13
oct.
17

Sfanta Parascheva are grija de noi

14 octombrie este ziua de praznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva. Moastele Sfintei Parascheva sunt prezente in tara noastra din anul 1641, cand domnitorul Vasile Lupu le primeste din partea patriarhului Partenie I ca semn de multumire pentru plata taxelor impuse de turci Patriarhiei Ecumenice.

Incepand cu anul 1955, cand are loc generalizarea cultului Sfintei Parascheva, ziua ei de praznuire ia amploare. Cu aceasta ocazie, la Iasi au fost si sunt aduse moastele mai multor sfinti ai Ortodoxiei. Astfel, sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva strange mii de credinciosi.

Sfanta Parascheva s-a nascut in Epivata, o localitate din apropierea Constantinopolului. Din copilarie asculta cu evlavie cuvintele din Sfanta Scriptura. Din relatarea vietii sale aflam ca dup ace aude cuvintele: „Cel ce voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia Crucea si sa-Mi urmeze Mie”, alege sa-si schimbe hainele cu cele ale unui sarac. Este momentul in care decide sa-si inchine viata intru totul lui Hristos. Putin dupa varsta adolescentei, pleaca spre Constantinopol si de aici in tinutul Pontului (nordul Turciei de astazi) cu gandul de a sluji lui Hristos. Vietuieste vreme de cinci ani la Manastirea Maicii Domnului din Heracleea, si apoi merge in Tara Sfanta. Aici, un inger ii descopera intr-o noapte, pe cand avea 25 de ani, ca trebuie sa revina in Epivata. Dupa ce revine, nu spune nimanui cine este, motiv pentru care dupa un an de petrecere in aceste locuri ajunge sa fie ingropata ca o straina. Dumnezeu le descopera celor de aici ca este o sfanta si astfel credinciosii ii scot cu evlavie sfintele oseminte si ajung sa o cinsteasca in numar tot mai mare.

Hristos, „Doctorul sufletelor si al trupurilor noastre”, le-a impartasit si sfintilor Sai puterea Lui tamaduitoare. Astfel, sfintii pot vindeca prin puterea lui Hristos bolile noastre sufletesti si trupesti. Sfanta Parscheva a devenit prin Hristos, sprijin al neputintelor noastre. Mijloceste pentru fiecare dintre noi ca sa facem trecerea de la cele trecatoare la bucuria vesnica intru Domnul.

Atat de mult este pretuita de romani, incat, inainte de 1941, anul sosirii sfintelor ei moaste la noi, se ridicau biserici in Moldova si Transilvania in cinstea ei. In catedrala din Roman este pictata viata ei cu o suta de ani inainte de venirea moastelor ei. In prezent sunt peste 450 de biserici in Romania care poarta hramul Sfintei Parascheva.

„Paraskevi” inseamna vineri in limba greaca. De de aici vine si numele de „Sfanta Vineri” pentru Sfanta Parascheva prezent in traditia populara romaneasca.

Rugati-va Sfintei Parascheva si veti simti cum lucreaza Dumnezeu in voi.

CrestinOrtodox

Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva
Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.


0 Răspunsuri to “Sfanta Parascheva are grija de noi”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 329.732 hits
octombrie 2017
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Rusaliile Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: