Sfinţii Apostoli sunt reprezentanţi într-o icoană numită „Soborul Sfinţilor Apostoli”. Pe lângă aceasta mai există însă şi alte reprezentări ale Sfinţilor Apostoli, precum icoanele individuale de pe catapeteasma din Biserică sau alte icoane portabile. Cu toate acestea, în Tradiţia creştină, unele dintre aceste icoane s-au bucurat de o evlavie mai mare decât altele. Dintre toţi Sfinţii Apostoli, Petru şi Pavel sunt pictaţi cel mai des în icoane şi sunt cel mai des aleşi ca sfinţi ocrotitori ai Bisericilor şi ca nume de Botez.
Icoana în care apar cei doi Sfinţi Apostoli este adesea zugrăvită în felul următor: pe fundalul auriu al icoanei sunt reprezentaţi Sfinţii Petru şi Pavel, ţinând între ei Biserica Apostolică, întemeiată de Domnul Iisus Hristos. În interiorul bisericii din pictură, apare Sfânta Masa, având pe ea Sfânta Euharistie. În partea de sus a icoanei, Mântuitorul Iisus Hristos apare binecuvântând. Strălucirea gamei cromatice, dată de dominanta de auriu, roşu şi albastru, este temperată de verde, ocru şi gri, care conferă picturii multă subtilitate.
Îmbrăţişarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este tema uneia dintre icoanele păstrate de Tradiţia creştină. Această compoziţie este de o deosebită frumuseţe, căldură şi unitate. Ea este foarte greu de găsit în frescele bisericilor. Adesea, această icoană a circulat sub formă de icoane portabile, atât în biserici, cât şi în casele creştinilor. Cei doi Apostoli pot fi uşor recunoscuţi. Erminiile iconografilor din Sfântul Munte Athos, vorbind despre chipurile Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, dau indicaţii foarte concise: „Sfântul Petru, bătrân cu barbă rotundă; Sfântul Pavel, pleşuv, cu barbă cenuşie”. Icoana în care cei doi Sfinţi Apostoli se îmbrăţişează este de o deosebită frumuseţe. Fiecare sfânt îl ţine pe celălalt cu o mână peste umăr, iar cu cealaltă peste braţ. Această icoană indică în primul rând unitatea creştinilor în slujirea Cuvântului lui Dumnezeu. Icoanele cu această compoziţie sunt rare, iar cea mai renumită este în Muntele Athos, la Mănăstirea Caracalu.
Ziarul Lumina
0 Răspunsuri to “Sfinţii Apostoli în icoană”