricultură pe vremea Guvernului Năstase.

Ministerul Afacerilor Externe

Cristian Diaconescu, senator, vicepreşedinte PSD pe politică internaţională, fost secretar de stat pentru Afaceri Europene, fost ministru al justiţiei. Suţinut din partid precum şi de un grup apropiat de Traian Băsescu. Acest portofoliu a fost vizat şi de Titus Corlăţean.

Ministerul Mediului

Pentru acest portofoliu figurau aseară trei nume: Nicolae Nemirschi – viceprimar al Constanţei, susţinut de Radu Mazăre, Virgil Munteanu – fostul guvernator al Deltei, agreat atât în tabăra lui Ion Iliescu cât şi în cea a lui Mircea Geoană, şi Ionuţ Bazac – fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii până în decembrie 2004.

Ministerul pentru IMM-uri, Comerţ şi Afaceri

Pentru acest portofoliu erau în cărţi aseară două nume din garda baronilor locali: Constantin Niţă, vicepreşedinte PSD, preşedinte PSD Braşov (fost apropiat al lui Dan Ioan Popescu şi apoi al lui Adrian Năstase), şi Ion Toma, preşedinte PSD Olt, susţinut puternic de Mircea Geoană. PC a dorit, la un moment dat, să o impună pentru acest minister pe Maria Grapini, dar ieri renunţase la idee.

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul

Victor Ponta, vicepreşedinte PSD, deputat de Gorj. Şi-a dorit portofoliul Justiţiei. Pentru această poziţie a fost în cărţi şi numele lui Şerban Nicolae, însă Mircea Geoană a înclinat balanţa, afirmând că pentru ministerul respectiv este nevoie ca ministrul să fie şi parlamentar.

Ministerul Sănătăţii

PC negocia aseară cu PSD acest fotoliu pentru Irinel Popescu, preşedinta Daniela Popa declarând înainte de întâlnirea cu pesediştii: “Încercăm să-l impunem pe Irinel Popescu în acest guvern”. PSD avea propria variantă pentru Sănătate – Florian Popa, rectorul facultăţii de Medicină, deputat PSD.

Ministerul Administraţiei şi Internelor

În cărţi era Cătălin Voicu, zis “Naşul”, “omul lui Vanghelie”. Ofiţer activ înainte de 1989, general SPP după Revoluţie. Între 1999 şi 2001 a fost consilier pentru ordine publică şi siguranţă naţională la Camera Deputaţilor. Ministerul este dorit, de multă vreme, şi de Gabriel Oprea, dar numele lui era rostit ieri în Kiseleff doar ca “variantă de rezervă”, deoarece “naşul” lui Oprea, Adrian Năstase, nu s-a implicat în negocierea acestui Guvern.

Info plus:

Mircea Geoană şi Roberta Anastase, noii şefi ai Parlamentului

Liderul PSD, Mircea Geoană, va prelua şefia Senatului. Acordarea acestei funcţii vine ca o „reparaţie morală” în urma pierderii şefiei guvernului în favoarea lui Theodor Stolojan şi, apoi a lui Emil Boc. Fostul parlamentar european, deputat PD-L, Roberta Anastase, e tot mai sigur că va deveni, şi ea, varianta oficială a democrat-liberalilor pentru şefia Camerei Deputaţilor, fiind susţinută inclusiv de preşedintele Traian Băsescu, în ideea primenirii garniturii de lideri ai PD-L. Algoritmul funcţiilor parlamentare, hotărât de coaliţie, împarte la doi şi posturile de vicepreşedinţi. Astfel, în portofoliul PSD al acestor funcţii vor intra încă trei, şi anume, două de vicepreşedinte la Camera Deputaţilor şi un post la Senat. Adrian Năstase este unul dintre cei doi social-democraţi care vizează un fotoliu de vicepreşedinte în Camera Deputaţilor.


0 Responses to “Guvernul lui Boc prinde forme”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 325.204 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: