26
aug.
09

Deutsche Bank despre România: Vârf de 15‑20% pe credite neperformante în 2010

Estimarea pesimistă a gigantului german, care mizează pe un curs de 4 lei/euro la sfârşitul lui 2009 şi concurează pentru intermedierea emisiunii de eurobonduri ce va fi lansată de statul român în septembrie, este susţinută de analiştii independenţi, dar nu şi de bancheri.

“În România şi în Bulgaria, creşterea Produsului Intern Brut şi a soldului creditelor a început să frâneze semnificativ la începutul acestui an. Prin urmare, creşterea creditelor neperformante nu a fost încă atât de puternică. Ne aşteptăm la o deteriorare a calităţii activelor în următoarele 12 luni şi la o rată de credite neperformante de 15-20%, dacă se iau în considerare următorii factori – ponderea mare a împrumuturilor de consum în totalul finanţărilor, de 40-50%, gradul mare de îndatorare, de 30% din venitul lunar, şi severitatea contracţiei economice”, se arată în analiza băncii germane.

“Estimarea Deutsche Bank este una de bun-simţ, dacă ne gândim la modul în care s-au acordat creditele în România. Sper doar să nu depăşim acest 15-20%. Criza a început de ceva timp, şi în sistemul bancar românesc nu au apărut schimbări majore la nivelul ratei de credite neperformante. Atât timp cât vom trăi cu o iluzie în ceea ce priveşte acest indicator, băncile nu vor relua creditarea”, a arătat Matei Păun, managing partner BAC România. Acesta consideră că problema principală a băncilor o reprezintă creditele acordate companiilor, care au valori foarte mari. “Singura speranţă este că băncile vor trage linie şi vor începe să execute din datorii şi din proprietăţile gajate”, spune Matei Păun.

Matei Păun spune că odată ce băncile vor începe să vândă proprietățile gajate, se va crea lichiditate în piața imobiliară, chiar dacă prețurile vor ajunge destul de jos pe acest segment. “Dar măcar vom avea o bază de pornire. Băncile nu au făcut nimic în ultimul an pentru a remedia situaţia şi este momentul să înceapă să recunoască problemele pe care le au”, spune Păun. Potrivit acestuia, băncile locale nu s-au comportat normal în raport cu nivelul crizei. Preşedintele Consiliului de Administraţie al UniCredit Ţiriac Bank, Dan Pascariu, spune însă că prognoza

Deutsche Bank este exagerată, dar consideră că vârful creditelor neperformante va fi atins anul viitor.

Economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, spune că este posibil ca studiul Deutsche Bank să fi luat în calcul rata riscului de credit, adică expunere neajustată, aferentă creditelor şi dobânzilor clasificate în categoriile îndoielnic şi pierdere în total credite şi dobânzi clasificate, exclusiv elementele în afara bilanţului. “Acest indicator atinsese la finele lunii aprilie 10,5%, potrivit statisticilor Băncii Naţionale a României. Prin urmare, este posibil ca acesta să ajungă la 15%. Dacă însă ar fi luată în calcul ponderea întârzierilor la plată mai mari de 90 de zile în total credite, atunci România ar sta mult mai bine decât Ungaria, de exemplu, dar poate nu atât de bine precum Polonia şi Cehia”, a explicat Dumitru. Acesta consideră că, deşi creditele neperformante vor continua să crească, se va intra pe o tendinţă de plafonare a acestora.

“Trei factori au determinat creşterea creditelor neperformante – majorările de dobânzi, deprecierea cursului de schimb şi creşterea şomajului. Acum avem un curs care s-a stabilizat şi niveluri de dobânzi mai mici. Singurul element care va pune presiune în continuare este şomajul. De aceea, este posibil să vedem o plafonare a creditelor neperformante”, a subliniat Dumitru.

La finele lunii iunie, creditele în lei şi valută, acordate de băncile din România, aveau un sold de peste 199 mld. lei, în timp ce restanţele totalizau 5,5 mld. lei. Rata creditelor restante se ridica, potrivit statisticilor oficiale, la 4% pe segmentul finanţărilor în lei şi la 1,8% pe cel al împrumuturilor în valută. Per total, nivelul era de 2,76%. În ceea ce priveşte Instituţiile Financiare Nebancare (IFN), soldul finanţărilor acordate şi al angajamentelor asumate era, la aceeaşi dată, de 36,7 mld. lei. Potrivit datelor furnizate de banca centrală, creditele restante şi îndoielnice din portofoliile IFN totalizau 1,07 mld. lei, ceea ce reprezintă 2,91% din soldul de la finele lunii iunie. Există însă portofolii de credite neperformante care nu sunt cuprinse în aceste statistici oficiale, pentru că au fost vândute de către bănci fie companiilor de recuperare, fie către firme proprii.

Dragoş Cabat, preşedintele CFA România, crede că o rată a neperformantelor de 12-15% ar putea fi atinsă chiar la finele acestui an. “Cred că undeva în perioada noiembrie 2009-martie 2010 vom atinge un nivel de 12-15%, pe care l-am avansat chiar din toamna trecută. Piaţa creditelor a fost imatură în România, dacă ne gândim că soldul finanţărilor creştea permanent, iar neperformantele nu. În momentul în care creditarea a stagnat, ne confruntăm cu situaţia inversă”, a arătat Cabat. Analistul Aurelian Dochia consideră însă că cifrele avansate de Deutsche Bank sunt mult exagerate. Acesta este de părere că băncile din România vor atinge vârful creditelor neperformante la finele anului 2009, dar situaţia se va îmbunătăţi anul viitor, dacă economia îşi va reveni.


0 Răspunsuri to “Deutsche Bank despre România: Vârf de 15‑20% pe credite neperformante în 2010”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 328.545 hits
august 2009
L M M J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: