Ratingul de ţară al României ar putea să fie retrogadat în următoarele 12-18 luni, a declarat la The Money Channel analistul Fitch Ratings, Andrew Colquhoun. România are nevoie urgentă de reforme fiscale şi economice pentru ca acordul cu FMI să continue în condiţii normale.
Dacă FMI nu va continua acordul cu România, acest lucru va pune o presiune importantă pe ratingul de ţară al României. Şi volatilitatea de pe pieţele internaţionale ar putea pune o presiune suplimentară, la fel şi posibilitatea ca în România să aibă loc alegeri anticipate.
„O creştere a ratingului de ţară pentru România nu este probabilă momentan. În următoarele 12-18 luni, în funcţie de condiţiile de pe pieţele internaţionale şi al evoluţiei economiei româneşti, România ar putea fi retrogadată din nou. Programul cu FMI reprezintă cea mai bună rută către revenirea economică”, a explicat analistul Fitch.
Tensiunile politice nu înseamnă mare lucru pentru percepţia de risc a investitorilor, România trecând şi în anii trecuţi prin astfel de situaţii, astfel încât, dacă turbulenţele nu continuă pentru o perioadă foarte lungă, acest lucru nu va influenţa ratingul de ţară.
„Luasem în calcul tensiunile de pe scena politică. Deocamdată criza politică nu influenţează ratingul de ţară al României. Ţinta de deficit bugetar impusă de FMI este greu de atins. Dacă FMI a fost mai îngăduitor cu nivelul deficitului bugetar atât pentru România cât şi pentru alte state, acum, că revenirea globală a început să prindă contur, s-ar putea ca Fondul să nu mai fie aşa de tolerant”, a delcarat pentru The Money Channel Andrew Colquhoun, analist Fitch Ratings.
Revenirea PIB-ului în Franţa şi în Germania a fost surprinzătoare, astfel că şi revenirea pe plan global a început să prindă contur şi asta aduce semnale pozitive şi pentru România.
0 Răspunsuri to “Fitch : O scădere a ratingului de ţară este posibilă în lunile viitoare”