30
nov.
17

Capul Sfantului Apostol Andrei

Capul Sfantului Apostol Andrei reprezinta una dintre cele mai de pret Sfinte Moaste ale Bisericii Ortodoxe. Fruntea sfantului se pastreaza, cu mare evlavie, in Schitul Sfantul Apostol Andrei, din Sfantul Munte Athos, iar restul capului se afla pastrat, in mare cinste, in Catedrala Sfantul Andrei, orasul grecesc Patras din Peninsula Peloponez. Sfantul Andrei este praznuit de doua ori in an: 30 noiembrie (martiriul) si 26 septembrie (mutarea cinstitelor moaste).

Capul Sfantului Andrei, pastrat in orasul Patras, a fost adus pentru intaia oara in tara noastra in anul 1996, in Catedrala Mitropolitana din Iasi, cu prilejul praznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva. Cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale din Bucuresti (24-28 octombrie 2011), cinstele Moaste ale Sfantul Apostol Andrei au fost aduse iarasi in tara, ele fiind asezate langa racla cu Moastele Sfantului Cuvios Dimitrie, spre marea bucurie a tuturor celor dreptcredinciosi.

Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei

Nascut in Betsaida, un orasel de pe malul lacului Ghenizaret, fiind fiul lui Iona, din Galileea, si fratele lui Petru, Sfantul Andrei este „primul chemat” dintre ucenicii Domnului Hristos. Sfantul Apostol Andrei este ocrotitorul mai multor localitati si tari din lume, dupa cum urmeaza: Patras, Napoli, Ravena, Brescia, Amalfi, Mantua, Bordeaux si Brugge; Romania, Scotia, Spania, Grecia, Rusia si Sicilia.

Capul Sfantului Apostol Andrei - Moastele

Traditia Bisericii ne spune ca, dupa Inaltarea Domnului la cer si dupa Cincizecime, Apostolii au tras la sorti si au mers in toata lumea, pentru propovaduire. Atunci, acestui „intai chemat”, i-a cazut sortul sa mearga in Bitinia, Bizantia, Tracia si Macedonia, in tinuturile din jurul Marii Negre, pana la Dunare si Scitia (adica Dobrogea noastra) si pana in Crimeia. Tot Sfanta Traditie ne mai spune si ca Sfantul Andrei a avut un sfarsit de mucenic, fiind rastignit, in orasul Patras, langa Corint, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia i s-a spus „Crucea Sfantului Andrei”.

Moastele Sfantului Apostol Andrei

In anul 357, fiul Sfantului Constantin cel Mare, anume imparatul Constantiu al II-lea, hotaraste aducerea in Constantinopol a moastelor Sfantului Apostol Andrei, aflate pana atunci in orasul Patras. Astfel, in ziua de 3 mai 357, unul dintre generalii imperiali, anume Sfantul Artemie, va aduce in capitala imperiala cinstitul trup apostolesc, care va fi asezat in Biserica Sfintii Apostoli, alaturi de trupurile altor Sfinti Apostoli. Trupul sfantului ramane intreg pana candva in jurul anului 850, cand imparatul bizantin Vasile I Macedoneanul trimite crestinilor din localitatea Patras, unde sfantul a mucenicit, cinstitul sau Cap.

Catedrala Sfantul Andrei din Patras - Moastele

In data de 8 mai 1208, in urma Cruciadei a Patra, trupul Sfantului Andrei a fost furat din Constantinopol si dus in localitatea italiana Amalfi, nu departe de Napoli. Cel care a luat cinstitele Moaste din capitala imperiala si le-a dus in Italia a fost cardinalul Petru de Capua, un locuitor nativ al orasului Amalfi. Trupul Sfantului Andrei se afla si astazi intr-o cripta a catedralei din Amalfi.

In anul 1460, otomanii vor cuceri Peloponezul. Drept urmare, in ziua de 11 aprilie 1462, guvernatorul orasului Patras, anume Toma Paleologul, ultimul conducator al Moreei si frate al ultimului imparat bizantin, Constantin XI Paleologul, va plecat din oras, refugiindu-se in Roma. Dorind a pazi nevatamate nepretuitele odoare, dreptcredinciosul gevernator va lua cu sine si Capul Sfantului Andrei, pe care il va inmana latinilor, spre buna paza. In schimbul acestei nespuse mangaieri, latinii ii vor da lui Toma palatul roman numit „Trandafirul de Aur”. Mai mult, papa Pius al II-lea ii va promite guvernatorului ca va proteja cinstitele odoare pana ce pericolul otoman va fi indepartat. Papa va aseza moastele in Catedrala Sfantul Petru, intr-unul dintre cele patru altare adiacente Altarului central. In celelalte trei altare adiacente se afla astazi moastele Sfintei Elena, ale Sfintei Veronica si ale Sfantului Longhin.

Racla Sfantului Apostol Andrei - Catedrala din Patras

Capul Sfantului va ramane in catedrala din Roma pana in anul 1964, cand acesta va fi inapoiat crestinilor din localitatea Patras. Astfel, in data de 26 septembrie 1964, papa Paul al VI-lea a hotarat ca Moastele Sfantului Andrei, sa fie trimise in biserica unde sfantul L-a cinstit pe Dumnezeu cu moarte martirica. Episcopul orasului, inconjurat de un sobor de douazeci de arhiepiscopi, nenumarati clerici si credinciosi, a asezat Capul Sfantului Andrei in mareata catedrala a orasului Patras, inchinata sfantului ocrotitor.

Capul Sfantului Apostol Andrei - Catedrala din Patras

Orasul Patras este al treilea oras ca marime din Grecia si este capitala regiunii Ahaia, ce se afla in nordul peninsulei Peloponez, la 215 de kilometri vest de Atena. Biserica Sfantul Andrei din Patras a fost intemeiata in anul 1908, de catre regele George I, fiind sfintita in anul 1974, de catre mitropolitul orasului, episcopul Nicodim. Biserica Sfantul Andrei din Patras, este una dintre cele mai mari biserici din Balcani, in interiorul ei putand incapea mai bine de 5.500 de credinciosi.

Fruntea Sfantului Apostol Andrei – Schitul din Muntele Athos

Schitul Sfantul Andrei este cel mai mare schit din Sfantul Munte Athos, pentru dimensiunile sale el fiind numit de catre turci si „Serai”, adica „Palat”. Marele schit rusesc athonit, aflat foarte aproape de Careia, capitala administrativa a Muntelui, depinde astazi de Manastirea Vatoped. In biserica centrala a schitului, avand dimensiuni impresionante, se pastreaza pana astazi, cu mare evlavie, o parte din Capul Sfantului Andrei, si anume, cinstita sa Frunte.

Fruntea Sfantului Apostol Andrei - Schitul din Muntele Athos

Capul Sfantului Andrei, in Romania

Capul Sfantului Andrei, pastrat in orasul Patras, a fost adus pentru intaia oara in tara noastra in anul 1996, in Catedrala Mitropolitana din Iasi, cu prilejul praznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva. Cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale din Bucuresti (24-28 octombrie 2011), cinstele Moaste ale Sfantul Apostol Andrei au fost aduse iarasi in tara, fiind asezate langa racla cu Moastele Sfantului Cuvios Dimitrie, spre marea bucurie a tuturor celor dreptcredinciosi.

Moastele Sfantului Andrei, insotite de Mitropolitul Hrisostom de Patras, au fost aduse la Catedrala din Bucuresti in dimineata zilei de 24 octombrie si au ramas pana in dimineata zilei de 28 octombrie, cand au fost duse la Catedrala Mitropolitana din Sibiu, in cinstea canonizarii Sfantului Ierarh Andrei Saguna. In mijlocul credinciosilor sibieni, cinstitele Moaste au ramas pana in seara zilei de 29 octombrie, iar apoi au ajuns la Catedrala Arhiepiscopala din Alba Iulia. In seara zilei de 31 octombrie, Moastele Sfantului Andrei au fost aduse iarasi in Bucuresti, pentru ca in dimineata zilei urmatoare ele sa porneasca spre Catedrala din Patras, Grecia.

Rugaciune catre Sfantul Apostol Andrei

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis si s-a facut faptura, nu intoarce dumnezeiasca Ta fata de la noi cei pacatosi, ca sa nu vina asupra-ne mania cea groaznica si infricosatoare a durerilor, care este rodul pacatelor noastre pe care in toata ziua cu nesocotinta in chip nenumarat le savarsim.

Noi suntem pacatosi si patimasi, netrebnici si plini de rautate, iar Tu esti izvorul vietii si al milostivirii; nu ne lasa, Doamne; nu trece rugaciunea noastra a pacatosilor, nici nu rasplati noua dupa nelegiuirile noastre, ci, pentru ca nu suntem vrednici a castiga prin sarguinta cea de toate zilele milostivirea Ta, daruieste-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.

Pentru rugaciunile Apostolului Tau Andrei, daruieste-ne noua sanatate si viata ferita de toata rautatea. Pentru pomenirea lui, Doamne, intareste-ne pe noi cu darul Tau cel stapanitor, ca din adancul inimilor noastre, cu bucurie sa laudam praznuirea lui si sa slavim preasfant numele Tau, in vecii vecilor. Amin.

Teodor Danalache

Patras - Catedrala Sfantul Apostol Andrei

CrestinOrtodox


0 Responses to “Capul Sfantului Apostol Andrei”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 325.302 hits
noiembrie 2017
L M M J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: