20
dec.
08

Tăriceanu cere secretarilor de stat demisii antitrădare

Premierul Tăriceanu a cerut ca toţi secretarii de stat liberali să-şi depună demisiile, pentru a nu fi tentaţi să se pună în slujba partidelor care intră la guvernare.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a pregătit o surpriză echipei de secretari şi subsecretari de stat liberali cu care a fost la guvernare. Potrivit unor informaţii convergente, provenite de la surse din mai multe ministere, la întâlnirile de adio care au marcat finalul de mandat, Tăriceanu le-a cerut acestor demnitari să-şi depună demisiile, pentru a-i feri de tentaţia de a rămâne în echipa viitorului guvern. Cotidianul a contactat câţiva secretari de stat, de la diverse ministere, pentru a verifica veridicitatea informaţiei şi a vedea în ce măsură demnitarii au respectat acest îndemn.

Mircea Mănuc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, numit pe post în acest an de premierul Tăriceanu, nu şi-a scris încă demisia, deşi a fost stabilită componenţa noului Cabinet.
La momentul în care a fost numit în această funcţie s-a zvonit că acesta ar veni de fapt din partea PSD pentru ca PNL, rămăs minoritar în Executiv, să aibă sprijinul tacit al social democraţilor în Parlament. La fel s-ar fi procedat cu posturi de secretari de stat şi în alte ministere. Contactat telefonic, Mircea Mănuc, de profesie medic gastroenterolog, a spus, în legătură cu îndemnul premierului Tăriceanu ca toţi demnitarii pe care i-a numit să îşi dea demisia înainte de a veni noul guvern, că “este logic ca tot aparatul să demisioneze”. Totuşi, Mănuc a spus vineri la prânz că nu şi-a înaintat încă demisia şi că singurul care ar putea să spună dacă ar fi numit din nou pe aceeaşi funcţie nu poate fi decât noul ministru desemnat. De asemenea, Mircea Mănuc a negat că ar fi din partea PSD în minister.

Şi secretarii de stat din Ministerul Muncii au confirmat că îşi vor depune demisiile înainte ca noul guvern să intre în drepturi şi să preia birourile, după o recomandare făcută de premierul Călin Popescu Tăriceanu. Într-o întâlnire de miercuri, acesta le-a cerut membrilor PNL din Guvern, miniştri şi secretari de stat, să îşi dea demisia în grup, să plece în aceeaşi formaţie în care au intrat în Executiv. Una dintre temerile vehiculate a fost să nu fie unii dintre ei “convertiţi la alte religii”, în sensul de a primi oferte de la partidele de guvernământ. “Mi se pare firesc să îmi dau demisia, e până la urmă un lucru de onoare. Ai venit cu o echipă, pleci cu ea”, a declarat Theodora Bertzi, secretarul de stat care s-a ocupat de Departamentul de afaceri sociale. Şi Valer Bindea, care a avut pe mână afacerile europene şi s-a ocupat de fondurile venite de la UE în domeniu, spune că îşi va depune demisia vineri. “Mi se pare normal să îmi depun demisia; nu am primit oferte şi nici nu mă aştept să rămân la minister, pentru că funcţia de secretar de stat este una politică. Eu sunt om politic, nu m-am considerat niciodată un tehnocrat”, explică oficialul.

Secretarii de stat din cadrul Ministerului Educaţiei şi-au trimis deja demisiile la premier. Remus Pricopie, secretarul de stat pentru învăţământul superior, spune că “a existat o discuţie mai largă în cadrul ministerului că trebuie să ne punem la dispoziţia primului-ministru actual şi viitor. Zic şi viitor pentru că trebuie să asigurăm tranziţia. Eu de luni mi-am dat demisia pentru că aşa am considerat că e corect, iar acum pregătesc un raport complet pentru viitorul secretar”. Zvetlana Preoteasa, care a coordonat învăţământul preuniversitar, povesteşte că a fost o întâlnire de “la revedere” în care premierul a ţinut un discurs în care “ne-a spus că e frumos să rămânem uniţi şi să ne dăm demisiile. Dar asta s-a întâmplat ieri, iar eu îmi scrisesem demisia de luni”.

Georgeta Ionescu, secretar de stat în Ministerul Apărării, confirmă şi ea indicaţia premierului: “Dl prim-ministru Tăriceanu ne-a spus că, fiind vorba de o schimbare a partidelor aflate la guvernare, cu siguranţă fiecare nou ministru va veni cu echipa lui de secretari de stat şi subsecretari de stat. Tăriceanu ne-a precizat că el personal nu a fost pentru înlocuirea 100% a demnitarilor din eşaloanele doi şi trei din guvernarea anterioară lui, chiar a şi menţinut pe unii în funcţie, dar jocul democratic presupune şi schimbarea tuturor celor numiţi politic. Premierul ne-a mai rugat pe toţi să nu solicităm noilor miniştri să fim menţinuţi în funcţii”.

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban, ministru al Transporturilor, pare mai puţin informat: “Un astfel de zvon a ajuns şi la mine. Au venit doi dintre secretarii mei de stat şi mi-au spus că au auzit ceva de genul ăsta şi m-au întrebat dacă să demisioneze acum sau nu. Eu le-am spus să-şi pună ordine în hârtii şi după aceea să procedeze cum cred de cuviinţă. În ultima şedinţă de guvern şi când miniştrii au ciocnit o cupă de şampanie, Tăriceanu nu a spus nimic despre secretarii de stat. Nu ştiu ce a discutat la întâlnirea de a doua zi cu secretarii şi subsecretarii de stat, pentru că miniştrii nu au fost prezenţi”.

Conform preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Ingrid Zaaraour, “secretarii de stat au fost obligaţi de premier să nu părăsească postul până ce gestiunea nu este gata de predat la cheie noilor demnitari”.

Iar Dinu Zamfirescu, preşedintele Institutului pentru Memoria Exilului Românesc, prezent la acea întâlnire, ne-a declarat: “Tăriceanu nu a spus nimic la acea întâlnire privind obligativitatea de a demisiona până la o dată anume. A lăsat însă de înţeles că toţi vor fi schimbaţi de noii miniştri şi a cerut demnitate maximă la toţi”.

*gandul

0 Răspunsuri to “Tăriceanu cere secretarilor de stat demisii antitrădare”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 331.120 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Rusaliile Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: