21
ian.
19

Untura de porc

Untura de porcÎn căutarea dietei și stilului de viață perfect, grăsimile animale au fost și încă sunt criticate de către nutriționiști. Cu toate acestea, sunt specialiști care nu evită să vorbească despre proprietățile benefice nebănuite ale unturii de porc, pe care o așază în categoria celor mai sănătoase alimente din casele românilor. Inițial suntem tentați să credem că, fiind bogat în grăsimi, acest produs ar dăuna organismului. În realitate, untura de porc ocupă locul al doilea loc, după uleiul de măsline, la capitolul grăsimi monosaturate despre care se spune că sunt cele mai sănătoase tipuri de grăsimi saturate.

Untura conține o cantitate mare de acid oleic, care previne depresia, reglează producția de hormoni, aduce echilibru la nivel tiroidian, previne apariția cancerului, în special cancerul la sân. Aceasta mai conține retinol, seleniu, potasiu, fosfor, calciu, vitamina E etc.

Cantitățile mici de grăsime sunt de folos pentru inimă și vasele de sânge, reglează contrac­țiile musculare ale organelor interne, inclusiv ale mușchiului cardiac, și sprijină tonusul vascular. Slănina sau untura încetinește și intoxicarea alcoolică. Prin acoperirea pereților stomacului cu grăsime se creează un pansament gastric care previne absorția rapidă de alcool. Grăsimea de porc este utilizată pe scară largă în medicina populară, încă din timpuri străvechi. Ea se folosește ca remediu pentru dureri articulare, mastită, eczemă, dureri de dinți, pinten osos etc.
S-a dovedit că slănina întă­rește sistemul imunitar, aceasta se datorează acidului arahidonic care favorizează scăderea colesterolului, îmbunătă­țește funcțiile de protecție ale organismului și, de asemenea, este necesar pentru producerea compușilor chimici responsabili de răspunsurile imune și reacțiile inflamatorii.

Slănina de porc se poate consuma în stare proaspătă sau adăugată în alte mâncăruri, iar untura se poate folosi și la prepararea unor prăjituri sau aluaturi.

Cornulețe cu untură și rahat

Ingrediente: 150 g untură, 2 ouă, 100 g smântână, esență de vanilie, 1 praf de sare, făină cât cuprinde, zahăr pudră, rahat.

Mod de preparare: Într-un bol se mixează untura cu sarea, ouăle și vanilia, se adaugă smântâna omogenizând bine compo­ziția. Se adaugă treptat făina cernută și se frământă până se obține un aluat care nu se mai lipește de mâini, apoi aluatul se înfoliază și se pune la frigider pentru 30 de minute și între timp se taie rahatul bucăți potrivit de mici. Se scoate aluatul din frigider se întinde pe masa de lucru, se taie triunghiuri, se pune câte o bucată de rahat și se rulează. Se așază cornulețele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dau în cuptorul preîncălzit la 190 grade timp de 20-25 de minute. Se scot din tavă fierbinți și se dau prin zahăr pudră. Se lasă să se răcească, apoi se servesc.

Ziarul Lumina


0 Responses to “Untura de porc”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 322.087 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: