26
sept.
16

Sfantul Ioan Evanghelistul

Sfantul Ioan, Evanghelistul si Teologul, a fost unul dintre cei doisprezece Sfinti Apostoli chemati mai intai de Iisus Hristos. El este cunoscut mai ales pentru scrierile sale canonice nou-testamentare: Evanghelia, trei Epistole si Apocalipsa.

Sfantul Apostol Ioan este praznuit de trei ori pe an, dupa cum urmeaza: in ziua de 8 mai, in cinstea minunii care are loc la mormantul sau; in ziua de 30 iunie, impreuna cu ceilalti Sfinti Apostoli; in ziua de 26 septembrie, cand a trecut la cele vesnice.

Sfantul Ioan Evanghelistul – Teologul

Sfantul Apostol Ioan a fost fiul pescarului Zevedeu si al mironositei Salomeea, din localitatea Betsaida, din Galileea. El apare, pentru prima oara, ca ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Impreuna cu fratele sau, Iacov, a fost chemat de Mantuitorul Iisus Hristos sa-I urmeze. Ioan a fost cel mai tanar Apostol al Domnului.

In scrierile biblice, Ioan si Iacov, sunt numiti „fiii lui Zevedeu” sau, pentru credinta lor puternica, „fiii tunetului”. In cuprinsul Evangheliei sale, Ioan nu se numeste cu numele, ci cu sintagma „ucenicul prea iubit al lui Iisus” (Ioan, 21, 20). Acest lucru reiese si din cuvintele celorlalti Apostoli, care ii recunosc acestuia aceasta calitate. In acest sens, la Cina cea de Taina, el sta aproape de pieptul Mantuitorului, in semn de iubire si ascultare.

Impreuna cu Apostolii Petru si Iacov, Ioan il insoteste pe Iisus Hristos in cele mai importante momente ale vietii Sale pamantesti, precum Invierea fiicei lui Iair, Schimbarea la Fata si rugaciunea din gradina Ghetsimani. Mai apoi, cand Mantuitorul era rastignit pe Cruce, el este ales drept purtator de grija pentru Fecioara Maria, pe care o insoteste pana la cinstita ei Adormire. Dupa invierea lui Iisus, Ioan a fost primul Apostol care a cercetat mormantul gol.

Sfantul Apostol Ioan este singurul Apostol care nu a murit cu moarte muceniceasca. Dupa adormirea Maicii Domnului, sfantul a mers in localitatea Efes, din Asia, pentru a propovadui Evanghelia lui Hristos. Intre anii 90-95, insa, el a fost exilat in insula Patmos, de catre imparatul Domitian. Intr-o pestera din acest loc pietros, Ioan a primit revelatia despre sfarsitul lumii, pe care a consemnat-o in cartea profetica Apocalipsa. Dupa moartea lui Domitian, sfantul s-a intors in Efes.

Apocalipsa a scris-o sfantul pe cand se afla in insula Patmos, iar Evanghelia si cele trei Epistole se crede ca le-ar fi scris in Efes, dupa intoarcerea din exil. Sfantul Ioan Evanghelistul este acela care a vestit lumii ca „Dumnezeu este iubire” si ca „Dumnezeu este lumina”.

Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan a trecut la cele vesnice la aproape o suta de ani, in apropiere de localitatea Efes, unde a si fost inmormantat. Sfanta Traditie spune ca, mai inainte de a trece la cele vesnice, sfantul a luat cu sine sapte ucenici, pe care i-a pus sa sape o groapa in forma de cruce, in care s-a si intins de bunavoie, adormind in Hristos. Vreme de multi ani, in ziua de 8 mai, din mormantul sau se ridica un fel de praf minunat, prin care multi bolnavi se tamaduiau.

Dionisie din Furna, care ne-a lasat mostenire un ghid iconografic de mare valoare, arata ca Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan se zugraveste dupa cum urmeaza: cand este zugravit intre Apostoli si in scenele din viata Mantuitorului, el se picteaza tanar, fara barba; cand este zugravit singur sau scriind Evanghelia, el se picteaza batran, plesuv si cu barba lunga, tinand in mana cartea sa; poarta un vesmant verde, pe dedesubt, si un vesmant rosu, pe deasupra; simbolul sau este vulturul.

Canon de rugaciune catre Sfantul Apostol Ioan, Evanghelistul si Teologul

„Apostole al lui Hristos Dumnezeu, iubite, grabeste de izbaveste pe poporul cel fara de raspuns, ca te primeste, cand cazi catre Dansul, Cel ce te-a primit cand te-ai razimat pe pieptul Lui. Pe Acesta roaga-L, de Dumnezeu cuvantatorule, ca norul paganilor cel pus asupra noastra sa-l risipeasca, cerandu-ne noua pace si mare mila.” (Troparul)

„Maririle tale, Iubitorule de feciorie, cine le va spune? Ca versi minuni si izvorasti tamaduiri si te rogi pentru sufletele noastre, ca un cuvantator de Dumnezeu si prieten al lui Hristos.” (Condacul din Canon)

„O, dumnezeiescule Apostole si Evangheliste al lui Hristos, Ioane, care de Domnul foarte ai fost iubit si de vederea tainelor celor preainalte de la El te-ai invrednicit, cu sfintele tale rugaciuni, ajuta-ne ca in ziua cea mare a Judecatii de Apoi sa luam mila si iertare de pacate de la Domnul nostru Iisus Hristos, Cel ce este Alfa si Omega, Caruia sa-I cantam lauda asa: Aliluia!” (Condacul din Acatist)

Troparul Sfantului Ioan Evanghelistul:

Apostole a lui Hristos, de Dumnezeu iubite, grabeste de izbaveste pe poporul cel fara de raspuns. Ca te primeste cand cazi catre El, Cel ce te-a primit cand te-ai rezemat pe pieptu-I; pe Care roaga-L de Dumnezeu cuvantatorule, si norul paganilor cel pus asupra noastra sa-l risipeasca, cerandu-ne noua pace si mare mila.

Teodor Danalache

CrestinOrtodox


0 Responses to “Sfantul Ioan Evanghelistul”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 323.283 hits
septembrie 2016
L M M J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: