07
apr.
15

Avortul – o soluție sau un gest brutal

Your child wants a chance at life

Your child wants a chance at life

Unii spun că… „Avortul este o intervenție chirurgicală prin care se îndepărtează un ghem de țesuturi, numit produs de concepție, fiind o parte din corpul mamei. El este o soluție pentru o sarcină nedorită.”

Alții spun că… „Avortul este uciderea brutală a unei ființe umane, deplină, unică, lipsită de apărare. Copilul nenăscut are și el dreptul la viață și ar trebui să fie protejat prin lege la fel ca oricare dintre noi.

 

Avortul – o soluție sau un gest brutal, este un lucru ce a existat dintotdeauna și care a stârnit discuții aprinse în rândul societății.

Avortul – rana de moarte a iubirii
Potrivit învățăturii creștine, avortul este omucidere. Viața începe odată cu zămislirea omului, iar omul nu e în drept să curme ceea ce este zămislit: trupul prin participarea părinților, iar sufletul fiind dat în aceeași clipă de Dumnezeu.

Viața este un dar de la Dumnezeu, așa că nu ne aparține, nici nu avem dreptul să intervenim în acest sens în viața altora sau să luăm astfel de decizii, de a curma viața altora, chiar a propriilor copii zămisliți. Problema, însă, e că nu toată lumea conștientizează gravitatea acestui păcat”, ne-a spus preotul, Octavian Moșin.

Potrivit Bisericii Ortodoxe, avortul este unul dintre cele zece păcate stipulate în Decalog, deci în cele 10 porunci: „Să nu ucizi!”. Normele canonice sunt destul de dure cu cei care sunt implicați în astfel de fărădelegi, reglementând o perioadă de pocăință și de îndepărtare de la împărtășanie până la 10 ani, iar cei care săvârșesc repetat acest păcat nu sunt admiși la împărtășanie decât pe patul de moarte.

Fiecare are dreptul de a decide
Deși Biserica interzice acest act, totuși din punct de vedere juridic, avortul este un act legal.

De asemenea, fiecare are dreptul la propria decizie. Odată ce Legislația nu reglementează statutul juridic al fetusului, acesta nu poate fi considerat un subiect de drept distinct. Viața fetusului este intim legată de viața femeii care îl poartă, și nu poate fi luată în vedere separat. Prin incriminarea provocării ilegale a avortului legea, de fapt, nu protejează fătul, ci pe mama care îl poartă de urmările dăunătoare ale unui avort provocat contrar standardelor medicale și implicit legii.

Biserica, însă, nu poate accepta omorul, pe care îl condamnă. Însă, sunt cazuri speciale. „Decizia, însă, o ia omul, nu Biserica. De altfel, nu suntem în drept să dictăm, doar să sfătuim, să îndemnăm… Decizia aparține fiecărui suflet, fiecărei familii în parte”, a menționat părintele Octavian.

Drepturile și condițiile de realizare a avorturilor
Legea conferă femeilor dreptul de a-și hotărâ personal problema maternității . Iar legea cu privire la ocrotirea sănătății reproductive și planificarea familială garantează neamestecul statului în „realizarea de către cetățeni a dreptului la luarea liberă a deciziei referitoare la reproducere”. Însăși, procedura de întrerupere a sarcinii este reglementată  privind efectuarea întreruperii voluntare a cursului sarcinii . În conformitate cu acesta, avortul poate fi efectuat:
– în orice instituție medicală abilitată, indiferent de viză de reședință;
– numai de medici specializați (în obstetrică-ginecologie);
– cu informarea obligatorie asupra metodelor, alternativelor și riscurilor avortului;
– prin metoda aleasă de femeie.

Legea prevede necesitatea exprimării consimțământului părinților în cazul tinerelor de până la 16 ani.

O viață nu trebuie să curme alte vieți
Într-adevăr, avortul este oarecum o crimă. Mare mi-i mirarea, de ce statul apără drepturile omului, dar nu-i pedepsește pe cei care le încalcă. Fătul este și el o viață, dar cine apără drepturile lui…? Omul are dreptul de a decide, dar nu de a omorâ ”, a mai declarat preotul pentru Eumama.

Chiar dacă partenerul sau o altă persoană ar acuza femeia în judecată pentru că a făcut avort este puțin probabil ca judecata să-i de-a dreptate. „Desigur partenerul de viață al femeii poate să înainteze o astfel de acțiune în judecată, dar mă tem că o astfel de acțiune are șanse minime de câștig.”

Realitatea de azi

Chiar dacă despre avort se stipulează în mai multe acte naționale, dar și internaționale care au o pondere mai mare totuși, zilnic au loc o mulțime de avorturi săvârșite ilegal. Ca de obicei, prevederile și reglementările existente nu prea se realizează în practică. Societatea trebuie să se informeze.

 


0 Răspunsuri to “Avortul – o soluție sau un gest brutal”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 329.682 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Rusaliile Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: