28
mart.
15

Smerenia e desăvârșită – de te va lăuda toată lumea nu te vei mândri …

Cei care au ispite trupești să se culce cu stomacul cât mai gol. Și dacă nu pot plânge, nu se pot nevoi, golurile pe care le au să le completeze cu sfânta smerenie; și în cinstea smereniei li se va da Darul.

Prima dată noi ne nevoim…; vreau să spun așa: eu îi iubesc pe toți, îi iubesc din gură, din minte și nu vreau să fac rău nimănui, dar îmi spune un gând că… vreau să mă iubesc pe mine mai mult. Adică cum să mă iubesc mai mult? Am de pildă o mâncare bună și din mâncarea aceea zic: ei…, le dau și lor, dar păstrez ca să mă satur. Dacă aș avea adevărata dragoste, atunci întâi le dau lor, și eu sunt mulțumit cu ce rămâne. Aceea-i adevărata dragoste. Iar smerenia… eu mă smeresc, dar mai trece câte un gând că-s mai bun ca altul; și atunci, luptând să câștig smerenia, luptând să câștig dragostea, Duhul cel Sfânt le desăvârșește.

Cândva, călugărul, fie că are ceva de suferit pentru Dumnezeu, fie că el s-a nevoit după puterea lui, s-a smerit, a făcut ascultare ca pentru dragostea lui Dumnezeu; atunci Duhul cel Sfânt se lasă simțit de sufletul nostru. Cam așa vine: o mamă are un copil și-l lasă o perioadă de timp singur; și când vine mama să-l trezească, când a deschis ochii, repede a cunoscut-o pe mama, începe a plânge și nu se mai poate opri din plâns. Așa este când Duhul cel Sfânt a trezit un suflet, atunci el nu mai are îndoială că-i de la vrăjmașul sau nu; atunci începe a plânge și nu se mai poate opri din suspinul inimii. În timpul acela nu mai vede nicio faptă bună a lui, vede numai mila lui Dumnezeu, și atunci vede cu adevărat sărăcia și lipsurile lui. Nu se mai poate opri din plâns, din suspinul inimii și multă pace îi vine în suflet. Acele lacrimi, avându-le de mai multe ori, Duhul Sfânt îi va desăvârși smerenia și dragostea.

Smerenia aceea-i desăvârșită: de te va lăuda toată lumea, și nu te vei mândri. Oricine te va lăuda, nu mai ai nevoie de lauda nimănui… smerenia desăvârșită. Eu am o treaptă, că știu că-s păcătos. Nu mai am lupta cu mândria sau cu slava deșartă, pentru că știu că-s vinovat Judecății lui Dumnezeu.

La smerenie se poate ajunge prin a nu sta de vorbă cu gândurile și a zice „Doamne Iisuse…” ; și Duhul Sfânt le izgonește, nu noi.

Sursa: Părintele Proclu Nicău, Lupta pentru smerenie și pocăință, Editura Agaton, Făgăraș, 2010


0 Responses to “Smerenia e desăvârșită – de te va lăuda toată lumea nu te vei mândri …”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 322.334 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: