30
mart.
16

Despre corecta citire a Sfintilor Parinti

Despre cuvenita pregatire pentru vesnicie. Despre corecta citire a Sfintilor Parinti.
Despre necazuri: iara ispite este cu neputinta sa ne apropiem de Dumnezeu 

Este timpul sa incetam a mai alerga dupa ele asa cum alearga baietelul dupa fluturele cu aripi aurii, gonind pe pajistea smaltuita cu flori! Este timpul sa ne gandim, sa ne gandim temeinic la ceea ce este esential, vesnic! Si se indeletniceste cum se cuvine cu vesnicia cei ce exerseaza statornic in citirea Noului Testament si a scrierilor Sfintilor Parinti, care ne invata sa intelegem corect Evanghelia lui Hristos, cel ce, cunoscand in felul acesta voia lui Dumnezeu cea buna si desavarsita, isi indreapta potrivit ei felul de a gandi, miscarile sufletesti, iar pacatosenia si alunecarile si le vindeca prin pocainta.

Crestinul care traieste in lume nu trebuie sa-i citeasca pe Sfintii Parinti care au scris pentru monahi. Ce folos sa citesti despre virtutile pe care nu le poti implini in practica? Nu poate fi nici un folos, insa poate fi vatamare, care sta in aceea ca in om se va starni inchipuirea unei stari duhovnicesti care nu i se potriveste deloc. Aceasta inchipuire uneori va desfata lingusitor cu nalucirea unor virtuti inalte, alteori va aduce asupra sufletului trandavire si deznadejde, cand vedem ca nu putem implini virtutile cu pricina; intotdeauna si in chip statornic ne abate de ia faptele cele bune ce ni se potrivesc nemijlocit si astfel face viata noastra desarta, neroditoare. Crestinul a carui soarta este sa-si petreaca si sa-si incheie viata in lume trebuie sa-i citeasca pe Sfintii Parinti care au scris pentru toti crestinii. Asemenea scriitori sunt Sfantul loan Gura de Aur, Dimitrie al Rostovului, Tihon din Zadonsk, Nichifor al Astrahanului, Gheorghe Zavoratul. Ce arena bogata pentru citit! Ce bogata pasune duhovniceasca, pe care se pot hrani pana la sat si ingrasare cuvantatoarele oi ale lui Hristos!

Ma bucur, si ma bucur impreuna cu dumneavoastra, vazand din ultima dumneavoastra scrisoare ca sanatatea fiului dumneavoastra merge spre bine. Pe cine iubeste, pe cine primeste, Domnul il bate si-l pedepseste, iar dupa aceea il izbaveste din necaz. Fara ispita nu ne putem apropia de Dumnezeu. Virtutea nepusa la incercare, au zis Sfintii Parinti, nu este virtute! Daca vedeti pe cineva ca ii merge faima de virtuos intre ortodocsi, dar traieste fara ispite si sporeste lumeste, sa stiti ca virtutea lui, ortodoxia lui nu sunt primite de Dumnezeu. in ei, Dumnezeu vede necuratia, pe care o uraste! El priveste cu ingaduinta necuratia omeneasca, tamaduind-o prin tot felul de mijloace, dar de la cel in care vede necuratia draceasca isi intoarce fata.

Iubindu-va pe dumneavoastra si pe fiul dumneavoastra, apropiindu-va de El, a ingaduit sa va vina necaz. De aceasta va veti incredinta din faptul ca dupa ce necazul a trecut „calea lui Dumnezeu a devenit mai limpede, mai apropiata” atat pentru el, cat si pentru dumneavoastra. Asta vad si din mine insumi: inainte va vorbeam mult mai superficial, lucruri mult mai usoare, pe cand acum ceva ma sileste sa va vorbesc mai adanc, sa va propun hrana duhovniceasca mai tare, care sa va dea mai multe puteri si mai multa vioiciune. Iar dumneavoastra, vazand cat de mult va miluieste Dumnezeu, straduiti-va sa primiti si sa pastrati aceasta mila cum se cuvine.

Sfantul Ignatie Briancianinov

De la intristarea inimii la mangaierea lui Dumnezeu,

Editura Sophia

Cumpara volumul De la intristarea inimii la mangaierea lui Dumnezeu

De la intristarea inimii la mangaierea lui Dumnezeu. Scrisori catre mireni

CrestinOrtodox


0 Responses to “Despre corecta citire a Sfintilor Parinti”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 322.235 hits

Arhive

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: