23
aug.
14

Dumnezeu … – Ne vorbeste parintele Cleopa

„Mergeam odata cu trenul de la Pascani spre Bacau. Eu, ca sa nu ma duc in vagoane unde se fumeaza, mi-am luat bilet si m-am suit in tren in vagoane de astea mai ferite. Zic: „Ma duc macar unde nu ma „tamaiaza” fumatorii, ca pe mine ma doare capul de fum de tigara”. M-am dus singur in vagon acolo, dar n-am stiut cine o sa mai vina. Aproape de plecare a intrat un grup de ofiteri superiori, mergeau la o scoala de razboi. Erau maiori, colonei, printre care era si un plutonier major cu sotia. Un calugar intr-un vagon de ofiteri. Eu, vazandu-ma intr-un vagon cu ofiteri, ca calugar, zic, ce discutie pot sa am eu cu dansii?

Eu imi catam de pace si de „Doamne Iisuse” al meu si stateam linistit acolo, ca stiam ca am de mers doua ore cu ei si trebuia sa schimb trenul spre Tarcau, la Lunca Stramba, ca ma duceam la parintii Casian, care era staret la Tarcau, si la Ianuarie; asta era prin anul 1957.

Dar unul din ei, ca sa nu taca, a vrut sa faca o gluma si zice:

– Uite, mai! O sa mearga bine trenul asta, ca avem si un popa aici!

Stii, ca ei au vorba asta, ca daca-ti iese popa inainte, iti merge rau! Au si superstitii. Sa nu-ti iasa popa inainte, c-o patesti! Eu taceam din gura.

– Auzi, mai, daca-i popa aici, nu-i bine sa ne spuna povestea aceia cu Dumnezeu? Se zice ca un „mosnegel” ar fi facut cerul si pamantul si stelele si muntii si marea!

Auzi! Un „mosnegel”! Eu tot taceam. „Da-le pace, ca-s ofiteri. Ei glumesc, ei rad. Eu ce sa discut?” Dar unul vine si se aseaza drept in fata mea.

– Parinte, nu va suparati, de unde sunteti?

Dar eu, de ce sa le zic Sihastria?

– De la Manastirea Neamt.

– Ce sunteti? Preot, profesor, dascal, ce sunteti?

– Ba sunt un simplu calugar. Merg si eu incoace, pana la Bacau.

– Auzi, ca astia ai nostri, toti sunt curiosi sa ne spuneti ceva despre Dumnezeu! Cum ii povestea asta cu Dumnezeu? Se spune in Biblia aceea, a voastra, ca Dumnezeu ar fi facut cerul, pamantul, lumea, dar noi avem alta conceptie despre lume.

– Sa nu va suparati, eu sunt un calugar simplu, dar, daca voi incepe povestea cu Dumnezeu, trenul asta trebuie sa inconjure globul de trei ori si tot n-o pot termina, atata-i de lunga!

– Auzi, ce zice popa!

– Si ii si curioasa, zic, grozav! Cand vom incepe povestea cu Dumnezeu, ii cu cantec!

– Vrem si noi sa stim! Sunteti calugar, noi suntem ofiteri, tot mergem impreuna pana la Bacau. Cum ii, parinte?

Inainte de plecare, m-am ridicat si mi-am facut cruce. Ei, nu. Treaba lor.

– Daca este vorba ca trebuie sa discutam, va cer un cuvant de onoare. Sa ma iertati, ati intrat aici un vagon de ofiteri, dar eu stelele astea nu le cunosc, eu am facut armata cand erau trese. Daca m-oi adresa gresit cumva, sa nu va suparati!

Dar, un maior se ridica si intreaba:

– Parinte, uite ce-i, vreau sa-ti spun ceva. Nu este o absurditate sa credem noi in ceva ce nu se vede? Dumneavoastra spuneti ca exista Dumnezeu, dar l-a vazut cineva vreodata? Este o nebunie sa creada cineva in ceea ce nu se vede!

– Domnilor, dar mai intai, aveti cuvant de onoare? ca incepem o discutie serioasa!

– Auzi, bai, popa! Avem, parinte, cum sa nu! Si cel ce se va supara, ii nebun! zice.

– Va vad oameni destepti, eu is un prost, dar o sa-ncepem asa, „povestea” cu Dumnezeu, cum ne-om pricepe noi. Uite ce-i, domnilor, eu am sa spun ca dumneavoastra, toti cati sunteti in vagonul asta, sunteti nebuni!

– Ia auzi, popa ne face nebuni!

– Sigur! Si, daca n-am dreptate, la prima gara, predati-ma la politia garii! Daca n-am dreptate. Dar, intai am sa va demonstrez de ce va fac nebuni.

– Da, este mare nebunie sa creada cineva in ce nu vede! Cine l-a vazut pe Dumnezeu?

– Fratilor, eu merg pana la Bacau, dar atat va spun: daca incep „povestea” cu Dumnezeu, trenul acesta trebuie sa inconjoare lumea de trei ori si tot n-o termin!…

– Ia auzi ce spune popa?!

– Ati auzit ca dumnealui a spus ca e mare nebunie sa crezi in ce nu se vede.

Mai intai, ca zice Duhul Sfant in Psaltire la inceputul psalmului 13 si 52, la noi in Scriptura: Zis-a cel nebun in inima sa: Nu este Dumnezeu! si imi ziceam: „Lasa ca-i vorba sa marturisesc pe Dumnezeu, nu conteaza ce urmeaza de-aici”. Eram bucuros de asta.

Al doilea. Mata ai spus ca este o nebunie sa crezi in ceea ce nu se vede?

– Da, eu!

– Pai eu v-am spus ca dumneavoastra toti n-aveti minte. Toti sunteti nebuni. Stii de ce? Am tot dreptul sa va fac nebuni.

– Dar pentru ce?

– Pentru ca eu n-am vazut mintea nimanui niciodata! Si atunci, nu-i o nebunie sa cred ca aveti minte, daca n-am vazut-o?

– Uite, bai, ne-a luat popa front! – adica in loc. Discutia era si frumoasa si serioasa si hazlie.

– Pai cum sa cred eu ca aveti minte, daca n-am vazut minte de cand sunt eu? Nici la voi, nici la mine. Cum este? Alba, neagra, rosie, verde? Ce forma are? Patrata, dreptunghiulara, hexagonala? Cum este domnule, forma, culoarea? Si-i pipaibila, sau cum este? Daca imi aratati aceste insusiri la minte, atunci eu zic ca aveti minte, daca nu, n-aveti deloc! Pentru ca n-am vazut-o, nici culoarea, nici forma.

– Uite, mai, popa! Poti sa-i zici ceva?

– Daca n-ai tacut din gura! Mai prostule, n-ai pus problema bine!

Ei se prosteau unul pe altul.

– Stai, mai, ca cu popa ai de lucru!

– Afara de asta, se crede de toata lumea de pe glob ca oamenii au minte? Se crede. Fara sa se vada. Iata un argument ca toata lumea crede ca are minte! Si dumneavoastra credeti si eu, dar nu vedem mintea.

Dar viata ati vazut-o vreodata? Cine a vazut vreodata viata din om? Si cu toate acestea cine zice ca-i mort, cand este viu si are viata? Se vede viata?

– Nu se vede!

– Si atunci nu-i o nebunie sa credem noi ca oamenii au viata? Daca n-o vedem.

– Dar viata se manifesta, parinte!

– Foarte bine. Prin manifestarile ei se crede ca exista, cu toate ca n-o vezi.

Asa-i si Dumnezeu. Care-s manifestarile Lui in lume?

Si am inceput sa spun toate puterile sufletului.

– Dumneavoastra aveti imaginatie?

– Da.

– Ati vazut-o vreodata? Nu! Dumneavoastra aveti manie? Ati vazut-o vreodata? Dumneavoastra aveti cugetare, gandire? Ati vazut-o vreodata? Aveti pofta? Aveti, pentru ca acestea sunt puterile sufletului – cea manioasa si cea poftitoare.

Dumneavoastra aveti partea sadica, adica cea crescatoare. Ati vazut-o vreodata? Stii dumneata cum cresti? Sau te-ai vazut vreodata cum cresti?

Afara de asta. Dumneavoastra aveti puterile sufletului, cum este cugetarea, alegerea, hotararea, mahnirea, intristarea, bucuria; le-ati vazut vreodata pe acestea, caci acestea sunt puterile sufletesti?

Noua ne spune Scriptura ca omul este chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Dar nu dupa forma cea dinafara, ci dupa cea sufleteasca.

Iata cate puteri are sufletul! Si nici mania, nici ratiunea, nici pofta, nici bucuria, nici intristarea, nici mahnirea, nici imaginatia, nici voia libera, nici viata, nici mintea nu le-a vazut nimeni. Si toate exista. Si la filosofia profana se invata ca exista aceste puteri ale sufletului. Dar sufletul l-ati vazut vreodata?

– Pai tocmai, ca nu-i!

– Cum nu-i? Daca n-ai avea suflet, n-ai mai vorbi cu mine! Dumneata nu poti clipi o data fara Dumnezeu, daca n-ar fi viata in dumneata. Si vedeti cate sunt? Si viata, si minte, si voie libera, si ratiune, si manie, si bucurie, si intristare, si pofta, care se crede de toata lumea, fara sa se vada. Toate facultatile sufletului sunt nevazute, toate puterile lui sunt dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, ca Dumnezeu este nevazut. Iar omul este prototip si icoana a lui Dumnezeu pe pamant – in ceea ce priveste sufletul: minte, cuvant si duh.

Ai vazut vreodata cuvantul? Ti-ai vazut duhul cu care vorbesti? Iata cate puteri si cate facultati nevazute are sufletul nostru! Si dumneavoastra nu le-ati vazut. Dar se crede de toata lumea? Caci omul are si bucurie si mahnire; are si pofta si ratiune si voie libera…

– Mai – a spus unul -, mai bine taceai! N-ai pus bine problema! Asta trebuie sa fie un director de seminar!

– Nu, domnule, dar ne spune adevarul! Vezi, ca toti credem ca sunt acestea, si exista in om, dar nu se vad!

– Si tu ai spus ca-i o nebunie sa crezi ceea ce nu vezi! Dar vezi ca-i faci pe toti nebuni, ca acestea sunt, si noi le credem fara sa le vedem.

Mai stau asa, si se ridica un doctor:

Parinte, da-o la boala! Eu sunt maior-doctor. Fac operatii si umblu cu bisturiul prin matele omului – ii tai gatul, ii tai picioarele -, tai, operez de 30 de ani si eu n-am dat peste suflet! Si cum sa cred ca exista, daca n-am dat cu bisturiul peste el!

– Dumneata esti doctor?

– Da!

– Si de aceea nu crezi ca exista suflet, ca nu-l vezi?

– Da!

– Dar dumneata, si cei asemenea cu dumneata doctori, credeti ca exista durere in lumea asta?

– Exista, parinte!

– Eu nu cred! E o nebunie sa cred, domnule, daca n-am vazut-o!

– Exista, parinte!

– Dar cand il taiai cu bisturiul si omul racnea acolo si se zbatea in ghearele mortii, durerea n-ai vazut-o?

– Nu. Asta nu se vede!

– Si vrei sa vezi sufletul? Si durerea-i una din facultatile trupesti, firesti, ale omului, si-i amestecata cu cele sufletesti. Si dupa cum nu poti vedea durerea, asa nu poti vedea sufletul. Mai ales sufletul fiind duh.

– Auzi, ba, si tu cu doctoria ta, vorbesti prostii! Te-a lovit in cap, mai! N-ai vazut durerea! Dar cine dracu a vazut durerea? Insa toata lumea crede ca este durere.

– Uite, ba, ti-a astupat gura si tie!

– Mai, am dat de dracu aici!

– Da-i frumos, domnule! Acestea le povestim si noi la altii. Mai spune ceva, parinte!

Atunci se ridica unul:

– Parinte, dintotdeauna stim ca Biserica a stat impotriva stiintei. Uite, rusii au facut un satelit acum care a inconjurat pamantul de trei ori, cu Iuri Gagarin, si uite a aterizat cu bine!

– Si ce-i cu asta?

– Astea sunt roadele si avansul stiintei fata de religie!

– Nimic n-ati facut!

– Auzi-l, ba, ca-i contra stiintei! Acesta trebuie sa fie ca cel care a fost contra lui Galileo Galilei!

– Stati sa va spun! Stiti ce-ati facut voi? Daca o albina iese din stup si inconjura buduroiul in care sta, are ea pretentia ca stie ce este in toata lumea?

Atata a facut omul pana acum! A iesit de-abia din stiubei si a inconjurat stiubeiul in care traieste si i se pare ca mare lucru a facut!

– Auzi-l, ba!

– Inca n-a facut stiinta nici atat cat zboara o furnica de pe degetul asta pe celalalt! Toti savantii lumii si din Apus si din Rasarit.

Si stati ca de-acum inainte avem de vorbit!

– Ii frumoasa, domnule, discutia asta!

– Ca-i frumoasa, ca-i amara, ca-i dulce, eu va spun pana la capat de-acum, cat a tinea „povestea” asta, da, zic, iaca se apropie gara Bacau!

Domnule, dumneavoastra stiti Ursa mare de pe cer si Ursa mica, steaua polara?

– Da.

– Uite ce-i! Astronomia si stiinta, cu cei mai mari savanti astronomi, spun ca la Ursa mare, de la roata din brazda dinapoi, pana la cea de catre om – osia carului mare de pe cer -, este 1300 de ani calatoria luminii, si lumina merge cu 300.000 de km/s. Asta-i osia carului mare. Ca sa ajungi de la o roata pana la cealalta iti trebuie 1300 de ani sa calatoresti cu viteza luminii. Dar cat ar mai fi pana la roata dinainte si cat ar mai fi pana la protap si pana la Prepelea care mana boii pe din brazda.

– Dar cine este Prepelea?

– Este o steluta mica, acolo! Dar cat mai este de lung carul, spune-mi dumneata!

– Mai, interesant! Cine spune asta?

– Camil Flamarion. L-am avut pe Camil Flamarion la indemana, Dumnezeu in natura. Asta-i mare astronom francez din secolul trecut.

Da, zic, dumneavoastra vedeti o stea care, cand rasare, cam dantuieste, „Alfa Centaurului”. Toata astronomia arata ca Alfa Centaurului este steaua megiesa a sistemului nostru solar. Sistemul solar se compune din noua planete, cu soarele zece. Si pana la megiesa noastra, cea mai de-aproape, este un milion de ani calatoria luminii. Va rog sa calculati, domnilor, ce-a facut Iuri Gagarin!

– N-a facut nimic, parinte!

– Afara de asta. Pamantul are 36.000 de km imprejurul lui. Deci 36.000 de km a facut acela cu sputnicul lui, iar pana acolo, un milion de ani calatoria luminii, socotiti dumneavoastra, zic, ce-a realizat omul fata de distanta interstelara, sau interplanetara!

– Domnule, este incalculabil.

– Stai sa va spun altele, mai serioase. Dumnezeu isi arata lucrurile, nu in cele mari, in cele mici, cum spune Sfantul Nicodim Aghioritul. Ia ganditi-va dumneavoastra, ca intr-o ureche de ac se gasesc opt sextilioane de atomi, cifre astronomice – un sextilion este 1 urmat de 21 de zerouri. Acesti atomi dintr-o ureche de ac, ca sa-i numere un om, trebuie sa traiasca 250 de ani si sa numere mai mult de un miliard pe secunda. Si va rog sa-mi spuneti dumneavoastra cati atomi sunt intr-o ureche de ac si cum ii impartiti si cat este de minunat Dumnezeu, ca intr-o ureche de ac sa bage atatia atomi. Atunci ce-a facut omul cu stiinta lui?

– Domnule, este neimaginabil!

– Stai sa va spun alta mai minunata. Pe-un varf de ac se odihnesc 16 miliarde de ioni, care sunt corpuri mult mai mici decat atomul – Camil Flamarion voia sa scoata in evidenta viata, la ateii de peste Rin, ca ei se chinuiau sa faca o celula vie, pe vremea aceea, pe care nici astazi n-au facut-o, ca viata-i numai la Dumnezeu. Si la acesti ioni, care nu se pot concepe de mintea omeneasca cat sunt de mici, ce aparate trebuie? Ca daca ai avea un aparat, ca un purice sa-l vada mai mare decat Ceahlaul, inca nu ai zari in atmosfera un ion! Si acesti ioni s-a aflat ca si ei stau ca flacaii de mana si joaca, au viata in ei! „Si acum domnilor de peste Rin – ca el ii combatea pe germani -, va rog sa despartiti forta de materie si viata de zidire”.

„Daca nu m-as teme de panteism, zice Camil Flamarion – panteistii ziceau ca toata buruiana este Dumnezeu -, as zice ca Dumnezeu este in toata iarba si in tot corpul. Dar voi zice altfel, ca Dumnezeu este in toata zidirea Sa”. Sub cel mai mic germene de materie de sub cer este mana lui Dumnezeu si exista viata care a pus-o Dumnezeu!

Si acum vreau sa va spun un lucru. Cand vedem puterea lui Dumnezeu, ca in miniatura lucreaza atatea minuni negraite si neconcepute de mintea omeneasca, cand vedem ca si acolo este viata, in acele mici particule de materie care nu au niciodata putere de a fi vizibile cu ochiul liber. Daca noi nu ne-am teme de panteism, am zice ca Dumnezeu este sufletul naturii, al intregii naturi. Dar nu este asa. Dumnezeu exista, cum zice marele apostol Pavel, ca prin El si de la El sunt toate!

Si vorbind acolo, vad ca se apropie gara Bacau, si trebuia sa ma dau jos. Era multa discutie. De-abia intrasem in subiect. Eu le-am spus ca povestirea este lunga.

– Nu puteti clipi o data din ochi fara Dumnezeu, fratilor!

– Dar de ce, parinte?

– Viata este de la Dumnezeu, datatorul de viata, si, daca ai murit, mai clipeste din ochi daca poti! Mai poti clipi daca mori?…

N-am amintit chiar toata predica. V-am spus asa rezumativ cum a fost. Au fost doua ore de discutie. Ne-am despartit.

– Domnilor, ne pare foarte rau ca ne despartim!

Va spun drept ca unii m-au sarutat si pe obraz, altii mi-au dat cirese, altii bomboane. Au dat si pomelnice.

– Parinte, vrem sa-ti scriem, dar sa ne spui ce studii ai mata, ca trebuie sa fii un director, un profesor la vreun seminar.

– Eu am sa va spun, dar sa ma credeti daca vreti! Eu de-abia sunt un cioban si pasc oile manastirii.

– Si unde te duci acum?

– Ma duc la un schit. Eu sunt cioban. Dar daca ati avea fericirea sa vorbiti dumneavoastra cu un staret de manastire, sau cu un episcop, sa vedeti ce stie acela!

– Auzi, mai! Asta-i o minune!

– V-ati intalnit cu un cioban al manastirii, daca v-ati intalni cu un staret sau cu vreun profesor de seminar, de astia mari care au scoli, sa vedeti ce va spun aceia, zic.

– Ma, degeaba traim, ma! Suntem niste prosti! Ma, ce ne-a spus popa asta!

Le-am spus multe despre stele, despre miscarea Orionului; le-am spus cate vanturi bat pe fata pamantului si cum se cheama fiecare, si cum se formeaza vanturile, dupa Sfantul Ioan Damaschin. Despre zodii si cate grade are fiecare zodie si cat sta soarele in fiecare grad. Mi-aduc aminte, ca am vorbit pe larg, dupa Sfantul Vasile cel Mare, din Hexaimeron. Cate aveam sa vorbesc, dar daca noi schimbam trenul. Ne-am despartit cu durere de inima.

– Domnilor, m-ati bagat intr-o discutie, pe care nici n-am inceput-o. Iertati-ma si mergeti sanatosi; va faceti generali, iar eu ma duc in treaba mea!

Asa a fost discutia, dar aici v-am spus-o pe scurt.”

Parintele Ilie Cleopa – Ne vorbeste parintele Cleopa, volumul 6./ ortodoxiatinerilor.ro


0 Responses to “Dumnezeu … – Ne vorbeste parintele Cleopa”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 325.205 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: