Părinţii care beneficiază de o indemnizaţie mărită de creştere a copilului vor primi în continuare 600 de lei, întrucât acum se primesc dosarele cu documentele fiscale şi se efectuează recalcularea indemnizaţiei. Diferenţa de bani va fi plătită retroactiv.
Ministerul Muncii a decis că “persoanele beneficiare ale indemnizaţiei pentru creşterea copilului vor primi, până la recalcularea dreptului, suma de 600 de lei, iar după recalculare vor primi indemnizaţia rezultată prin aplicarea procentului de 85% asupra mediei veniturilor realizate în ultimele 12 luni înainte de naşterea copilului, inclusiv sumele restante reprezentând diferenţele de calcul începând cu luna ianuarie 2009”. Precizarea, făcută de Mariana Nedelcu, noul secretar de stat care coordonează Departamentul Afaceri Sociale şi Egalitate de Şanse, vine după ce mai mulţi părinţi s-au plâns de faptul că plata drepturilor mărite întârzie. Oficialul a anunţat că va face controale la agenţiile pentru prestaţiile sociale şi la autorităţile locale pentru a verifica “eficienţa organizării acţiunilor şi activităţilor de preluare a dosarelor de indemnizaţie pentru creşterea copilului şi de stabilire a drepturilor”.
Nedelcu a explicat că, în luna ianuarie 2009, au loc două activităţi în acelaşi timp.
Pe de o parte, se face “plata drepturilor aferente lunii decembrie 2008 şi respectiv a drepturilor stabilite anterior datei de 31 decembrie 2008, aceasta însemnând indemnizaţia pentru creşterea copilului în valoare de 600 de lei”. Paralel are loc şi “primirea de la beneficiari a documentelor pentru recalcularea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, după caz, de la primărie pentru stabilirea de noi drepturi”. Însă a asigurat părinţii că nu vor rămâne fără resurse financiare în această perioadă.
Părinţii care sunt deja în plată trebuie să depună la agenţia teritorială pentru prestaţii sociale o cerere scrisă de recalculare şi adeverinţa privind veniturile profesionale realizate în ultimele 12 luni înainte de naşterea copilului, eliberată de instituţia care deţine evidenţa acestora. Documentele menţionate se pot transmite şi prin poştă, cu confirmare de primire. Ei pot depune actele până la 30 iunie 2009, pentru evitarea aglomeraţiei la ghişeele de primire a documentelor, potrivit Ministerului Muncii. Iar de la 1 februarie 2009, bucureştenii aflaţi deja în plată vor putea depune documentele menţionate mai sus şi la direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului ale sectoarelor în care beneficiarii îşi au domiciliul, conform unui protocol care se va încheia între aceste instituţii.
În cazul celor care solicită pentru prima dată indemnizaţia de creştere a copilului, documentele necesare sunt cererea formular tipizat, copia actului de identitate al persoanei îndreptăţite care solicită dreptul, copia certificatului de naştere al copilului/copiilor pentru care se solicită dreptul, copia altor acte doveditoare care atestă filiaţia copilului şi situaţia juridică a acestuia şi adeverinţa privind îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, respectiv cele 12 luni anterioare naşterii copilului, precum şi veniturile profesionale realizate în ultimele 12 luni înainte de naşterea copilului, eliberată de instituţia care deţine evidenţa acestora. Acestea se depun la primăria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul persoana solicitantă.
Ministerul a mai clarificat şi problema veniturilor profesionale care se iau în calcul la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, adică “veniturile din salarii, din activităţi independente şi din activităţi agricole aşa cum sunt acestea definite de Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi reprezintă valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzător fiecărei categorii de venit”. Iar pentru perioadele asimilate, “vor fi luate în calcul veniturile aferente acestora, respectiv indemnizaţia de şomaj, indemnizaţia aferentă concediilor medicale”.
*cotidianul
0 Răspunsuri to “Ordonanţa mamelor, blocată tehnic”