26
iun.
16

Cuvant la duminica I-a dupa Rusalii

În numele Tatălui, și al Fiului, și al Sfântului Duh, Amin !

Dacă ne uităm în calendar în dreptul zilei de astăzi scrie: „Duminica întâia după Rusalii, a tuturor sfinților.”

Așadar ziua de azi ne dă ocazia de a vorbi despre sfinți. Încă de la început vreau să vă spun că a vorbi despre sfinți este un subiect interesant deoarece sectele neoprotestante nu au cultul sfinților, nu cred și nu cinstesc sfinții. Ei își întemeiază învățătura lor greșită pe un text din Biblie prost înțeles în care Sfântul Ap. Pavel scrie ucenicului său Timotei, printre altele , următoarele cuvinte: „Unul este Dumnezeu, Unul este și mijlocitorul între Dumnezeu și oameni, Cel ce S-a făcut om, Iisus Hristos” (1 Tim, II 5) Deci, spun sectanții dacă Unul este mijlocitorul între oameni și Dumnezeu ce novoie mai avem de sfinți și îngeri? Nu avem nevoie decât de Iisus Hristos.

Într-adevăr, nimeni în afară de Iisus Hristos nu este mijlocitor înaintea Tatălui, pentru că nimeni în afară de El nu s-a adus pe sine jertfă pentru mântuirea lumii. În afară de El nimeni nu poate mântui de păcate. Cinstind pe sfinți, nu îi punem în locul lui Hristos, nici măcar alături de El. Când sfinții se roagă pentru noi, ei tocmai cer de la Hristos mântuirea noastră. În acest înțeles spunem că mijlocesc pentru noi. Singurul care mântuiește este Hristos, iar sfinții, prin rugăciunile lor, cer mântuirea noastră nu o dau ei înșiși.

Eu care mă rog sfântului Nicolae, să zicem, al cărui nume îl și port, nu mă rog să-mi ierte păcatele, ci să mijlocească pentru mine păcătosul. De aceea noi nu ne închinăm la sfinți și la îngeri ca la Dumnezeu. Închinarea pe care noi o aducem sfinților este numai o cinstire, iar lui Dumnezeu îi aducem o desăvârșită închinare. Sfinții sunt prieteni ai lui Dumnezeu. Astfel, scrie în Biblie, că Avraam a fost socotit prieten al lui Dumnezeu și a mijlocit pentru cetățile Sodoma și Gomora înainte de a fi distruse cu foc. Sfântul Apostol Pavel scrie că sfinții vor judeca lumea. Unii dintre ei, încă de pe pământ, aveau darul proorociei.

Oamenii care nu se roagă sfinților în viața lor, nici sfinții nu se roagă pentru ei înaintea lui Dumnezeu. Vedem aceasta foarte clar în evanghelia ” Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr.” Atunci când bogatul ajunge în iad îl roagă pe Avraam să mijlocească la Dumnezeu pentru iertarea lui.

Dar pentru că în timpul vieții bogatul nu se rugase la sfinți, Avraam îi răspunde „au pe Moise și pe prooroci, să asculte de ei.”

Avem nenumărate exemple în Sfânta Scriptură în care Dumnezeu a înzestrat cu puteri minunate pe sfinții Săi. Începând de la proorocul Moise care a prefăcut apa în sânge și a scăpat poporul evreu de robia egipteană, amintindu-ne de minunile sfântului Ilie și ale proorocului Iosua Navi care a oprit apele Iordanului, ne dăm seama că Dumnezeu a ales oameni deosebiți pe care i-a înzestrat cu puteri și daruri deosebite. De fapt noi putem să punem în încurcătură un sectant printr-o întrebare, sau o constatare foarte, foarte simplă, la care ei nici nu se gândesc. Biblia, sau Sfânta Scriptură, pe care și ei o țin în mănă, nu este scrisă de Dumnezeu, nici de Mântuitorul Hristos.

Iisus Hristos nu a scris în Biblie nici măcar un singur cuvânt. Biblia este scrisă de către sfinți care au scris despre Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu.

Biserica a închinat sfinților câte o zi în care să-i cinstim, dar în prima duminică după Rusalii, a tuturor sfinților, ne rugăm și cinstim pe toți sfinții mucenici necunoscuți de la Hristos și până în ziua de astăzi. Să mai amintesc aici că moaștele unor sfinți au rămas neputrezite zeci și sute de ani. Sfântul Nicolae a murit acum 1600 de ani și are trupul neputrezit depus la o biserică din orașul Bari din Italia. Sfântul Dumitru izvorâtorul de mir, a murit tot cu peste 1600 de ani în urmă și are moaștele la Tesalonic în Grecia. Dar noi avem exemplu, chiar în județul nostru pe Sfântul Calinic de la Cernica, pe Sfântul Dumitru Basarabov depus la catedrala din București. Sfântul Filofteia de la Curtea de Argeș sau Cuvioasa Parascheva de la Iași trebuie să fie pentru noi exemple de a crede și a ne închina sfinților, iar pentru sectanți sunt semne de întrebare și nedumerire.

Credința în sfinți nu trebuie pusă la îndoială. Sfinții trebuie să fie pentru noi exemple de urmat, să le citim cărțile, să le urmăm învățăturile și să ne rugăm la ei să fie mijlocitori pe lângă Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu pentru iertarea păcatelor noastre, totdeauna acum și pururea și în vecii vecilor, Amin !

Preot Nicolae TRUSCA
Parohia Negoiesti

CrestinOrtodox


0 Responses to “Cuvant la duminica I-a dupa Rusalii”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 322.046 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: