29
sept.
18

Nunta, Taina comuniunii dintre bărbat şi femeie

Nunta este Taina care inserează obiectiv unirea bărbatului cu femeia în relaţia strânsă şi fiinţială a Bisericii cu Hristos. În acest sens, Sfântul Apostol Pavel arată importanţa Tainei Sfintei Cununii în Hristos şi în Biserică: „Pentru că bărbatul este cap femeii, precum şi Hristos este Cap Bisericii, Trupul Său, al cărui mântuitor şi este (…). «De aceea, va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de femeia sa şi vor fi amândoi un trup». Taina aceasta mare este; iar eu zic în Hristos şi în Biserică” (Efeseni 5, 23, 31-32).

Raportul dintre bărbat şi femeie, unirea conjugală primesc în creştinism adevărata lor valoare. Creştinismul înalţă căsătoria la demnitatea sa adevărată, de Sfântă Taină. Prin Hristos, căsătoria capătă dimensiunea sa eclesiologică şi eshatologică. Mântuitorul Hristos restaurează ceea ce era la început. De aceea, omul nu trebuie să separe ceea ce Dumnezeu a unit. Astfel, se dă căsătoriei o importanţă nouă. Hristos restaurează pentru aceştia starea paradisiacă a omului bărbat şi femeie.

Unirea bărbatului cu femeia, în Taina Nunții, nu este o unire formală sau exterioară, menită să rămână la nivelul unirii trupești, ci este o unire profundă, ontologică, ce-i readuce la integritatea lor primordială, trup și suflet în armonie, și nu separate. Bărbatul și femeia se unesc într-un „singur gând” și într-un „singur trup”, pentru că se unesc în Hristos. Dragostea care-i unește pe mire și pe mireasă în Taina Nunții și-i face o familie este o dragoste jertfelnică, care arată comuniunea dintre bărbat şi femeie în Hristos.

Experiența iubirii jertfelnice se realizează cel mai bine în familie, soțul și soția urcând pe scara iubirii în jertfire unul față de altul și a lor față de copii.

Desăvârşirea în viaţa de familie vine prin cunoaşterea celor doi, soţ şi soţie, care trăiesc în comuniune deplină între ei şi cu Dumnezeu, prin respectarea poruncilor divine, a prescripţiilor evanghelice şi a sfintelor canoane ale Bisericii. Dar pe lângă acestea, nunta se defineşte şi ca act eclesial, o Taină a Bisericii prin care se împărtăşeşte harul Duhului Sfânt celor care realizează, bărbat şi femeie, împreună legătura naturală a căsătoriei.

Ziarul Lumina


0 Responses to “Nunta, Taina comuniunii dintre bărbat şi femeie”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 297.718 hits

Arhive


%d blogeri au apreciat asta: