25
dec.
14

Părerea mea este cel mai mare dușman al smereniei

cearta_intre_sotiE nevoie de puțină bunăvoință și de începutul smereniei. Care e începutul smereniei? Să renunți la Știu eu mai bine!, sau Vezi că am avut dreptate?, sau De câte ori nu ți-am spus?…

Primul pas este renunțarea la dreptatea ta. Întreabă-te mai des dacă e chiar așa sigur că numai cum vezi tu acum e bine. Dacă nu cumva poate fi bine și ca tine, și ca el sau ca ea, și că pentru o conviețuire trebuie să fie loc de binele ambilor. Trebuie construit un bine comun, care uneori știrbește din „binele personal”.

Părerea mea este cel mai mare dușman al smereniei.

Sigur că fiecare are o conștiință bazată pe impresii, pe păreri, pe credințe, pe convingeri, pe obișnuințe. Fiecare este, într-un fel, suma convingerilor și hotărârilor proprii.

Dar atunci când părerea și convingerea ta sunt obstacol și nu punte între tine și celalalalt, atunci și-au pierdut cel puțin jumătate din puterea lor.

Dacă ai plecat la drumul în doi din dragoste, și cu timpul dragostea nu s-a prafuit, nu s-a tocit, ci a știut să descopere ce e mai frumos în celălalt și a prilejuit multe clipe minunate în comuniunea de taină a căsătoriei, cu siguranță știi și ce este smerenia, iar gândurile de față nu au ce-ți lămuri mai mult.

Dacă însă flacăra din început s-a redus, dacă celălalt, el sau ea, a devenit mai puțin important pentru tine, dacă există și certuri și tensiuni, mai dese sau mai rare, dar care apasă din ce în ce mai mult, cu siguranță atunci e nevoie de mai multă smerenie.

Repet: Eu am dreptate!, Părerea mea este mai bună!, Nu ți-am spus eu?, O să vezi tu! reprezintă cele mai mari obstacole în calea prieteniei și a dragostei din familie.

Deci, primul pas este să te întrebi de unde poți lăsa din dreptatea ta. Unde poate părerea ta să fie mai elastică, unde poți lăsa loc și pentru celălalt?

Ai pășit pe prima treaptă a smereniei când poți spune, fără falsitate: S-ar putea să ai dreptate sau Cred că putem găsi o soluție.

Pr. Șerban Tica,  Cum poți fi smerit – Sfaturi practice pentru vremurile de azi, Editura de Suflet, 2011


0 Răspunsuri to “Părerea mea este cel mai mare dușman al smereniei”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 333.462 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

15 noiembrie - Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț [ TRINITAS TV ] Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Rusaliile Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: