07
ian.
17

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul – Betania

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul este un locas de cult ortodox cu o istorie recenta, ridicat in regiunea Wadi Al-Kharrar din Iordania, in apropierea locului unde, potrivit cercetatorilor moderni, Mantuitorul ar fi fost botezat de Sfantul Ioan Inaintemergatorul.

Toate cele patru Evanghelii amintesc despre Botezul Domnului, dar numai Sfantul Evanghelist Ioan specifica locul acestuia, anume, „Betania, dincolo de Iordan”. Marturiile arheologice din ultimile doua decenii, confirma informatiile textelor biblice, istorisirile pelerinilor si ale istoricilor, traditiile locale ortodoxe, precum si informatiile inscrise in celebra harta-mozaic a Tarii Sfinte din biserica Sfantului Gheorghe de la Madaba din secolul al VI-lea d.Hr,  trimitand la identificarea acestei asezari cu Wadi Al-Kharrar. Nu toti cercetatorii accepta insa aceasta identificare. Unii dintre acestia sustin locatia aflata in nordul Marii Galileii sau locul de pe malul apusean al raului Iordan , in Israel, Qasr Al-Yahud.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul - Betania

Trebuie sa precizam faptul ca aceasta asezare, Betania, nu trebuie confundata cu localitatea omonima, situata pe partea estica a Muntelui Maslinilor, langa Ierusalim, locul unde Mantuitorul l-a inviat pe Lazar.

Intreaga regiune, pe langa faptul de a fi un posibil loc al Botezului Domnului, are multe alte semnificatii biblice. In apropiere, se crede ca Iosua i-a trecut Iordanul pe israeliti in Pamantul Fagaduintei dupa ce apele au incetat brusc sa mai curga. (Iosua 3:14-16).

De asemenea, tot aici, Sfantul Proroc Ilie a trecut raul Iordan ca pe uscat, fiind luat apoi la cer de catre un car de foc (2 Regi 2:8-11).

Din Noul Testament aflam ca Mantuitorul s-a retras la Betania, dincolo de Iordan, dupa ce a fost alungat cu pietre din Ierusalim. (Ioan 10;40).

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul - Betania

Inca de timpuriu, pelerini crestini au vizitat Betania de dincolo de Iordan, urmand drumul ce ducea de la Ierusalim la Ierihon. Primele marturii ale acestora care descriu locul botezului Domnului dateaza din anul 333. O marturie din anul 530 spune ca acest loc era marcat de un stalp din marmura pe care era ancorata o cruce din metal.

In sec. VI, pelerinul Teodosie descrie biserica construita aici de Imparatul bizantin Anastasie I. Acesta afirma ca aceasta biserica de forma patrata a fost ridicata pe stalpi inalti pentru a permite apelor raului sa treaca pe sub lacas. Arheologii cred ca au descoperit urme ale acestor stalpi pe care fusese construita aceasta biserica.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul - Betania  Biserica Sfantul Ioan Botezatorul - Betania

Mai tarziu, pelerinii fac amintesc de o mica biserica despre care se spune ca a fost construita „pe locul unde au fost puse hainele Domnului”.

Asezamintele religioase de la Wadi Al-Kharrar au fost abandonate treptat, inca din vremea ocupatiei musulmane, la mijlocul sec. al VII-lea. Acesta este momentul in care pelerinii din Ierusalim nu s-au aventurat sa treaca Iordanul, asa incat au inceput sa comemoreze Botezul Domnului pe malul apusean al Iordanului, langa Qasr Al-Yehud.

Intreaga regiune a fost multa vreme o zona militara situata in apropierea granitei naturale dintre Iordania si Israel, constituita de Raul Iordan. Din acest motiv accesul oamenilor de stiinta cat si al publicului larg in acesta regiune a fost pentru o mare perioada de timp restrictionat.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul - Betania

Tratatul de pace dintre Iordania si Israel din anul 1994 a fost cel care a deschis calea accesul arheologilor si a oficialitatilor religiosi.

Sapaturile arheologice in regiune au inceput in anul 1996 fiind descoperite urmele a mai mult de douazeci asezaminte crestine, fantani baptismale, mozaicuri, toate datand din din perioadele romana si bizantina.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul - Betania

Autoritatile iordaniene au construit un drum nou, un centru pentru vizitatori si cai de acces.

Totodata a inceput constructia catorva noi biserici, dintre care cea mai importanta este Biserica Sfantul Ioan Botezatorul. Locasul de cult a fost ridicat in anul 2003 pe ruinele unei biserici din perioada bizantina. Biserica, ale caror turle au fost aurite cu sprijinul unui milionar rus, este impodobita la interior cu pictura in fresca, in stil neo-bizantin, deosebit de frumoasa.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul - Betania

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul este deschisa pelerinilor, intrucat, din anul 2011, au fost anulate restrictiile cu privire la accesul publicul larg in intreaga regiune Wadi Al-Kharrar.

Radu Alexandru

CrestinOrtodox


0 Răspunsuri to “Biserica Sfantul Ioan Botezatorul – Betania”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 329.732 hits
ianuarie 2017
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Rusaliile Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: