21
ian.
09

BANI Relaxarea creditelor ipotecare va micşora avansul minim obligatoriu/Câţi bani poţi să iei de la bancă după noile norme

Apartamentele cu bulină nu sunt acceptate drept garanţie de către bănci

Un grad de îndatorare maxim de 70% este posibil numai cu un punctaj mare din partea băncii la dosarul de credit

Doritorii de credite pentru locuinţe ar putea lua, în scurt timp, în medie, cu 26% mai mulţi bani de la bănci, după ce Banca Naţională a României (BNR) a relaxat acest tip de credit, săptămâna trecută. În acelaşi timp, cei care vor solicita un asemenea împrumut vor da un avans cu aproximativ 48% mai mic, faţă de condiţiile actuale, la un grad de îndatorare de 60%. Cu alte cuvinte, populaţia va putea lua credite mai mari cu avans mai mic.
Aşa arată situaţia pe hârtie, însă procentajele pot diferi de la o bancă la alta.

„Este greu de prezis în ce măsură vor relaxa băncile gradul de îndatorare, întrucât BNR dă posibilitatea fiecărei bănci să-şi facă propria strategie. Cert este că gradul de îndatorare admisibil va creşte cu câteva procente şi acest lucru va facilita accesul clienţilor la credite mai mari, cu o contribuţie proprie mai mică„, explică Marina Sterpan, directorul de comunicare al Credit Zone – companie specializată în intermedierea de credite. Astfel, de la un grad de îndatorare de 35-45%, românii se vor putea împrumuta în limita a 55-60% din salariu. Sau chiar mai mult, până la 70% din venituri, însă doar dacă banca le acordă un scoring bun.

Proprietate de calitate pentru un împrumut ipotecar

Aşadar, o familie care vrea să achiziţioneze un apartament în valoare de 70.000 de euro, în condiţiile unui grad de îndatorare de 60%, are mai multe variante, în funcţie de regulamentul fiecărei bănci – deocamdată în curs de elaborare.

Presupunând că împrumutul ipotecar se va face pe o perioadă de 30 de ani, cu avans, solicitanţii trebuie să aibă un venit mediu lunar de aproximativ 4.000 de lei. Spre exemplu, cu un avans de doar 7.000 de euro, suma împrumutată va fi de 63.000 de euro. Solicitanţii vor obţine un scoring bun dacă vor garanta împrumutul cu „proprietăţi imobiliare de bună calitate”, aşa cum se arată în măsurile luate de banca centrală, în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului de Administraţie. „Interpretarea sintagmei rămâne la latitudinea fiecărei bănci în parte, după normele interne”, explică Marina Sterpan.

Însă, ca regulă general valabilă, un imobil poate fi luat în garanţie numai dacă este intabulat şi poate fi asigurat. Termenul se poate transpune în practică printr-o proprietate ce poate fi valorificată rapid de bancă.

Cei care se gândesc să garanteze împrumutul cu o casă cu bulină roşie, confort III, ori o casă de paiantă sau chirpici pot să-şi ia adio de la credit, mai spune Sterpan. Cât despre casele din lemn, acestea sunt agreate ca garanţii imobiliare doar dacă au fundaţia construită.

*gandul


0 Răspunsuri to “BANI Relaxarea creditelor ipotecare va micşora avansul minim obligatoriu/Câţi bani poţi să iei de la bancă după noile norme”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 332.045 hits
ianuarie 2009
L M M J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arhive

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Rusaliile Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: