20
ian.
17

„Dacă locul meu din biserică a rămas gol, oare nu și locul meu din Cer ?”

Preacuvioase Părinte, este mai primită rugăciunea credinciosului în biserică decât cea făcută acasă?

Nu știu dacă este mai primită, dar un lucru e cert: este mai puternică. Vedeți, atunci când în sobă este un singur lemn, dacă lemnul este uscat și bun pentru foc, arde și dă căldură. Dar dacă ai mai multe lemne, cu siguranță vor da mai multă căldură. Așa este și în cazul diferenței dintre rugăciunea de acasă și cea din biserică.

Creștinul se poate ruga și acasă și chiar este profund îndatorat să o facă. Rugăciunea, fie cea de acasă, fie cea de la biserică este însuflețită de același Duh, dar sunt unele diferențe de nuanțe. În primul rând, în biserică sunt mai mulți oameni și, rugându-se împreună, rugăciunea este mai cu foc, mai puternică, mai vie și, prin urmare, ajunge mai repede la Dumnezeu.

Apoi, acasă nu este și preotul, care prin slujirea lui deosebită, prin vocația lui de mijlocitor către Dumnezeu face ca rugăciunea credincioșilor din biserică să ajungă mai repede și mai sigur la tronul milostivirii lui Dumnezeu. Acasă, creștinul nu citește din Sfânta Evanghelie în timpul rugăciunii sau n-o citește după o anumită rânduială, nu ascultă predica. Acasă, creștinul nu are Sfintele Taine. La acestea toate am mai adăuga un aspect important: oricât de sfântă ar fi cămăruța noastră în care ne închinăm, nu se compară cu sfințenia casei lui Dumnezeu.

Cine iubește podoaba casei lui Dumnezeu, împodobește casa lui Dumnezeu chiar prin prezența sa. Să nu uităm un lucru: oricât de frumoasă ar fi o biserică, prin pictura și sculptura ei, oricât de frumos s-ar cânta, ceea ce împodobește cu adevărat o biserică este numărul cât mai mare de credincioși care vin să se roage. Pentru că, dacă o biserică este foarte frumoasă, dar în timpul slujbei nu sunt închinători, acolo se resimte un gol. Este motiv de tristețe să vezi că locurile care trebuiau ocupate de oameni sunt goale. Te întrebi: „Dacă locul meu din biserică a rămas gol, oare nu cumva și locul meu din Cer, pe care Dumnezeu mi l-a pregătit, va rămâne gol?”

Interesantă întrebare. Totuși, sunt unii oameni care spun că se simt stânjeniți de anumite lucruri din biserică, de faptul că ceilalți nu se comportă într-un mod adecvat locului în care se află și aceștia spun: „Eu mă rog acasă, am relația mea cu Dumnezeu”.

Acestea sunt niște pretexte pe care le invocă oamenii care vor să se justifice în fața propriei conștiințe. Ar fi mai cinstit pentru un om care nu simte plăcere să vină la biserică să spună direct: „Nu-mi place la biserică și prin urmare, eu, fiind mai comod, stau acasă”. În primul rând, cei care se roagă acasă, vin și la biserică. Iar cei care nu se roagă acasă, nu prea vin nici la biserică.

Cred că este o relație direct proporțională între dorința noastră de rugăciune de acasă și dorința noastră de rugăciune din biserică. Eu am fost la multe biserici; și biserici de mir, și biserici din cadrul unor mănăstiri și tind să fac o precizare: acestea afirmații – că e dezordine, că nu mă pot ruga, că mă simt stânjenit de prezența altora – sunt justificări fără temei. În general, omul care vrea să se roage în liniște și în tihnă își găsește un astfel de loc în orice biserică.

Oamenii care vor să se justifice, se justifică, dar justificarea nu face decât să înșele conștiința omului, nu să o liniștească. Prin urmare, rămâne un gol destul de mare și un pustiu resimțit în inimile celor care refuză să vină la casa lui Dumnezeu. Pentru că Dumnezeu nu ne cheamă în casa Lui ca să-I dăm Lui ceva, că n-avem noi ce săi-i dăm, suntem săraci.

El ne cheamă ca să ne dea ceea ce în lumea aceasta nimeni nu ne poate da: iertare, mântuire, viață veșnică, alin sufletesc, să ne curățească, să ne lumineze și să ne înalțe pe noi la starea de fii ai Lui. Or, aceste daruri, omul nu le primește nicăieri pe pământ dacă nu pornește de la casa lui Dumnezeu, de la cartea lui Dumnezeu, de la slujitorii Lui, de la Evanghelia Fiului lui Dumnezeu.

Doxologia


0 Responses to “„Dacă locul meu din biserică a rămas gol, oare nu și locul meu din Cer ?””



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 325.034 hits
ianuarie 2017
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: