11
aug.
12

Criminalul preotului Marin, transferat la Spitalul de Psihiatrie Grajduri

 

GALERIE FOTO:   Ucigașul preotului Marin, dus la Spitalul de Psihiatrie Grajduri

Florentin Pușcoiu, ucigașul preotului Tudor Marin, a fost transferat ieri la Spitalul de Psihiatrie și Pentru Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri, din Iași. Faptul că ucigașul este internat doar până la însănătoșire îi neliniștește pe focșăneni. Informația conform căreia Florentin Pușcoiu a fost pus în libertate și este internat la psihiatrie i-a șocat pe cititori. Oamenii se tem ca nu cumva peste un an sau doi să se întâlnească pe stradă cu ucigașul care a îngrozit o țară întreagă. Pușcoiu nu va răspunde niciodată pentru crima comisă deoarece comisia a stabilit că în momentul comiterii faptei, el nu a avut discernământ. Diagnosticul pus de medici a fost „schizofrenie paranoidă, comportament abolit”. Faptul că o persoană cu probleme psihice s-ar putea plimba printre noi, nu este o noutate.  În anul 1994, un bolnav psihic a omorât un polițist care a vrut să-l imobilizeze. După doi ani de internare, persoana în cauză a revenit în societate.
Florentin Pușcoiu, tânărul de 30 de ani care pe 16 iunie a.c. l-a înjunghiat mortal pe preotul Tudor Marin, în Biserica din Piața Unirii, a fost transferat ieri la  Spitalul de Psihiatrie și Pentru Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri, din Iași. El a fost transportat cu o ambulanță de la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean „Sf. Pantelimon“ Focşani, unde a fost internat temporar, fiind escortat de doi polițiști de la Serviciul de Intervenție Rapidă, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea. După cum se arată și în motivarea instanței de judecată, măsura internării în ospiciu este provizorie. „Conform articolului 162 Cod penal, dispune internarea medicală provizorie a învinuitului Pușcoiu Florentin, într-un institut medical de specialitate, până la însănătoșire”, se arată în motivarea de joi a instanței de judecată. Imediat după pronunțare, Pușcoiu a fost pus în libertate. El a fost dus la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Focșani și apoi, ieri, transportat la Grajduri.    Nu este exclus ca după un an sau doi, medicii să considere că Pușcoiu s-a vindecat și să-l lase să plece din unitatea medicală. Atunci, el se va întoarce printre noi și nu va fi tras niciodată la răspundere pentru crima comisă. Acest lucru se datorează faptului că medicii care l-au examinat au stabilit că în momentul comiterii faptei, Pușcoiu nu a avut discernământ, el fiind diagnosticat cu „schizofrenie paranoidă, comportament abolit”.    Reamintim că miercuri, Pușcoiu a fost scos de sub urmărire penală, măsura fiind luată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea ca urmare a rezultatului expertizei medico-legale psihiatrice, primit de la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici”, din București.
„Schizofrenia paranoidă este o boală cronică, care nu se poate vindeca“
Boala de care suferă Puşcoiu, schizofrenia paranoidă, nu va putea fi tratată niciodată. Medicii psihiatri ne-au explicat că doar prin intemediul unui tratament medicamentos boala va putea fi ţinută sub control, episoadele de recădere devenind din ce în ce mai rare. „Schizofrenia paranoidă este o boală cronică, care nu se poate vindeca. Această boală este caracterizată prin perioade de recădere, când pacientul devine psihotic, şi remisie, atunci când pacientul este bine. Debutul bolii, la bărbaţi, este la 20-25 de ani, iar la femei la 25-30 de ani. Cauzele sunt necunoscute. Au fost o mulţime de teorii prinvind apariţia acestei boli, dar niciuna nu a fost confirmată. Cu siguranţă există o componentă genetică. De exemplu, dacă unul dintre fraţii gemeni monozigoţi are schizofrenie, fratele său are 40% şanse să fie bolnav, dar nu este numai componenta genetică. În perioada de decompensare, pacientul în forma de schizofrenie paranoidă prezintă ca şi caracteristici principale halucinaţiile. Pacientul aude, vede lucruri care nu sunt reale şi adevărate. Cele mai frecvente sunt halucinţaiile auditive şi aceste voci pe care le aude îi comandă să facă anumite lucruri, iar pacientul vrea să le execute. Ideile delirante sunt o altă caracteristică importantă a schizofreniei paranoide. Pacientul crede lucruri care nu sunt reale , una dintre aceste situaţii fiind cele mistice cu tematică religioasă. Pacientul crede cu convingere anumite lucruri şi nu poate fi convins că ceea ce crede el nu este real. Singurul tratament eficient în perioadele de decompensare este cel medicamentos. Tratamentul, odată stabilit de medic, trebuie urmat toată viaţa. Respectarea corespunzătoare a tratamentului face ca episoadele de recădere să fie mai rare. Schizofrenia paranoidă nu se vindecă, se remite. Vindecare nu există. Şansele ca un pacient să facă o recădere sub tratament sunt de 20% într-un an, iar fără tratament sunt de 80% într-un an.     Discernământul abolit îl regăsim la pacienţi cu schizofrenie decompensaţi. Cei în remisie au, posibil, discernământ, cei cu boala în decompensare îl au abolit“, a explicat medicul Marcel Şarpe, medic specialist psihiatrie în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Focşani şi membru în comisia de expertiză medico-legală de la nivelul judeţului Vrancea.    În Vrancea sunt peste 1.700 de persoane care suferă de boli psihice. Din total, 1.244 sunt femei şi 508 bărbaţi. Grupa de vârstă cea mai afectată de aceste boli este cea între 15 şi 64 de ani, cu 1.093 cazuri, dar şi bătrânii cu vârste peste 65 de ani suferă de aceste boli, fiind luate în evidenţă 606 cazuri. Tratamentele ajung la zeci de milioane lei vechi lunar, iar statul compensează medicamentul cel mai ieftin şi care nu întotdeauna este cel mai bun. Din cele 1.700 de persoane care suferă de boli psihice, doar o parte beneficiază de un grad de compensare al medicamentelor de 100%, restul beneficiind de o compensare de 50% sau 90%.
Focșănenii sunt îngroziți: „Ne vom întâlni cu el pe stradă!“
Vestea că tânărul care a omorât un om a fost pus în libertate i-a șocat pe focșăneni. Oamenii spun că așa ceva nu este posibil și că doar în România se poate întâmpla acest lucru. Mulți dintre cei care l-au apreciat pe părintele Tudor Marin au trecut ieri pe la mormântul său, din spatele Bisericii din Piața Unirii, și i-au aprins o lumânare. Oamenii spun că Pușcoiu ar trebui internat pe viață. „Este posibil să facă din nou rău dacă îi vor da drumul. Dacă are probleme psihice ar trebui să fie internat pe viață. Dacă nu l-a pedepsit legea pentru că este bolnav, atunci trebuie să fie supraveghet mereu. Mă gândesc că autoritățile ar trebui să facă mai multe pentru acești oameni. Trebuie internat pe viață și ținut sub tratament. Dacă îi va da drumul, nu are cine să se ocupe de el pentru că am înțeles că nu are o relație bună nici cu părinții. Este păcat că s-a întâmplat așa ceva și nu este normal să ne întâlnim cu el pe stradă”, ne-a spus Florica Slabu.    Scoaterea de sub urmărire penală și punerea în libertate a lui Florentin Pușcoiu îi îngrijorează pe focșăneni. O femeie venită din Italia, care ieri a trecut pe la mormântul părintelui pentru a-i aprinde o lumânare, ne-a spus că el trebuie închis pe viață. „Vestea că părintele a fost omorât ne-a cutremurat și am venit special din Italia pentru a-i aprinde o lumânare. Ucigaşul trebuie închis pe viață dacă este bolnav și nu poate răspunde penal. Îl țin acolo o vreme și apoi îi vor da drumul. Boala asta nu se vindecă niciodată, iar el nu își va mai lua tratamentul. Nu este normal să-l vedem pe stradă. Când are o criză poate face și mai mult rău. Trebuie închis pe viață și tratat corespunzător”, ne-a spus Dorina Nistorescu.    Cititorii „Monitorul de Vrancea” au postat pe site-ul ziarului mai multe comentarii prin care își exprimă nemulțumirea. Laura spune „nu pot să cred așa ceva. Ne întâlnim cu el pe stradă…”!. Un alt cititor, care se semnează „nedumeritul”, spune: „Numai în țara asta un nebun care a omorât un om poate fi lăsat în libertate. După o vreme ne vom întâlni cu el pe stradă că… vezi Doamne s-a însănătoșit”.
Filmul crimei
Preotul Tudor Marin a fost ucis pe 16 iunie, chiar în biserica în care slujea, „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Piaţa Unirii, fiind înjunghiat în inimă şi cap, de Florentin Pușcoiu. Acesta din urmă  i-a cerut preotului explicaţii despre două versete din Vechiul Testament și nu nu a fost mulţumit de lămuririle primite. Crima a fost comisă în jurul orei 10.00. După sesizare, Piaţa Unirii s-a umplut de poliţişti, procurori, medici şi curioşi. În seara aceleiași zile, anchetatorii au pus mâna pe principalul suspect. El a fost găsit acasă. Pușcoiu și-a recunoscut fapta, iar motivul a fost de natură religioasă. Pușcoiu a susținut că a vrut să facă dreptate divină și că Dumnezeu l-a pus să facă acest lucru. Florentin a mai declarat şi că chipul preotului Marin semăna cu cel al preotului din visul său, pe care Dumnezeu i-a spus să-l omoare.
Un bolnav psihic a omorât un polițist și apoi a fost lăsat liber
Pușcoiu nu ar fi singura persoană cu probleme psihice care comite o crimă și care s-ar putea plimba nestingherit printre noi, după ce se va stabili că s-a însănătoșit.    În anul 1994, un polițist focșănean, Doru Varvarici,  a fost ucis în timpul unei intervenții. Polițistul a intervenit pentru prinderea unui bolnav psihic periculos, la începutul lunii iulie, anul 1994. El a fost înjunghiat mortal de cel pe care trebuia să-l prindă, cu un cuțit a cărui lamă avea 20 de centimetri. Bolnavul psihic fusese dus de sora și cumnatul lui la un control la Policlinica nr. 2. Aici, el a avut o ieșire și a început să amenințe medicii. Speriate, persoanele prezente la Policlinică au sunat la Urgenţe. O echipă formată din doi polițiști s-a deplasat imediat cu un autoturism la faţa locului, unde au găsit un bărbat de 30 de ani, cu un comportament agresiv. Acesta a început să devasteze tot, motiv pentru care polițiștii au cerut ajutoare. La fața locului a ajuns și polițistul Doru Varvarici. Bolnavul a ieșit în fața unității medicale, a luat dintr-o mașină un obiect și l-a băgat în buzunar, după care a fugit. În apropierea parculețului din zona Gerald, oamenii legii au încercat să-l imobilizeze, moment în care bărbatul a scos cuțitul și l-a înjunghiat pe Doru Varvarici.    Bolnavul a avut această criză după ce sora și cumnatul l-au amenințat că îl internează la un spital de profil. Atunci, omul a turbat și a ajuns să ucidă un om. După comiterea faptei, el a fost internat într-un spital de nebuni, iar după doi ani a fost pus în libertate. Doru Varvarici a fost înaintat la gradul de sublocotenent post mortem. De asemenea, în locul în care a fost ucis a fost înălțat un monument în memoria sa.


0 Răspunsuri to “Criminalul preotului Marin, transferat la Spitalul de Psihiatrie Grajduri”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 331.120 hits
august 2012
L M M J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Rusaliile Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: