17
ian.
09

Clientela PNL îşi primeşte banii de la stat

Guvernul Boc plăteşte toate angajamentele lui Tăriceanu faţă de clienţii statului. Datoriile făcute în contul anului trecut nu vor fi analizate pentru a fi selectate plăţile.


Prioritatea de început de an a Guvernului Boc este de a plăti datoriile de peste două miliarde euro pe care le are statul faţă de agenţii economici. Fără nici o analiză a modului în care au fost angajaţi banii de vechiul Executiv, actualul Guvern a decis să achite toţi banii prin care PNL şi-a servit clientela politică în cursul anului trecut.

“Nu este posibil ca statul să blocheze activitatea economică pentru că statul nu plăteşte datoriile pe care le are faţă de agenţii economici. În următoarea perioadă va fi eşalonată plata facturilor”, a spus ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

El a explicat că la finalul acestei luni, după 25 ianuarie, vor fi plătite 600 milioane euro, apoi în luna februarie alte 1,5 miliarde euro, iar restul de 900 milioane euro vor ajunge la societăţile comerciale în luna martie.

Pogea nu a precizat dacă în aceste sume sunt incluse şi datoriile către firme precum Bechtel faţă de care statul are de achitat sume importante şi care pentru moment au fost blocate. “Orice sumă încasată suplimentar la buget va fi îndreptată către plata acestor datorii. Am rugat colegii de Guvern ca în această perioadă să reducă toate cheltuielie, singurele permise fiind cele pentru salarii, pensii, alocaţii, ajutoare de încălzire”, a specificat Pogea.

Guvernul va finaliza bugetul pe acest an abia la sfârşitul acestei luni. Construcţia bugetului se face în principiu pe baza unei creşteri economice de 2,5% în acest an, faţă de 7,8% în 2008, şi ia în calcul un deficit bugetar în jur de 2% din produsul intern brut (PIB), a precizat premierul Emil Boc.

Printre priorităţile enumerate de Boc pentru acest an se numără crearea de noi locuri de muncă, sprijinirea IMM-urilor, creşterea investiţiilor publice în infrastructură, atragerea de fonduri structurale şi protejarea categoriilor sociale defavorizate. “Sub aceste coordonate generale vom elabora bugetul şi vom pleca de la estimarea unui deficit bugetar în jur de 2% şi a unei creşteri economice de 2,5% în 2009”, a spus Boc.

Veniturile publice nu vor depăşi 32,1% din produsul intern brut în 2009, estimat la 579 miliarde lei, în creştere cu 2,5% faţă de anul anterior, în condiţiile în care încasările la buget s-au plasat anul trecut la 30,9% din PIB, cu 5,1 puncte procentuale sub estimări, a precizat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. El a precizat că numărul şomerilor din România va creşte în 2009 la 505.000, faţă de 403.400 persoane fără loc de muncă anul trecut. Inflaţia medie anul acesta va fi de 5%, iar câştigul salarial mediu brut va fi de 1.693 lei.

În privinţa majorărilor salariale, Pogea a spus că vor fi cuprinse în bugetul pe anul 2009 dacă, în urma acordării lor, cheltuielile bugetare estimate nu vor depăşi 34,1% din produsul intern brut. “În acest cadru, deci de cheltuieli de 34,1% (din PIB), vom încerca să stabilim aceste priorităţi şi, dacă încap le vom trece, dacă nu încap vă spun de acum că nu vor fi trecute. Dacă veniturile publice sunt de 32,1% (din PIB), şi le ştim cert, şi admitem un deficit de 2% (din PIB), cheltuielile totale care pot fi realizate în România în 2009 sunt de 34,1% (din PIB). În acest context, trebuie să intre cheltuielile pentru investiţii şi de personal”, a declarat Pogea.

Premierul Emil Boc a precizat că vremurile sunt dificile, dar situaţia se datorează şi fostului Guvern care a făcut două greşeli majore, e de o parte a estimat greşit veniturile bugetare şi pe de altă parte cheltuit prea mult. “Având în vedre că anul trecut s-a înregistrat o creştere economică de 7,7%, iar deficitul bugetar a ajuns la 5,2%, înseamnă că Guvernul trecut a cheltuit cu 6,7 miliarde euro mai mult decât a încasat. Veniturile suplimentare la buget nu au fost canalizate către investiţii, ci către cheltuieli de personal şi pentru bunuri şi servicii. De exemplu, în 2008 cheltuielile de personal au fost cu 35% mai mari decât în 2007, iar cele pentru bunuri şi servicii cu 36% mai mari decât în anul 2007”, a spus Boc.

Premierul a acuzat vechiul Guvern că nu a reuşit să acceseze fondurile europene în condiţiile în care ţara noastră avea foarte mare nevoie de aceşti bani. “Şi-au propus să acceseze 2,8 miliarde euro şi au reuşit să cheltuiască doar 0,68 miliarde euro, mai puţin cu 2,1 miliarde euro decât era prevăzut în bugetul pe 2008”, a arătat Boc.

La rândul său, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea a arătat că veniturile publice au fost realizate în proporţie de 30,9% din produsul intern brut în 2008, reprezentând o nerealizare de 7 miliarde euro (5,1 procente), iar acestea nu au fost colectate corespunzător nici în primele nouă luni, înainte de declanşarea crizei în România.

Veniturile publice au fost supraestimate anul trecut, la 36% din PIB, iar potrivit estimărilor noastre, realizarea lor a fost de 30,9% din PIB, cu 5,1 procente mai puţin, respectiv cu 7 miliarde euro în minus”, a spus vineri Gheorghe Pogea. El a explicat că supraestimarea veniturilor s-a făcut în principal pe trei zone: fonduri externe nerambursabile, colectarea TVA şi venituri nefiscale “Pe fonduri externe nerambursabile, România nu a absorbit niciun euro în 2007 şi îşi propunea să absoarbă 10,6 miliarde lei în 2008. Realizarea arată că s-au absorbit 2,8 miliarde lei„, a precizat Pogea.

Pe lângă fondurile europene nerambursabile neaccesate, el a vorbit despre încasările din TVA, care au fost prevăzute la 47 miliarde lei şi au fost realizate doar 40,8 miliarde lei, adică mai puţin cu 1,67 miliarde euro, ceea ce echivalează cu 1,2% din PIB. În plus, veniturile nefiscale au fost prevăzute în bugetul pe 2008 la 17,3 miliarde lei şi realizate doar 10,9 miliarde lei.

În total au fost neralizate 4,75 miliarde euro faţă de ce era prevăzut în buget”, a spus Pogea. El a criticat opiniile apărute în presă, exprimate de reprezentanţi ai fostei guvernări, potrivit cărora nerealizarea veniturilor anul trecut a fost provocată de declanşarea crizei. “Vreau să spun că veniturile nu s-au realizat nici în primele nouă luni, iar criza a început să se manifeste în România în trimestrul al patrulea”, a completat Pogea.


*cotidianul


0 Răspunsuri to “Clientela PNL îşi primeşte banii de la stat”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 328.621 hits
ianuarie 2009
L M M J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: