30
dec.
08

Mituri imobiliare călcate în picioare în 2008

Cererea mare pentru locuinţe, preţurile inatacabile ale apartamentelor noi sau creşterea valorii terenurilor sunt doar câteva dintre miturile imobiliare care s-au dovedit exagerări în 2008.

Regresul pieŢei imobiliare din România este atribuit de analiştii imobiliari crizei financiare sau noilor norme de creditare. Interesant este faptul că mitul cererii mari pentru locuinţe, mai ales pentru cele noi, a arătat că este doar un balon de săpun încă din prima parte a anului 2008, când încă nu intraseră în vigoare noile norme de creditare, iar despre criza mondială se spunea că este departe de România.

Scăderea numărului de tranzacţii a arătat că cererea solvabilă este mult mai mică decât se spunea, în condiţiile în care în piaţă se zicea că preţurile locuinţelor vor creşte mult timp de acum încolo deoarece este cerere mare.

În ultimul trimestru al anului trecut s-au vândut în Capitală 2.600 de locuinţe noi, în vreme ce în primul trimestru din acest an s-au vândut 2.000 de unităţi rezidenţiale. În aprilie şi mai s-au comercializat alte 500 de locuinţe, susţineau specialiştii Colliers.

Trebuie spus că în perioada la care s-a făcut referire nu intraseră în vigoare noile norme de creditare. Criza financiară a afectat însă fondurile de investiţii care achiziţionau la pachet zeci sau sute de apartamente, astfel că dezvoltatorii nu mai puteau raporta vânzări-record în noile ansambluri rezidenţiale. Ce a urmat după luna iunie deja nu mai contează. Unii dezvoltatori spuneau în toamnă, de exemplu, că vânzările erau cu 15-30% mai mici decât în anul precedent. În prezent, piaţa este îngheţată. Mai mult, unii dezvoltatori au anunţat deja că şi-au amânat proiectele pentru anul viitor.

Această situaţie a mai dărâmat încă un mit, cel al preţului inatacabil pentru apartamentele noi. În ultimele săptămâni, mulţi dezvoltatori au anunţat reduceri de preţ, iar în unele cazuri nu a fost vorba despre discounturi mascate, cum ar fi locuri de parcare gratuite, reducerea TVA sau mobilă gratuită pentru bucătărie. În toamnă, un dezvoltator a anunţat discounturi de peste 180 de euro/metrul pătrat construit pentru apartamentele din două ansambluri. Şi în alte ansambluri rezidenţiale s-au anunţat discounturi de 10-20%. Astfel, se poate vedea faptul că dezvoltatorii îşi pot reduce marja de profit. Şi piaţa terenurilor este în cădere liberă tot din cauza lipsei cererii. În unele zone, preţurile au scăzut la jumătate.

Preţuri noi la case vechi

Preţurile locuinţelor vechi au scăzut cu 20-30% în ultimele luni. Dacă în urmă cu mai puţin de un an pentru o garsonieră modestă situată într-o zonă de la periferia Capitalei se cereau peste 55.000 de euro, în prezent pentru aceasta se cer 35.000-40.000 de euro. În zone căutate precum Drumul Taberei, Titan sau Berceni, apartamentele cu două camere confort unu se vând cu preţuri cuprinse între 55.000 şi 70.000 de euro. În urmă cu mai puţin de un an, acestea costau peste 85.000 de euro.

*cotidianul


0 Responses to “Mituri imobiliare călcate în picioare în 2008”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 324.988 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: