28
oct.
09

Euro a trecut de pragul de 4,3 lei/euro pe piata interbancara

Cursul de referinţă afişat miercuri de BNR a urcat cu aproape un ban (0,23%), până la 4,2995 lei/euro, pe o piaţă cu tranzacţii reduse, în urma revenirii aversiunii la risc ce a ieftinit mai multe monede emergente din regiune, dar şi a tensiunilor politice din plan intern. Moneda unică europeană se tranzacţiona cu 4,3035 lei/euro pe piaţa interbancară în jurul orei 11:20.

Banca centrală nu a mai afişat un curs de referinţă atât de ridicat din 17 februarie 2009, când se situa la 4,3096 lei/euro. Marţi, Banca Naţională a României (BNR) afişase un curs de referinţă de 4,2897 lei/euro.

Moneda unică europeană se tranzacţiona cu 4,3035 lei/euro pe piaţa interbancară în jurul orei 11:20. Nicolae Chidesciuc, economist şef ING Bank România spune că se aştepta ca euro să depăşească pragul de 4,3.

„Situaţia economică nu este deloc favorabilă. Împrumutul cu FMI şi acordarea următoarei tranşe nu trebuie privită ca fiind în strânsă legătură cu evoluţia leului. 4,2 este un nivel nesustenabil. Cred că n-ar fi foarte rău să acceptăm un nivel mai ridicat al monedie europene pentru a scăpa de anumite presiuni. Cred că vom asista la o decalare a leului faţă de celelalte pieţe din regiune”, a declarat economistul şef ING Bank.

Analistul financiar Bogdan Blatazar este de părere că BNR nu are motive să lase leul să se deprecieze.

„Nu vad de ce ar da drumul BNR. Interventia a fost destul de limitată. Dar Banca Centrala constientizează riscul macro si faptul ca miscările sunt de tip speculativ. Mai ales in conditiile in care leul este obiectivul unui pariu strict speculativ nu vad de ce BNR nu ar interveni sa atenueze efectele unor astfel de pariuri”, a afirmat Baltazar.

Pe pieţele internaţionale, cursul monedei americane a urcat de la 1,48 şi 1,4842 dolari/euro, dar a coborât apoi până la 1,4775 unităţi/euro. La 13:15, ora României, euro era cotat la 1,4784 dolari.

Faţă de dolarul american, cursul de referinţă afişat miercuri de BNR a urcat cu aproape 3 bani (0,94%), până la 2,9074 lei/dolar, de la nivelul de marţi, de 2,8803 lei/dolar.

Banca Naţională a României a afişat, în prima parte a zilei de miercuri, un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,41% pe an, în scădere faţă de cel din şedinţa anterioară, de 9,43% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobânda a coborât la 9,91% pe an, de la nivelul de marţi, de 9,93% pe an.

Pe piaţa monetară, dobânzile la depozitele pentru o zi de tip overnight se menţin la niveluri ridicate, de 9,5-10% pe an, peste nivelul dobânzii cheie, de 8% pe an.


0 Răspunsuri to “Euro a trecut de pragul de 4,3 lei/euro pe piata interbancara”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 331.043 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Rusaliile Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: