22
dec.
08

Portretul uninominalului la tinereţe: Robert Negoiţă, 1603 case

DECLARAŢII Averile noilor parlamentari ating noi recorduri
Portretul uninominalului la tinereţe: Robert Negoiţă, 1603 case
Declaraţiile de avere ale noilor deputaţi stabilesc un nou record la proba de lungime – averea pesedistului Robert Negoiţă se întinde pe 72 de pagini, cuprinde 1603 case şi 52 de terenuri
Aleşii îşi ţin banii în pământuri şi locuinţe, în bijuterii, tablouri sau chiar în timbre

Averile unora dintre deputaţii nou-aleşi, în urma scrutinului uninominal, bat de departe recordurile stabilite, legislaturile trecute, de Mătuşa Tamara sau de broscuţele de argint valoroase, enumerate de Miron Mitrea pe opt pagini. De această dată, bunurile nu au mai încăput în formularele tip, astfel că parlamentarii şi-au realizat singuri tabelele ca să nu mai întâmpine dificultăţi la înşiruirea terenurilor, caselor, maşinilor, colecţiilor, conturilor şi depozitelor. Magnatul imobiliar Robert Negoiţă, proaspăt deputat PSD, nu a terminat de completat declaraţia de avere decât la finalul a 72 de pagini. Documentele depuse de deputaţi au fost publicate sâmbătă pe site-ul Camerei, cele ale senatorilor se lasă încă aşteptate.

Parlamentari–imobiliari

negoitaSocial-democratul Robert Negoiţă este, fără nici o îndoială, primul parlamentar-imobiliar al ţării. El deţine … 1603 case. 1599 dintre acestea sunt apartamente în Popeşti Leordeni, plus 741 de parcaje subterane, pe care este posibil ca deputatul să le scoată la vânzare. La fel a procedat şi în urmă cu un an, când potrivit declaraţiei de avere, a vândut, bucată cu bucată, 578 de apartamente şi locuri de parcare, el indicând în document adresa, dar şi suma la care a fost încheiat contractul de vânzare-cumpărare. În rest, Negoiţă mai are 4 case de locuit în Popeşti Leordeni, Constanţa şi Voluntari. La acestea se adaugă nu mai puţin de 52 de terenuri intravilane şi arabile în Popeşti Leordeni, Voluntari, Afumaţi, Bucureşti şi Constanţa. Unele dintre ele au o valoare de impozitare de un milion sau chiar două milioane de euro. Cel care ajunge la două milioane de euro a fost cumpărat de Negoiţă în 2007, are 10.850 metri pătraţi şi se află în Voluntari.

Un alt deputat cu proprietăţi însemnate este democrat-liberalul Silviu Prigoană. În declaraţia de avere el a menţionat 4 terenuri agricole şi 17 intravilane, la Braşov, Cluj, Bucureşti. Unele dintre acestea, cumpărate în 2007, se află chiar la zona Telegondola-pornire din Poiana Braşov şi au 4.700, respectiv 7.700 metri pătraţi. Nici în privinţa caselor, Prigoană nu înşală aşteptările. În Bucureşti are două apartamente, iar în Chicago, Statele Unite, încă unul. În Bucureşti, Cluj şi la Pipera are nu mai puţin de 7 case de locuit, iar la Braşov o casă de vacanţă de 234 metri pătraţi, cu o valoare de impozitare de 223.957 lei.

Cristian Boureanu de la PD-L se află şi el printre deputaţii a căror avere constă în special în terenuri. În declaraţia depusă săptămână trecută, la Parlament, înaintea preluării noului mandat, la rubrica „terenuri” acesta trimite „curioşii” la anexa 1, semn că spaţiul din formularul tip nu este suficient pentru completare. Anexa 1 lipseşte însă din pagina deputatului. Ea se poate citi totuşi în declaraţia depusă în timpul legislaturii trecute, unde sunt enumerate aproape 30 de terenuri intravilane şi extravilane din Bucureşti, Ilfov şi Mehedinţi. Ca şi în legislatura trecută, şi acum deputatul PD-L deţine 3 apartamente în Bucureşti, Constanţa şi New York, la Manhattan.

Fostul său coleg de la PNL, Relu Fenechiu, se află, de asemenea, în categoria parlamentarilor-imobiliari, cu şase terenuri intravilane, un apartament la Abrud, două case de locuit, la Iaşi şi Roşia Montană, două case de vacanţă la Iaşi şi Dărmăneşti. Din această categorie nu lipseşte nici democrat-liberala Elena Udrea, care, împreună cu soţul său, Dorin Cocoş, are, în Bucureşti, 5 terenuri intravilane, cel mai mare având 5061 metri pătraţi. Averea Elenei Udrea este completată şi de un apartament în Bucureşti, pe Bulevardul Unirii, a cărui valoare impozabilă ajunge la 136.237 lei, plus o casă de locuit în Pipera, de 169 metri pătraţi. Bogdan Cantaragiu de la PD-L deţine şi el terenuri: două, forestiere, la Dâmboviţa, trei, intravilane, în Bucureşti, Chiajna şi Mogoşoaia şi unul, extravilan, la Dâmboviţa.

În plus, acesta are două case de locuit în Bucureşti şi două de vacanţă la Chiajna. Şi Constantin Niţă de la PSD se înscrie cu succes la această categorie, cu 4 terenuri agricole şi 8 intravilane, la care se adaugă un apartament şi o casă de locuit, la Braşov.

Deputaţi-colecţionari

Silviu Prigoană deschide această categorie, o parte destul de însemnată a averii sale constând în colecţiile pe care le deţine până în prezent. Cea mai mică valoare o are colecţia de timbre – 10.000 de euro, urmează cele de ceasuri şi tablouri, în valoare, fiecare, de 50.000 euro. Prigoană deţine însă colecţii mult mai scumpe, care ajung la câte 100.000 euro, cum sunt cea de cutii muzicale, cea de aparate fotografice şi de filmat sau cea de numismatică. O colecţie de obiecte de uz casnic din argint îl are drept proprietar pe Cristian Boureanu. Aceasta este estimată, potrivit declaraţiei sale de avere, la 25.000 euro. Tablouri şi obiecte de artă şi de cult deţine şi familia Mitrea.

Manuela Mitrea, deputat PSD, a aproximat valoarea acestora la peste 100.000 euro. Liderul PSD Adrian Năstase nu şi-a mai completat colecţia sa cu nici un tablou sau obiect de artă din 2004. Năstase declară, în schimb, că deţine o colecţie dee de timbre în valoare de 450 de dolari. Valoarea colecţiei de tablouri a lui Viorel Hrebenciuc, este ceva mai mare. Realizate de pictori contemporani, acestea ajung la 6000 euro. La ele se adaugă aceleaşi două ceasuri Constantin Vacheron, de 6000 euro, respectiv 8000 euro, pe care le deţine de câţiva ani şi care au mai apărut în declaraţiile anterioare ale liderului grupului PSD de la Camera Deputaţilor.

Pasionaţi de pietre preţioase

Averea multora dintre deputaţii actualei legislaturi este formată din bijuterii scumpe. Social-democrata Oana Niculescu Mizil, nou aleasă deputat, are în acest sens o colecţie impresionantă. Potrivit declaraţiei de avere, ea nu deţine nici terenuri, nici case şi nici maşini, ci doar „bijuterii din metale preţioase şi pietre”, dar acestea se ridică la valoarea de 850.000 euro. Şi Elena Udrea are bijuterii şi ceasuri, la o valoare mult mai mică, în schimb, doar 50.000 euro. Manuela Mitrea face şi ea parte din acest top, cu bijuterii din metale preţioase de 26.300 RON şi bijuterii de 105.000 RON. Liberalul Relu Fenechiu are bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 80.000 euro.

Sulfina Barbu de la PD-L este ceva mai modestă la acest capitol. Bijuteriile ei ajung estimativ doar la 15.000 euro. Cristian Boureanu intră şi la categoria „bijuterii” deoarece deţine bijuterii de aur, de argint, cu diamante şi ceasuri de 350.000 euro.

Info plus:

Robert Negoiţă: „Nu ştiam foarte bine ce implică statutul de parlamentar…o să restrâng declaraţia

Proaspăt ales deputat de Teleorman, Robert Negoiţă promite că următoarea sa declaraţie de avere nu va mai fi atât de stufoasă precum cea depusă la începerea legislaturii. “Eu nu ştiam foarte bine ce implică statutul de parlamentar. De aceea, declaraţia mea de avere v-a dat bătăi de cap şi dumneavoastră, presei, dar şi echipei de jurişti care a întocmit-o. Următoarea mea declaraţie de avere va fi mult diferită de aceasta”, a declarat Negoiţă pentru Gândul. El a precizat că, în momentul de faţă, se află în discuţii în vederea găsirii unei soluţii privind trecerea celei mai mari părţi a proprietăţilor imobiliare pe o singură firmă. “Oricum, eu de mai bine de un an de zile nu mai conduc personal afacerile, se ocupă o firmă specializată.Totuşi, am trecut toate proprietăţile în declaraţia de avere pentru că vreau ca totul să fie corect, la vedere”, a adăugat deputatul. Averea sa impresionantă, spune el, a fost obţinută prin “seriozitate, competenţă, capacitate bună de management şi rezistenţă la efort”. Născut în 1972, evenimentele din ‘89 l-au prins pe Robert Negoiţă în clasa a XI-a, abandonând temporar studiile pentru a se duce în Iugoslavia, să facă bani. De aici s-a întors după trei luni, cu câteva mii de dolari. Apoi, după ce a făcut armata, a plecat în Franţa unde a lucrat doi ani, la amenajări interioare. Întors în România din 1996, doi ani mai târziu îşi deschide prima afacere în nume propriu, creând lanţul de magazine de mochete şi linoleumuri ProConfort.


0 Responses to “Portretul uninominalului la tinereţe: Robert Negoiţă, 1603 case”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 322.333 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: