28
aug.
18

„Celui ce are i se va da”

„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Luați seama la ce auziți: Cu ce măsură măsurați, vi se va măsura; iar vouă, celor ce ascultați, vi se va da cu prisosință. Căci celui ce are i se va da; dar, de la cel ce nu are, și ce are i se va lua. Și zicea: Așa este Împărăția lui Dumnezeu, ca un om care aruncă sămânța în pământ și doarme și se scoală, noaptea și ziua, iar sămânța răsare și crește, însă el nu știe cum. Pământul rodește de la sine: mai întâi pai, apoi spic, după aceea grâu deplin în spic. Iar când rodul se coace, îndată trimite secera, că a sosit secerișul. Și zicea: Cum vom asemăna Împărăția lui Dumnezeu sau în ce pildă o vom închipui? Cu grăuntele de muștar care, când se seamănă în pământ, este mai mic decât toate semințele de pe pământ; dar, după ce s-a semănat, crește și se face mai mare decât toate legumele și face ramuri mari, încât sub umbra lui pot să se sălășluiască păsările cerului. Și cu multe pilde ca acestea le grăia cuvântul, după cum puteau să înțeleagă. Iar fără pildă nu le grăia; însă ucenicilor Săi le lămurea toate, deosebi.” Marcu 4, 24–34

Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilii la Matei, omilia XLV, I, în Părinți și Scriitori Bisericești (1994), vol. 23, p. 531

„Cuvintele acestea sunt cu totul neclare, deși în ele se vede dreptatea nespusă a lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, Domnul spune așa: «Când cineva are râvnă și tragere de inimă, Dumnezeu îi dă totul; când însă nu le are pe acestea și nu aduce nici partea lui de muncă și de osteneală, atunci nici Dumnezeu nu-i dă». Că spune Domnul: «Se va lua de la el și ceea ce i se pare că are»;nu Dumnezeu îi ia, ci Dumnezeu nu-l învred­nicește de darurile Sale. Așa facem și noi. Când vedem pe cineva că ne ascultă cu trândăvie, că nu-l convingem să fie atent, deși îl rugăm în repetate rânduri, tăcem; că dacă am continua să vorbim, îi mărim trândăvia; pe altul însă, pe care-l vedem că ne ascultă cu luare-aminte, îl luăm lângă noi și-l învățăm o mulțime de lucruri. Și bine a spus Domnul: «Și ceea ce i se pare că are». Că nici nu are nimic.

Apoi a făcut mai clar ceea ce a spus, arătând ce înseamnă: «Celui ce are i se va da, iar celui ce nu are i se va lua și ceea ce i se pare că are»,că a adăugat: «Pentru aceasta le vorbesc în pilde, că văzând nu văd» (Matei 13, 13).

– Dar ar fi trebuit să le deschidă ochii, dacă nu văd, mi s-ar putea spune.

– Dacă orbirea ar fi fost din fire, ar fi trebuit să le deschidă ochii; dar pentru că orbirea lor era de bunăvoie, pentru că o făceau pe orbii, de aceea Hristos n-a spus atât: «Nu văd»,ci a spus: «Văzând nu văd». Deci orbirea se datorează răutății lor. L-au văzut pe Hristos scoțând demoni și spuneau: «Cu Beelzebul, domnul demonilor, scoate pe demoni» (Matei 12, 24). L-au auzit că îi duce la Dumnezeu și totuși au spus: «Acesta nu este de la Dumnezeu». Așadar, pentru că susțineau cu totul dimpotrivă de ceea ce vedeau și auzeau, de aceea Hristos le spune: «Le iau și auzul; n-au nici un folos că aud, ci mai multă osândă au».

Ziarul Lumina


0 Responses to “„Celui ce are i se va da””  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 322.334 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: