06
mai
19

Creveții

Preparați în majoritatea bucătăriilor din restaurantele internaționale, creveții reprezintă unul dintre cele mai populare alimente din categoria fructelor de mare.  Sunt o sursă importantă de proteine cu conținut scăzut de grăsime, în plus proteinele din creveți pot ameliora sensibilitatea la insulină. Sunt bogați în Omega 3, în seleniu, micronutrient care inhibă celulele canceroase în timp ce ajută la repararea ADN-ului din celulele deteriorate. De asemenea, conțin fier, care ajută la  prevenirea îmbătrânirii premature, astaxantine și coenzima Q, cu proprietăți antioxidante, cu efect protector asupra cancerului și a bolilor cardiovasculare.

Creveții au efect antiinflamator, are proprietăți benefice asupra țesuturilor, previn blocajele sang­vine întrucât fluidizează compoziția sângelui, conțin vitamina D, esențială pentru ab­sorbția calciului în organism, vitamina B12, care ajută la combaterea anemiilor, stimulează termogeneza, cresc senzația de sațietate și sunt ideali în meniul persoanelor care își supraveghează greutatea.

Creveții au un rol important și în funcționarea normală a glandei tiroide, în formarea membranei fibrelor nervoase, acționează pozitiv asupra stării sistemului cardiovascular, reduc nivelul colesterolului din sânge, păstrează elasticitatea musculară, normalizează compoziția sângelui, participă activ în formarea hemoglobinei și a eritrocitelor în sânge. Specialiștii susțin că persoanele care consumă frecvent fructe de mare sunt mai puțin predispuse la îmbolnăvire.

Creveți cu smântână

Ingrediente: 300 g creveți decorticați, 500 g smântână, 3 linguri de făină, 1 lingură ulei, sare, piper după gust.
Mod de preparare: Se spală creveții sub jet de apă; într-o crăticioară se încălzește uleiul, apoi se adaugă toată cantitatea de creveți și se lasă să fiarbă 5 minute. Separat se pregătește sosul de smântână: se amestecă făina cu puțină apă, după care se adaugă smântâna și se amestecă foarte bine, se pune vasul la foc mic și se amestecă încontinuu până se îngroașă, apoi se adaugă creveții; se potrivește de sare și piper. Se poate servi cu pătrunjel proaspăt tocat.

Supă cremă de creveți

Ingrediente: 300 g de cre­veți decorticați, 1 ardei roșu capia, 1 ceapă roșie, 2 morcovi, 100 g țelină, 1 păstârnac, 1 ardei iute, 1 cartof, ulei de măsline, 5-6 căței de usturoi, 200 ml vin alb, pătrunjel, sare după gust.
Mod de preparare: Se spală creveții și se pun la scurs pe o hârtie absorbantă, se pune uleiul la încins, se adaugă creveții și se călesc până se rumenesc puțin, apoi se scot și se lasă la scurs. Între timp se pregătesc legumele, se curăță, se spală și se toacă; toate legumele se călesc în uleiul în care au fost căliți și creveții, după care se sting cu un pahar de vin alb; se adaugă apă și sare și se lasă la fiert 20 de minute. După fierbere, se dau prin blender legumele cu jumătate din creveți, apoi se pun și ceilalți creveți întregi, se mai dau 2-3 clocote, după care se adaugă usturoiul pisat. Se servește atât fier­bin­te, cât și rece, cu pătrunjel proaspăt tocat și pâine prăjită.

Ziarul Lumina


0 Responses to “Creveții”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 325.034 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: