04
mai
19

Înţelepciunea bunicilor și natura

Disponibilitatea și zâmbetul cald al bunicilor sunt remarcabile, iar discu­țiile cu ei reflectă adevărate oaze de liniște tainică și seducătoare, momente când ne descoperim mirabila simbioză a concentrării fascinate și a umorului inopinat. Câtă putere de inspi­rație degajă cuvântul, prezența și fapta unui bunic. Atât de multă, aș spune, încât mulți le datorează o bună parte din ceea ce reprezintă astăzi – religios, educațional și moral. Curiozitatea de a căuta răspunsuri, de a adresa întrebări curajoase, sinelui și lumii, de a ne lua în serios idealurile bune, extrase din atâtea povești, le datorăm, de multe ori, micilor noastre momente de conversație și joc în compania bunicilor. Compozitorul rus Igor Stravinski spunea că „este una dintre căile naturii să ne simțim mai apropiați de generațiile îndepărtate decât de cele care ne preced imediat pe noi”. Oare aceste generații mai îndepărtate posedă ceva ce nouă ne scapă? Vreo perspectivă mai articulată asupra vieții? Sau înțelesurile fine ale relațiilor umane, care ar cumpăni diverse situații de zi cu zi, tot mai banalizate sau, dimpotrivă, mai exagerate?

Îmi amintesc că de îndată ce luam o pauză de la jocurile copilăriei, în acel interval aveam parte de pregătire fără să-mi dau seama. Discuțiile cu bunicii erau cursuri în toată regula, dar n-aș fi bănuit asta atunci; sinteze din varii experiențe, unite armonios și garnisite cu ingrediente din bucătăria inimii. Aveau un ton precis pentru fiecare idee sau fragment și, mai ales, foarte mult umor. Ar trebui scrisă o odă de la un capăt al lumii la celălalt pentru acești oameni fragili fizic, dar atât de puternici și de vii în simțirea și în educația respirației noastre.

Mi se întâmplă des să asociez bătrânețea cu natura și tocmai de aceea vedeam în bunici un soi de extensie a naturii, o aripă a ei, o floare crescută pe vârful de piatră al muntelui, dar și un lac montan, ca cea mai apropiată oglindă a cerului, de unde să sorb apusul și răsăritul, deopotrivă, cele bune trecute și cele bune viitoare, căci nu au fost și nu vor fi timpuri sub soare fără să fi fost și fără să urmeze un dram de duioșie. O astfel de duioșie e cea a bunicilor, în care ne scăldăm încă din primele secunde pe pământ. Atitudinea bunicilor atrage firesc această duioșie, care reprezintă și o particularitate a naturii, de a fi duioasă, de a include un sentiment dulce și trist în concomitență. Deseori mă întreb de ce iubirea lor reține în sine această coexistență a dulceții și a tristeții, o tandrețe tristă, enigmatică, dar plină de emoție.

E un dor precum cel dintre fructele tinere și cele pârguite ale aceluiași pom? Citisem cândva o povestioară despre fructele care nicicând nu răsar toate deodată, ci succesiv, în cicluri temporare distincte, ca să învețe de la cele mai „în vârstă” cum să-și mențină culoarea și gustul, cum să reziste vântului nemilos și ploilor torențiale, cum să se lase mângâiate de boarea blândă a dimineții și alintate de razele amiezii.

Bunicii, asemenea naturii, au perspectiva conservării unor valori stabile, doresc să împăr­tă­șească binele într-o formă cât mai autentică, indiferent de vicisitudini, tendințe, mode și repere fulgurante. Înțelepciunea reală, temeinică preia exemple și se inspiră din natură, căci oricâtă știință ar poseda, fără educația privirii spre imaginea naturii, în vastele ei ipostaze, și fără contemplarea ei, rămâne o înțelepciune muzeală și spectaculară, incapabilă să se reverse asupra mugurilor și a fructelor tinere. Există o prospețime a începutului și o prospețime a autenticului, ferice de cel ce e făcut din inima sa, încă dintru începuturile vieții, alte aripi pentru valorile neperisabile transmise din generație în generație și pecetluite cu voința divină.

Bunicii reprezintă felul naturii de a ne alinta cu cele mai delicate, deși fragile, cu cele mai proaspete, deși înaintate, cu cele mai durabile, deși refolosite, daruri și bucurii imemoriale.

Ziarul Lumina


0 Responses to “Înţelepciunea bunicilor și natura”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 325.113 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: