29
dec.
18

„Când credeai că nu te văd, eu te vedeam” – copiii învață din ceea ce văd, nu doar din ceea ce aud

Acum câteva luni, un român de-al nostru, băiat descurcăreț, mi-a relatat o întâmplare trăită în Finlanda.

– Mă pregăteam să trec strada, undeva în centrul orașului Helsinki. Semaforul arăta culoarea roșie, oamenii așteptau pe trotuar, iar eu mă grăbeam. Nu venea nicio mașină, așa că m-am hotărât să trec. M-am mai uitat o dată spre stânga, spre dreapta și m-am avântat printre pietoni, spre celălalt trotuar. Am făcut un pas și jumătate, când m-am simțit agățat cu fermitate de o mânecă.

– Ce faceți, m-a întrebat o doamnă care ținea cu cealaltă mână un copil de vreo 5-6 ani.

– Trec strada.

– Păi, nu vedeți că este roșu?!

– Da, dar nu vine nicio mașină, am răspuns eu încurcat.

– Nu vine nicio mașină, dar ce gândește băiatul meu când vede că ce-l învăț eu nu are valoare? Dumneata nu te gândești la copiii noștri? Eu îl învăț să fie corect și să respecte legea, iar dumneata îl înveți că se poate încălca.

Amicul povestea uimit de pățanie, iar eu ascultam cu admirație, admirație pentru mama care se lupta pentru ca fiul ei să crească integru.

***

Cu câțiva ani în urmă, pe holurile unui spital am asistat la o conversație între o asistentă și un copil de vreo 7 ani.

– De ce spui minciuni, măi? Nu știi că nu este frumos să minți?

– Dar ce minciună am spus?

– Păi spui numai minciuni.

– Și ce, și mama spune minciuni.

– Ia te uită la el! Când ai auzit-o tu pe mama să spună minciuni?

– I-a spus lui tata că a oprit-o poliția, pentru că a mers prea repede cu mașina și mama i-a spus polițistului că are vitezometrul stricat și nu și-a dat seama că a depășit viteza. Și a iertat-o polițistul, și n-a mai plătit amenda. Și tata nu a certat-o, ci s-a bucurat. Și vitezometrul nu era stricat.

– Ia uită-te la el, s-a mirat asistenta și s-a dus în treaba ei.

***

Am citit zilele acestea o scrisorică pe care o doamnă a trimis-o mamei sale. Probabil mama împlinise o vârstă, iar fiica a dorit să-i dăruiască ceva special, ca semn de prețuire și de mulțumire pentru tot ce a făcut pentru ea.

Mamă, tu m-ai învățat multe, fără să-mi vorbești. Nu ai fost un om cu multă carte, dar lucrurile cele mai importante ale vieții de la tine le știu. N-am învățat din ce mi-ai spus, ci din ceea ce am văzut, când tu credeai că nu te văd. Când credeai că nu te văd, eu te vedeam. Aveam 5 ani și, când credeai că nu te văd, ai luat primul meu desen și l-ai lipit pe frigider. Atunci m-am hotărât să devin pictoriță.

Într-o zi, când credeai că nu te văd, a bătut la ușa noastră un om sărac, iar tu i-ai dat de mâncare. Atunci am învățat ce este milostenia.

Într-o seară, când credeai că nu mă uit, te-am văzut în genunchi, în fața icoanei. Vorbeai cu cineva. Atunci, am început să înțeleg că există Dumnezeu și am învățat credința.

Altădată, când credeai că eu nu văd, te-am văzut plângând și am aflat că în lume există și suferință, dar și că lacrimile mângâie.

Înainte de culcare, când credeai că eu nu văd, mă sărutai de noapte bună, și de fiecare dată înțelegeam cât de mult mă iubești.

Când credeai că nu te văd, eu te vedeam. Vreau să-ți mulțumesc pentru toate lucrurile pe care le-am învățat de la tine, când credeai că nu te văd.

Doxologia


0 Responses to “„Când credeai că nu te văd, eu te vedeam” – copiii învață din ceea ce văd, nu doar din ceea ce aud”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 322.046 hits
decembrie 2018
L M M J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: