29
dec.
08

Tehnologiile care au marcat anul 2008

Deşi unele au apărut înainte de 2008, de abia anul acesta au reuşit să facă valuri în mainstream, concurând la faimă cu gadgeturile de abia lansate.

Vă prezintăm un clasament al tehnologiilor care au marcat acest an.

1. iPhone 3G şi rivalii
Ajuns şi în România în această vară, telefonul icon al lui Steve Jobs a făcut senzaţie la noi, ca şi la ei. Iar din clipa în care a văzut lumina zilei, toţi competitorii au făcut şi fac orice le stă în putinţă să dezvolte un iPhone killer. Are deja concurenţi redutabili, precum Blackberry, care sunt mai eficienţi la gestionarea de e-mailuri, dar şi la efectuarea de simple apeluri telefonice. Apple ne-a introdus, totuşi, odată cu iPhone, într-o nouă epocă, aceea a computerelor mobile.

Ca să nu mai pomenim despre discuţiile tot mai dese despre cum oricine se poate îmbogăţi de pe urma unei aplicaţii dezvoltate pentru iPhone: Apple Store are deja peste 10.000 de astfel de aplicaţii gratuite sau contra cost.

2. Twitter: glorie fără bani
Deloc luat în serios în clipa în care şi-a anunţat acum doi ani lansarea, serviciul de microblogging Twitter a intrat foarte rapid în mainstream. De la instituţii serioase de presă, care îşi pun publicul să le urmărească fluxul de ştiri condensat în 140 de semne, până la nume grele din showbiz precum Lance Armstrong, Richard Branson, Al Gore, Shaquille O’Neal şi Britney Spears, care îşi întâmpină fanii cu tweet-uri, serviciul şi-a consolidat poziţia în ciuda faptului că nu reuşeşte în continuare să aducă bani fondatorilor. Până una-alta, acoperirea alegerilor din State, unde Twitter s-a dovedit o alternativă serioasă la media tradiţionale, sau recentul atentat din India, unde breaking news-urile serviciului băteau chiar şi CNN, spune multe despre cât e de capabil campionul microblogging-ului.

3. Mozilla şi pentru telefoane
Unul dintre cele mai de succes proiecte open source, browserul de la Mozilla a atins în luna noiembrie 20% din piaţa acestora, dominată în continuare de Internet Explorer. Cu opt milioane de downloaduri în ziua lansării, Firefox 3 încearcă să ţină piept rivalului de la Microsoft, cu atât mai mult cu cât Explorer-ul a avut în ultima vreme probleme grave de securitate. Tot spre sfârşitul anului, Mozilla a lansat şi o versiune de browser dedicată special telefoanelor mobile, Fennec.

4. Chrome ameninţă cu monopolul virtual
Proaspăt ieşit din faza beta, browserul mult aşteptat al celor de la Google promite să muşte şi el cât mai curând din cota de piaţă a browserelor. Mai rapid decât Internet Explorer, noul browser i-ar aduce companiei americane un control total asupra publicităţii online. Google a fost, de altfel, extrem de harnic în acest an: de la parteneriatul legat de conţinut încheiat cu YouTube până la lansarea Android, sistemul de operare destinat telefoanelor mobile.

5. App Store pentru fani
Deşi încă timid pe piaţa din România, unde numărul aplicaţiilor este extrem de redus faţă de oferta de afară, magazinul virtual de la Apple e ridicat în slăvi de toată lumea. iPhone-ul n-a fost complet în momentul lansării de anul trecut, decât în clipa în care a avut şi un magazin pe măsură de unde userii să-şi poată descărca în voie aplicaţiile dorite, fie că e vorba de jocuri, unelte sau de alte produse dezvoltate de diverşi terţi. Până în clipa de faţă, peste 300 de milioane de astfel de aplicaţii au fost descărcate în întreaga lume.

6. Hulu, dar nu pentru România
Românii nu au deloc acces la platforma de web tv lansată anul trecut de Jason Kilar şi tocmai de asta curiozitatea autohtonă din jurul ei este majoră. Când vor da drumul, la liber, şi în Europa, respectiv România, tuturor filmelor pe care Hulu le oferă graţie înţelegerilor încheiate cu NBC şi Fox, vom şti că televizorul va înceta să devină liderul de entertainment în sufrageriile noastre. Hulu e primul semn că mai marile corporaţii americane se prind, în fine, cu ce se mănâncă Internetul.

7. Kindle
Amazon a dat lovitura pe piaţa de electronice printr-un dispozitiv de citire a cărţilor în format digital, anunţam în luna august a acestui an. Lansat la sfârşitul lui 2007 în cantităţi extrem de mici, Kindle a trecut aproape nevăzut vreme de câteva luni bune. Între timp, dispozitivul a devenit tot mai căutat graţie posibilităţii de a descărca o carte din cele peste 150.000 disponibile pe Amazon, în mai puţin de un minut, contra sumei de 10 dolari. Preţul de vânzare la Kindle este încă destul de mare: 350 de dolari.

8. LCD-ul de 8 milimetri grosime de la Philips
Chiar dacă e încă în stadiul de prototip, ecranul LCD al companiei olandeze promite să fie cel mai subţire de pe piaţă în momentul în care va ateriza în magazine. Locul din top este ocupat şi graţie lui Eugen Onac, românul care a participat la realizarea prototipului cu dimensiuni de invidiat: diagonală de 81 de centimetri şi doar cinci kilograme în greutate. Sony a anunţat deja un ecran de numai 3 milimetri grosime, însă tehnologia OLED din spate îl face mai scump decât orice ecran LCD.


*cotidianul


0 Responses to “Tehnologiile care au marcat anul 2008”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 322.334 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: