30
mart.
16

Ce sa facem daca nu avem duhovnic

spovedania-620Minunata este dorinta dumneavoastra de a vietui in ascultare fata de un duhovnic incercat, insa aceasta nevointa nu a fost data vremii noastre. Ea nu numai ca nu poate fi gasita la mirenii crestini, ci nici macar in manastiri… Vremurilor noastre le-a fost data o alta nevointa, legata de multe greutati si piedici; noi suntem nevoiti sa ne savarsim calatoria nu ziua, nu la lumina limpede a soarelui, ci noaptea, la lumina palida a lunii si a stelelor. Ne-au fost date spre calauzire Sfanta Scriptura si scrierile Parintilor: asta ne-o spun pe sleau sfintii vremurilor din urma. Pe langa calauzirea sfintelor scrieri este de folos si sfatul acelor oameni care ei insisi se calauzesc dupa scrierile Parintilor. Sa nu credeti ca nevointa noastra este lipsita de necazuri si de cununi: nu! Ea e impreunata cu mucenicia. Aceasta mucenicie seamana cu chinul lui Lot din Sodoma: sufletul dreptului se chinuia la vederea curviei neincetate si neinfranate.

Si noi ne chinuim inconjurati din toate partile de minti care au incalcat credinciosia fata de adevar, care au intrat in legatura de curvie cu minciuna, care s-au molipsit de ura impotriva scrierilor insuflate de Dumnezeu, care s-au inarmat impotriva lor cu hula, clevetire, si batjocura diavoleasca. Nevointa noastra are pret inaintea lui Dumnezeu: pe cantarul Lui sunt cantarite si neputinta noastra, si mijloacele noastre, si imprejurarile in care ne aflam, si insasi vremea in care traim.

Un mare staret a avut urmatoarea vedenie: inaintea lui, viata pamanteasca a oamenilor era infatisata sub chipul unei mari. El a vazut ca nevoitorilor primelor veacuri ale monahismului li s-au dat aripi de foc, si ei treceau ca fulgerul peste marea patimilor. Nevoitorilor vremurilor din urma nu li s-au dat aripi: ei au inceput sa planga pe malul marii. Atunci li s-au daruit aripi, insa nu de foc, ci unele slabe. Au inceput sa zboare peste mare, insa in cale, din pricina slabiciunii aripilor, se cufundau deseori in mare; ridicandu-se din ea cu greu, isi reincepeau calea, si in cele din urmat dupa multe stradanii si necazuri, savarseau trecerea.

Sa nu ne descurajam! Sa nu nazuim cu nechibzuinta spre nevointe stralucite, care sunt mai presus de puterile noastre. Sa primim cu evlavie nevointa smerita, foarte potrivita neputintei noastre, date parca in chip vazut de mana lui Dumnezeu. Sa savarsim aceasta nevointa cu credinciosie fata de sfantul Adevar, si in mijlocul lumii, al gloatei zgomotoase, nenumarate, care alearga pe calea larga in urma rationalismului samavolnic, sa trecem catre Dumnezeu pe cararea ingusta a ascultarii de Biserica si de Sfintii Parinti. Putini merg pe cararea aceasta? Si ce daca? Zis-a Mantuitorul: Nu te teme, turma mica, pentru ca Tatal vostru a binevoit sa va dea voua imparatia. Intrati prin poarta cea stramta, ca larga este poarta si lata este calea care duce la pieire, si multi sunt cei care o afla, si stramta este poarta si ingusta este calea care duce la viata si putini sunt care o afla (Lc. 12, 32; Mt . 7,13-14).

Sfantul Ignatie Briancianinov,

Scoala Ortodoxiei pentru incepatori,

Editura Sophia

Cumpara volumul „Scoala Ortodoxiei pentru incepatori

Scoala Ortodoxiei pentru incepatori

CrestinOrtodox


0 Responses to “Ce sa facem daca nu avem duhovnic”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 322.088 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: