01
ian.
15

Taierea imprejur a Domnului

Ce semnifică "Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului Iisus Hristos"Taierea imprejur cea dupa Trup a Domnului Iisus Hristos este praznuita pe 1 ianuarie. Este primul praznic imparatesc din noul an civil. Amintim ca ritualul „taierii imprejur” era prevazut de legea lui Moise pentru toti copiii de parte barbateasca. Aceasta taiere imprejur era savarsita de catre preotii Legii Vechi pentru amintirea izbavirii poporului evreu din robia Egiptului. Era si un semn al credintei cea adevarata in Dumnezeu.

Practica circumciderii era atestata in Orientul Apropiat in doua forme: una egipteana, partiala, practicata de preotii egipteni si alta siro-palestiniana, in care preputul era indepartat in totalitate. Evreii nu au imprumutat aceasta practica de la egipteni. Daca la egipteni ea era aplicata numai preotilor, la evrei toti cei de parte barbateasca erau supusi in mod obligatoriu acestui ritual.

Taierea imprejur este asociata jertfei. Omul ofera o jertfa din sine, din propria carne, ca semn ca doreste sa nu mai traiasca dupa voia instinctelor, ci dupa voia lui Dumnezeu. El leapada deprinderile vechi, toate placerile sale si toate lucrurile in care afla desfatare; taie patimile si aplecarea spre pofte. Taierea imprejur trebuia sa sustina curatia morala: „Deci sa taiati imprejur inima voastra si de acum inainte sa nu mai fiti tari la cerbice” (Deuteronom 10, 16). Sfantul Ioan Gura de Aur marturiseste: „stiind ca va fi nedesavarsit sufletul urmasilor lui Avraam, le-a dat ca un frau, semnul acesta al taierii imprejur, pentru a le taia pornirile lor nestapanite de a se amesteca cu alte popoare”.

Mantuitorul primeste la opt zile de la nasterea Sa taierea imprejur, pentru a ne descoperi ca a fost cu adevarat Om si pentru a implini Legea, caci El nu a venit sa o strice, ci sa o implineasca. Taierea imprejur cea dupa trup a Domnului era doar o calauza spre Hristos, preinchipuia Botezul – o taiere imprejur duhovniceasca. Din acest motiv, taierea imprejur a Legii Vechi inceteaza prin botezul crestin. Mentionam ca in urma sinodului de la Ierusalim, Biserica primara hotaraste patru reguli pe care convertitii proveniti dintre pagani trebuie sa le respecte (Faptele Apostolilor 15:19-20), printre acestea neaflandu-se circumciderea. Ca locul taierii imprejur a fost luat de botezul crestin se vede si din porunca data de Hristos ucenicilor Sai: „Mergand invatati toate neamurile, botezandu-le…” Matei, 28, 19), nu spune „Taindu-le imprejur…”

Deodata cu taierea imprejur pruncul primea si un nume. Astfel, taierea imprejur a Domnului este si momentul in care Fiul lui Dumnezu intrupat primeste numele Iisus. Numele de Iisus vine de la Iesuah (Lc. 2, 21), care inseamna „Dumnezeu mantuieste”, „Domnul este mantuirea” sau „Mantuitorul”. Acest nume a fost descoperit lui Iosif in vis de catre un inger: „Maria va naste Fiu si-I vei pune numele Iisus, pentru ca El va mantui pe poporul Sau de pacate” (Matei, 1, 21). Din evanghelia Sfantului Luca (Lc. 1, 31) aflam ca si Fecioara Maria a primit porunca de a pune Mantuitorului numele Iisus: „Iata vei zamisli si vei naste fiu, caruia ii vei pune numele „Iisus”.

Numele sau nu este pus la intamplare, este un nume fixat mai inainte de a se fi zamislit in pantecele Fecioarei Maria.

In Molitfelnic este prevazut ca in a opta zi de la nastere sa i se puna nume copilului. In aceasta carte de cult exista o rugaciune speciala la punerea numelui copilului, in a opta zi dupa nastere. Ea incepe cu formula: „Doamne, Dumnezeul nostru, Tie ne rugam si pe Tine Te chemam, sa se insemneze lumina fetei Tale peste robul tau acesta (N)…”. Aceasta ierurgie se savarseste in fata usilor imparatesti si cuprinde: „Sfinte Dumnezeule”, troparele, rugaciunea, „insemnarea” pruncului, Psalmul 50, „Cuvintele mele pricepe-le, Doamne…” si Apolisul.

Despre aceasta practica a punerii numelui in ziua a opta, Sfantul Simeon al Tesalonicului mentioneaza: „In ziua a opta se aduce pruncul lui Dumnezeu inaintea usilor bisericii, caci nu este inca sfintit prin botez, si preotul il insemneaza pe acesta (prima insemnare se facea in ziua nasterii), la frunte, la gura si la piept si-i da lui nume prin rugaciune sfanta, nume pe care nu-l aveau cei nascuti, cu care se si boteaza, caci aceasta s-a facut si Domnului, in ziua a opta a fost taiat imprejur si a primit numele Iisus… Caci, in ziua a opta, pruncul primeste si numele, ca si Mantuitorul, Care a fost numit cu numele Mantuitor, Iisus. Este pecetluit cu rugaciune sfanta, ca sa fie adus Domnului si insemnat cu semnul crucii la frunte, pentru minte, la gura, pentru cuvant si suflare si la inima pentru puterea vietuirii, scris in cartea vietii, prin punerea numelui, apoi se inapoiaza mamei” (Dialoguri, cap. 59-60).


0 Responses to “Taierea imprejur a Domnului”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 325.113 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: