29
mai
18

Virtuțile tămăduitoare ale mugurilor de brad

Bradul cuprinde cel puțin 40‑45 de specii de conifere din familia Pinaceae și sunt răspândite preponderent în zonele muntoase ale emisferei nordice. În România, bradul alb și molidul, ce fac parte din grupa coniferelor de talie mare, cresc de asemenea în zonele de munte. Se recunosc ușor după frunzele în formă de ac, care sunt scurte și rigide, precum și după conurile cu solzi asemănători peștilor. Pe lângă valoarea economică, ecologică și estetică deosebită, aceste rășinoase ascund virtuți tămăduitoare. Bradul se mai utilizează în cosmetică, alimentație și diverse tratamente. Mugurii de brad sau de molid, care se formează primăvara devreme, se recoltează din prima jumătate a lunii mai și pânî în luna iunie în zonele mai înalte, Sunt indicate pentru recoltare zonele mai nepoluate, iar acest proces are loc când dimensiunile au ajuns la 3 cm și nu depășesc 7 cm.

Bradul are, printre altele, proprietatea de a fixa calciul în oase, fiind un ajutor neprețuit în combaterea osteoporozei. Bogat în vitamina C, bradul este recomandat în tratarea asteniilor și a stărilor de stres. Mugurii de brad contribuie la tratarea diverselor afecțiuni, cum ar fi: tusea, bronșita cronică, astmul bronșic, tuberculoza, anemia, demineralizarea, anorexia, lipsa poftei de mâncare, migrenă, senzația de vomă, oboseală intelectuală, gastroenterită, dureri articulare, afecțiuni renale etc. De asemenea, mugurii de pin au o puternică acțiune antimicrobiană, antiseptică, sedativă, astrigentă, cicatrizantă, antidiareică, vitaminizată diuretică, antibacteriană, antiinflamatoare, fluidizantă a secrețiilor bronșice etc. Aceștia se pot consuma cruzi (pentru stimularea poftei de mâncare și împrospătarea respirației), în infuzie, siropuri sau tincturi.

Sirop din muguri de brad

Ingrediente: 1 kg muguri de brad, 2 litri de apă, 1kg de zahăr.

Mod de preparare: Se fierb mugurii de brad în apă circa 15‑20 de minute, apoi se adaugă zahărul și se mai fierbe încă 5‑10 minute, apoi se strecoară și se pune fierbinte în sticle ce vor fi închise ermetic. Se păstrează în locuri întunecoase și răcoroase.

Dulceață de muguri de brad

Ingrediente: 400 g muguri de brad, 700 g zahăr, 3 lămâi, 1 l apă.

Mod de preparare: mugurii de brad se spală, apoi se pun la fiert în apă, împreună cu lămâile tăiate felii subțiri; se acoperă oala cu un capac și se lasă la fiert 10‑15 minute, după care se dă la rece. După ce s‑a răcit, se dă compoziția prin blender, apoi se adaugă zahărul și se pune le fiert încă 15‑20 de minute; apoi se pune compoziția fierbinte în borcane, se închid ermetic și se acoperă cu pătură groasă până se răcesc; se depozitează într‑un loc răcoros.

Ziarul Lumina


0 Responses to “Virtuțile tămăduitoare ale mugurilor de brad”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 322.048 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: