21
dec.
08

REGLEMENTĂRI ÎN TRANSPLANT/Criză de organe în UE

56.000 de bolnavi din Uniunea Europeană aşteaptă un donator compatibil şi 12 dintre ei mor zilnic pentru că nu primesc organele care le-ar putea salva viaţa. Criza de organe pentru transplant este o problemă în toate ţările UE, semnalează comisarul european pentru sănătate, Androulla Vassiliou.



medicComisia Europeană dezbate în prezent o directivă prin care încearcă reglementarea transplantului de organe în toate ţările UE. Scopul: creşterea numărului organelor disponibile pentru transplant şi reducerea numărului deceselor în rândul bolnavilor care aşteaptă un donator compatibil.

Comisarul european pentru sănătate, Androulla Vassiliou, a anunţat că printre măsurile dezbătute se numără standarde de siguranţă şi calitate comune pentru toate ţările UE. Totodată, autorităţile europene au propus crearea unei baze europene de date prin care să poată fi monitorizată disponibilitatea de organe în toate ţările UE, astfel încât să se faciliteze schimbul de organe pentru transplant între aceste ţări. O altă măsură propusă de Comisia Europeană prevede ca în fiecare spital din ţările membre UE să existe un coordonator de transplant pentru a îmbunătăţi sistemul actual. “Aceste măsuri au fost gândite pentru a salva vieţi. Vrem să reasigurăm cetăţenii şi pacienţii din Europa că statele membre UE lucrează împreună pentru a maximiza eforturile de a asigura un sistem de transplant sigur şi de înaltă calitate”, a declarat Vassiliou pentru Reuters.

ÎN ROMÂNIA
Statisticile furnizate de comisarul european clasează România pe ultimul loc în ceea ce priveşte rata de donare de organe, cu 0,5 donări la un milion de locuitori. La polul opus se află Spania, cu 34,6 donări la un milion de locuitori. Directorul Agenţiei Naţionale pentru Transplant din România (ANT), Victor Zota, contrazice aceste statistici, menţionând că rata de donare de organe a crescut semnificativ în ultimii ani şi nu ne mai clasăm pe ultimul loc între ţările UE. Astfel, în 2007 au fost 36 de donatori în moarte cerebrală de la care s-au făcut prelevări multiorgan, ceea ce înseamnă o rată de donare de 1,7 la un milion de locuitori, iar în acest an numărul donatorilor a fost de 53, rata crescând la 2,5. “Propunerea de a angaja câte un coordonator de transplant în fiecare spital judeţean, cu normă întreagă sau cu jumătate de normă, a venit şi din partea noastră”, a precizat Victor Zota.

*Jurnalul


0 Responses to “REGLEMENTĂRI ÎN TRANSPLANT/Criză de organe în UE”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 322.334 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: