07
oct.
15

Leacuri mănăstireşti: isopul

„Stropi-mă-vei cu isop şi mă voi curăţi, spăla-mă-vei şi mai vârtos decât zăpada mă voi albi”

Însăşi denumirea sa ne oferă de la început speranţa de vindecare, considerând isopul, pe bună dreptate, drept una dintre cele mai căutate plante de leac. Folosit sub formă de pulbere, macerat sau infuzie, acesta vindecă peste 60 de afecţiuni grave – respiratorii, hepatice, cardiovasculare, neurologice, psihice sau cancer. Maica Nectaria de la Schitul Iezer ne-a spus cum se poate beneficia de pe urma acestei plante.

Vindecă oamenii şi purifică locuinţele

Isopul este considerat plantă sfântă, fiind menţionat şi în Sfânta Scriptură – fiind înzestrat cu puteri tămăduitoare – alături de scorţişoară, nard, măslin, cedru, mirt şi viţă-de-vie.
Cunoscut din Antichitate şi pomenit în Psalmii lui David, isopul este folosit ca plantă purificatoare a trupului, a caselor creştinilor, dar şi pentru curăţirea templelor. Numele său este de origine greacă, „azob” însemnând plantă sfântă.
Proprietăţile terapeutice se datorează în special uleiului, care se găseşte în părţile aeriene ale plantei. Această esenţă are proprietăţi bactericide (distruge bacteriile), antiseptice, astringente, antivirale, cicatrizante, diuretice, expectorante şi sedative. Datorită acestora, isopul este recomandat în tratamentul a peste 60 de afecţiuni grave, printre care boli respiratorii, hepatice, cardiovasculare, psihice şi cancer.

Pulberea vine de hac astmului infecto-alergic

Se usucă la umbră părţile aeriene ale plantei de isop, după care se macină cu ajutorul râşniţei de cafea cantitatea de plantă de care aveţi nevoie. După măcinare, pulberea se mai cerne printr-o sită deasă, pentru a se îndepărta eventualele resturi nemăcinate. Pentru detoxificarea organismului, se ia câte un vârf de cuţit cu pulbere de isop cu o jumătate de oră înaintea celor trei mese principale. Se ţine sub limbă timp de cinci minute, după care se va înghiţi cu apă la temperatura camerei.
Bolnavii de astm vor lua o jumătate de linguriţă de trei ori pe zi, pe stomacul gol, cu puţină apă plată. Tratamentul durează minimum două săptămâni şi are efecte antiinfecţioase puternice, decongestionând traiectul respirator şi amplificând imunitatea organismului. Este cel mai apreciat leac împotriva astmului infecto-alergic.
Dacă se va lua un vârf de cuţit cu pulbere cu un sfert de oră înainte de masă, de trei ori pe zi, aceasta va duce la inhibarea reflexului vomitiv. Acest remediu naturist redă apetitul şi induce o stare de bună dispoziţie, fiind de mare ajutor în bolile grave. Pulberea astfel administrată este un foarte bun adjuvant în boala canceroasă şi în ciroza hepatică, dar este la fel de eficientă împotriva balonării şi a altor disfuncţii digestive.

Barieră pentru schizofrenie

Pentru obţinerea unui macerat de isop, se vor lua patru-cinci fire de plantă proaspăt culeasă şi se vor mărunţi cu ajutorul unui cuţit sau chiar cu mâna liberă. Peste aceasta se toarnă apă de izvor până la acoperirea completă, după care se va lăsa la macerat, la temperatura camerei, timp de aproximativ 12 ore. După acest interval se filtrează cu ajutorul unui tifon şi se foloseşte în afecţiunile neurologice şi psihice, dar şi în cele digestive.
Acest macerat este un foarte bun adjuvant în schizofrenie. Pentru calmarea manifestărilor acestei cumplite boli se vor bea trei pahare de 100 ml pe parcursul unei zile întregi. Tratamentul se va administra şapte zile, se face pauză o săptămână şi apoi se ţine iar şapte zile.
Bolnavii care vor consuma 300-400 ml de macerat de isop, îndulcit cu trei linguriţe cu miere, pe parcursul unei zile, vor putea ţine sub control afecţiuni precum: depresia, astenia sau nevroza astenică. Tratamentul durează 20 de zile.
Un pahar cu macerat de isop, băut cu zece minute înaintea meselor principale, este benefic în calmarea durerilor de stomac, a gastritei sau a gazelor intestinale. Se poate consuma de câte ori este nevoie.

Adjuvant în ciroză

Partea aeriană a plantei de isop se usucă la umbră sau se cumpără uscată din comerţ. Într-o cană cu apă clocotită se va pune o linguriţă cu plantă uscată şi se va lăsa la infuzat timp de cinci minute.
Fiertura este un leac sigur şi împotriva hipertensiunii arteriale şi un bun adjuvant în boala canceroasă şi în ciroza hepatică. Pentru acestea se vor bea trei căni pe zi, după mese, timp de 30 de zile.

Combate anemia

Substanţa amară (hisopina) ce se găseşte în isop conţine multe minerale, extrem de eficiente organismului, cum ar fi: calciu, sodiu, fosfor, fier, cupru, sulf, mangan, aluminiu etc., elemente fără de care am fi anemici.
Un bun antibiotic
Acţiunea antiseptică l-a făcut remarcat încă din antichitate, fiind un excelent antibiotic, tonic-astringent şi cicatrizant în acelaşi timp. Pe vremuri, oamenii consumau isop ori de câte ori se confruntau cu o infecţie în organism. Chiar şi în zilele noastre, unii fitoterapeuţi ne recomandă să nu recurgem întotdeauna la antibioticele clasice, ci să ne însănătoşim cu ajutorul plantelor. De asemenea, isopul este un bun sedativ, acţionând benefic asupra sistemului nervos central, dar şi a centrului respirator, curăţă ficatul şi plămânii.
Stopează durerile de dinţi
„Planta sfântă” este multifuncţională: stimulează pofta de mâncare, reglează funcţiile digestive, stopează durerile de dinţi, micşorează tensiunea arterială şi scade fragilitatea capilarelor. De asemenea, ameliorează durerile reumatice. Dacă reţineţi apă în organism, isopul va favoriza eliminarea acesteia, purificând ficatul. Beţi cel puţin o cană cu infuzie de isop pe zi şi nu veţi mai avea probleme cu reţinerea toxinelor sau a apei în organism.
Detoxifică organismul
Pentru a trata afecţiunile prezentate mai sus şi pentru a detoxifica organismul, se poate lua câte un vârf de cuţit de praf de plantă de trei ori pe zi. Se va ţine sub limbă timp de cinci minute, după care se va înghiţi cu puţină apă. Praful se găseşte în magazinele cu profil naturist şi se administrează, de regulă, la indicaţiile fitoterapeutului.  Pentru a face o infuzie de isop puneţi o linguriţă cu plantă mărunţită în 250 ml apă clocotită, după care acoperiţi zece minute. Strecuraţi şi consumaţi maximum patru căni pe zi.

Încercaţi pe cât posibil să înlocuiţi cafeaua cu ceai, indiferent de aroma aleasă.   În ceea ce priveşte tinctura de isop, aveţi nevoie de 50 g plantă mărunţită în care să adăugaţi 250 ml alcool alimentar, preferabil de 70°. Lăsaţi la macerat timp de 15 zile, dar agitând recipientul în fiecare zi. Cu cât mai des agitaţi, cu atât mai eficient se va prepara compoziţia. Trebuie neapărat să strecuraţi, după care să administraţi câte o linguriţă diluată de trei ori pe zi sau doar ocazional, când aveţi de-a face cu afecţiuni minore.

Moldova Ortodoxă


0 Răspunsuri to “Leacuri mănăstireşti: isopul”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 329.682 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Rusaliile Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: