Dumnezeu a creat lumea şi omul din iubire, spre a împărtăşi creaturii bunătatea Sa. Astfel, Acela care din iubire a adus lumea şi omul de la neexistenţă la existenţă nu-Și poate întoarce faţa Sa de la creatură, ci trebuie să-i poarte de grijă, şi aceasta cu atât mai mult cu cât creatura singură, fără ajutorul Său, nu-şi poate împlini scopul pentru care a fost creată.
Dumnezeu n-a lăsat lumea în părăsire după ce a creat-o, ci poartă grijă de ea, ca să nu se întoarcă în neantul din care a fost adusă, şi o sprijină, ca să-şi atingă scopul pentru care a fost creată. Providenţa divină sau pronia dumnezeiască este purtarea de grijă pe care Dumnezeu o manifestă în mod permanent faţă de întreaga creatură şi în mod special faţă de om.
Prin lucrarea Sa proniatoare Dumnezeu poartă de grijă omului şi lumii create de El, ca să poată exista ca atare. Mântuitorul ne arată că Dumnezeu poartă de grijă păsărilor cerului şi crinilor câmpului (Matei 6, 26), iar Apostolul Pavel spune: „în El trăim și ne mişcăm şi suntem” (Fapte 17, 28).
Sfântul Ioan Gură de Aur spune că Pronia divină este un mare semn de putere, fiindcă ţine în existenţă ceea ce tinde spre inexistenţă şi dispersiune.
Dumnezeu nu intervine în creaţie în mod determinist, pentru a suprima identitatea şi constituţia specifică a fiecărui lucru sau fiinţe, dar nici nu le abandonează, lăsându-le să se dezvolte în mod iraţional, prin întâmplare sau hazard, întrucât Dumnezeu Cel revelat este Dumnezeul iubirii şi comuniunii treimice, Cuvântul Tatălui lucrează prin Duhul Sfânt şi cooperează sinergetic cu fiecare lucru creat, potrivit identităţii şi modului său propriu de mişcare, prin întâlnirea dintre energiile necreate ale lui Dumnezeu cu cele create ale fiecărei făpturi în parte şi ale tuturor în comun, ca să păstreze unitatea creaţiei.
Mai mult chiar, conlucrarea omului cu Dumnezeu nu are în vedere numai conservarea creaţiei, ci şi îndumnezeirea ei, prin Biserică, datorită unui proces duhovnicesc care începe aici pe pământ, prin Biserică, şi se plineşte dincolo, în Împărăţia lui Dumnezeu, la Parusia Domnului.
Ziarul Lumina
0 Răspunsuri to “Pronia divină”