Putin, dispus să negocieze cu România furnizarea directă de gaze

UE nu a reuşit să soluţioneze „războiul gazelor”, negocierile ruso-ucrainene au continuat aseară la Soci

Nu suntem împotrivă ca România să participe sau să facă parte din proiectul South Stream. Suntem de acord să trecem la relaţii directe în furnizarea de gaze cu companiile de stat”, a declarat, ieri, premierul rus Vladimir Putin, citat de Ria-Novosti. În contextul actualei dispute dintre Moscova şi Kiev, mesajul de bunăvoinţă către Bucureşti al liderului rus reprezintă un semnal puternic pentru Europa. El s-ar traduce în viziunea rusă prin scoaterea Kievului de pe drumul gazelor spre Occident printr-o demarare cât mai rapidă a proiectelor North Stream şi South Stream, având în vedere că intermediarul ucrainean a dovedit că nu este de încredere.

Premierul rus a mai dat şi un alt semnal important Bruxelles-ului, acceptând proiectul Nabucco. „Nu facem parte din acest proiect, dar nici nu vom împiedica realizarea lui. Dacă sunt resurse, dacă există înţelegere, să se facă”, a afirmat Putin, citat de Ria Novosti, adaugând că el consideră oportună construirea unei noi ramificaţii la gazoductul care traversează Belarusul spre Europa.


Observatorii ruşi, mărul discordiei

Declaraţia premierului rus a survenit aseară după o zi de negocieri intense între reprezentanţii Gazprom şi Naftogaz. Chiar şi sub presiunile europenilor, rezultatul discuţiilor cu ambele părţi a fost neconcludent. Ucraina a semnat un acord cu Executivul European prin care invită observatorii europeni să vină să verifice tranzitul de gaze ruseşti, Rusia a refuzat însă să încheie un acord cu UE privind reluarea livrărilor de gaze, întrucât cere trimiterea şi a unor „observatori ruşi” în Ucraina, pentru a supraveghea tranzitul, informează AFP. Mai mult, preşedintele Dmitri Medvedev a condiţionat redeschiderea „robinetului” de încheierea unui acord de tranzit cu partea ucraineană. Liderul de la Kremlin urma aseară să aibă o întâlnire, la Soci, cu şefii Gazprom şi Naftogaz – Aleksei Miller, respectiv Oleg Dubina – pentru a continua negocierile.

*gandul

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.