17
dec.
09

Ce mostenire lasa guvernul Boc Romaniei?

Factura cuprinde TVA-ul restant, dobânzile la creditele bancare şi circa 2,4 miliarde de euro pentru lucrările efectuate şi neachitate.

Lucrări plătite parţial, dobânzi enorme la împrumuturile luate de la bănci şi o povară care pare tot mai grea a salariilor, a pensiilor şi a ajutoarelor sociale. Aceasta este factura pe care o lasă actualul guvern următorului cabinet de miniştri pentru a fi achitată în anul care vine. Pe lângă eforturile băneşti, va fi nevoie şi de eforturi de eficienţă şi de organizare pentru adoptarea bugetului pentru 2010 şi a legilor cerute de FMI privind responsabilitatea fiscală şi reforma pensiilor.

În plus, va fi reluată negocierea la sânge cu creditorii externi privind numărul de concedieri şi alte reforme pe care vom fi obligaţi să le facem.

Cauzele sunt multiple şi ţin atât de criza financiară globală, care a muşcat din veniturile la vistieria statului, cât şi de ineficienţa autorităţilor, dusă la extrem de criza politică provocată de campania pentru alegerile prezidenţiale.

EVZ vă prezintă în ce constă „greaua moştenire” lăsată următorului executiv, devenită deja proverbială în ultimii ani şi adusă în discuţie la fiecare schimbare de guverne.

ÎN PROPRIA CAPCANĂ

Lista găurilor negre din bugetul anului viitor

Guvernul Boc lasă următorului cabinet o datorie de peste 2 miliarde euro. Scenariul pare că se repetă după ce, la începutul mandatului său, Emil Boc i-a criticat dur pe predecesorii săi liberali din cauza unei facturi similare.

Secătuit de luptele politice în acest an de criză, bugetul statului nu mai are forţe decât să acopere cheltuielile de urgenţă maximă, cum ar fi pensiile, salariile sau ajutorul de şomaj. Pentru plata personalului este necesară o sumă lunară de 3,5 miliarde lei.

La aceasta se adaugă 5,2 miliarde lei cheltuieli cu asistenţa socială, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP). În total, 8,7 miliarde lei nu pot fi amânaţi.

Astfel, sunt trecute pe planul doi facturile către companii. Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii, ne-a spus: „Din datele pe care le avem până acum, estimăm că statul mai are de achitat circa 20% din valoarea lucrărilor efectuate până în prezent, care se cifrează la 11,5 miliarde euro”.

Este vorba de lucrări în domenii precum infrastructură, hidroenergie, mediu, termoenergie şi reabilitare la nivel regional.

Facturi amânate

De exemplu, Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a depăşit deja bugetul din 2009 cu peste un miliard de euro, potrivit reprezentanţilor companiei. Numai pentru exproprierea unor terenuri, de exemplu, mai trebuie achitate 120 de milioane euro.

Alte circa 60 de milioane euro sunt restante către constructorul care lucrează la autostrada Bucureşti – Ploieşti. Potrivit ministrului transporturilor, Radu Berceanu, lucrări neplătite există şi către Bechtel, executantul Autostrăzii Transilvania, care mai are de primit circa 100 milioane euro.

La sumele menţionate se adaugă aproape 1,6 miliarde lei deconturi întârziate de TVA, conformdatelor publicate de Fisc la sfârşitul lunii trecute. Potrivit lui Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, deconturile de TVA au încetinit începând cu luna septembrie.

Datoria se rostogoleşte

O povară şi mai grea vine din urmă din cauza împrumuturilor bancare pe care MFP le-a luat la dobânzi foarte mari pentru a acoperi găurile de moment.

Conform cifrelor oficiale publicate de Finanţe, în primele zece luni, cheltuielile statului cu dobânzile au crescut cu peste 57% faţă de perioada similară a anului trecut.

Acestea au ajuns la 5,3 miliarde lei. Chiar dacă MFP a vândut şi titluri de stat la dobânzi mai avantajoase, vine scadenţa la vechile împrumuturi, iar datoriile nu sunt decât rostogolite în curtea următorului cabinet. Toate acestea într-un context nefericit, când, în primele zece luni, statul a avut venituri de 131 miliarde lei şi cheltuieli de 156,6 miliarde lei. După ce tragem linia, rămânem cu un minus de 25,6 miliarde lei.

DIN ŢARĂ

Pensii şi ajutoare pentru persoane cu handicap plătite cu întârziere

Deşi autorităţile centrale au făcut eforturi mari în ultimele două luni pentru a putea asigura plata pensiilor, a salariilor şi a ajutoarelor sociale, în unele judeţe au apărut întârzieri.

Spre exemplu, în judeţul Vrancea, peste 45.000 de persoane cu diferite forme de handicap nu şi-au primit indemnizaţiile de două luni, în ciuda faptului că s-au alocat fondurile necesare.

Sumele ar fi trebuit distribuite prin intermediul consiliului judeţean, însă preşedintele instituţiei, Marian Oprişan, nu a chemat consilierii judeţeni în şedinţă pentru a aproba rectificarea bugetului.

Prefectura Vrancea a anunţat că sumele destinate persoanelor cu handicap, care se ridică la aproximativ 10 milioane de lei, au fost virate la timp de Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale în vistieria consiliului judeţean.

Oprişan susţine însă că banii au intrat în conturile instituţiei abia săptămâna trecută, întrucât au venit cu întârziere de la guvern, şi că vor fi distribuiţi beneficiarilor începând din această săptămână.

Alte întârzieri au fost înregistrate în judeţul Timiş, unde circa 2.500 de pensionari au primit drepturile cuvenite pentru noiembrie abia zilele trecute. Este vorba despre beneficiarii pensiilor de revoluţionari, de urmaşi sau de beneficiarii primei pensii. Suma totală a banilor care nu au ajuns la timp în judeţ se ridică la 981.428 de lei.

Cei 2.500 de pensionari trebuiau să-şi încaseze banii în perioada 23–27 noiembrie, însă Casa de Pensii Timiş a virat banii abia pe 2 decembrie.

Conducerea instituţiei susţine că a virat banii pentru aceste pensii în momentul în care i-a primit de la ordonatorul de credite, adică de la Casa Naţională de Pensii.

*evz


0 Responses to “Ce mostenire lasa guvernul Boc Romaniei?”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 321.982 hits
decembrie 2009
L M M J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: