15
iun.
18

Riscurile automedicației

Conform Dex-ului, autome­dicația reprezintă practica de a lua medicamente din pro­prie inițiativă, fără prescripție medicală. Aceasta implică riscul de a se administra un tratament nepotrivit, în lipsa unui consult medical. Cea mai cunoscută situație de abuz de medicamente este cea a antibioticelor.

Deși mulți au avut cel puțin o dată în viață un tratament cu antibiotice, nu toată lumea știe cu adevărat ce sunt acestea. Ce ar trebui să știm despre aceste medicamente ne-a explicat medicul de familie Augustina Ilioiu: „Antibioticele sunt o clasă de medicamente cu largă utilizare în medicina modernă, care împiedică dezvoltarea anumitor microorganisme cu rol în apariția infecțiilor și a suprainfecțiilor. Efectele antibioticelor sunt în principal bactericide, bacterio­statice, fapt pentru care utilizarea lor a crescut nejustificat, situând România pe locul al doilea în clasamentul european de prescriere a antibioterapiei. Din păcate, antibioticele sunt recomandate chiar și în cazul infecțiilor virale deoarece prezintă simptome similare cu cele bacteriene și sunt dificil de diferențiat. Cunoașterea naturii infecțiilor, a agentului patogen care le-a provocat este foarte importantă pentru urmarea tratamentului corect”.

Infecțiile bacteriene sunt asociate cu dezvoltarea de infecții precum otita medie, amigdalita, pneumonia, bronșita, sinuzita, faringita și tusea cronică. Infecțiile virale sunt de cele mai multe ori respiratorii, precum răceala comună (rinovirusurile), gripa (virusul influenza), unele tipuri de pneumonie și bronșio­lita. Acestea pot fi tratate cu ajutorul medicamentelor antivirale și nu antibacteriene, administrate eronat prin automedicație.

Automedicația, cât și administrarea incorectă, atât ca antibiotic selectat, doză, număr de zile de tratament, atrag după sine prelungirea bolii, rezistența la antibioticul respectiv și ineficiența lui pe viitor, efecte secundare precum alergiile, scăderea rezistenței generale a organismului. O altă decizie greșită a pacientului este întreruperea administrării tratamentului după 3-4 zile, atunci când simptomele se ameliorează. Un efect advers important al antibioterapiei este rezistența la stafilococul auriu. Alte efecte adverse sunt distrugerea florei intestinale, favorizarea apariției unei micoze (în principal, candidoza), slăbirea imunității, rezistența la antibiotic. Tratamentul trebuie inițiat la recomandarea specialistului în funcție de germenele implicat, de toleranța pacientului, ținând cont de contraindicații și de interacțiunile cu alte medicamente administrate. Pentru a avea o viziune de ansamblu asupra fenomenului automedicației am cerut și părerea farmacistului: „Ne întâlnim des în farmacii cu pacienți care își evaluează singuri simptomele, considerând că dacă un medicament sau o schemă de tratament i-a adus beneficii în trecut lui sau unui membru al familiei, sau vecinului și așa mai departe, îl va trata și pe el, cu siguranță. Este total eronat. Suntem diferiți, de cele mai multe ori găsim un diagnostic greșit față de cel real, iar organismele noastre reacționează diferit chiar și la cel mai simplu comprimat de aspirină”, a declarat farmacist Diana Dobrică.

Prescripție obligatorie

Programarea la medicul de familie este primul pas pe care pacienții trebuie să-l facă încă de la primele simptome apărute. Uneori este necesar să se asocieze mai multe preparate în timpul unui tratament pentru o vindecare completă, medicul fiind cel mai în măsură pentru recomandarea schemei de tratament.

Deși la noi în țară este interzisă prin lege vânzarea antibioticelor fără rețetă, românii profită și de faptul că farmaciile pot elibera doza de urgență.

„Fenomenul este mai mare în mediul rural, unde controalele nu sunt atât de dese, iar pacienții se plâng de faptul că nu au bani pentru a ajunge la oraș la un specialist. De cele mai multe ori se mulțumesc cu ea și nu ajung la un consult de specialitate. Pot abuza chiar și de antitermice, antiinflamatoare, justificându-se că știu despre ce este vorba din reclame sau citind prospectul. Producătorii de medicamente se protejează, notând pe prospect, cu litere mici: «a se citi prospectul înainte de utilizare» sau «pentru efecte neplăcute adresați-vă medicului sau farmacistului» sau «a nu se utiliza îndelungat fără avizul medicului». Astfel, tratarea după ureche, cu sirop de tuse a unei infecții pulmonare, poate duce rapid la agravarea bolii, tratându-se doar un simptom și nu afecțiunea în sine”, a mai explicat farmacist Diana Dobrică.

Ziarul Lumina


0 Răspunsuri to “Riscurile automedicației”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 333.580 hits

Arhive

15 noiembrie - Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț [ TRINITAS TV ] Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Rusaliile Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: