11
mai
19

Întocmește-ți propriul plan de creștere a copiilor !

Avem deja librării și biblioteci pline cu cărți și manuale de parenting, despre cum să ne creștem, să ne disciplinăm și să ne îndrumăm copiii. Internetul oferă o mulțime de infor­mații, mai mult sau mai puțin folositoare. Centre comunitare, spitale și școli oferă cursuri în care ne spun cum să fim buni pă­rinți. Chiar și cu toate aceste resurse, tot nouă ne revine responsabilitatea de a ne crea și a duce la îndeplinire propriul plan eficient de creștere a copiilor.

Un plan eficient de educație ortodoxă a copiilor elimină amă­­girile lumești, cum ar fi virtutea acumulării de bunuri materiale, precum și atitudinea „copilul cu cele mai multe jucării câștigă”, și aduce în schimb o abordare axată pe Împărăție, care se concentrează asupra adevărurilor veșnice. Punând accentul corect în familiile noastre pe smerenie, iertare și sfințenie, le pregătim pentru Împărăția lui Dumnezeu.

Cum să facem însă asta? În primul rând, creăm o casă care-L are în centrul ei pe Hristos, una în care trăim „liturghia de după Liturghie”, în care familia se roagă împreună, practică iertarea și iubirea după modelul lui Hristos. Incluzând-L pe Domnul în orice aspect al căminului nostru și în viețile copiilor noștri, astfel începe și procesul de creare a planului nostru de parenting. Iată pașii esențiali pentru a ajuta familia să-și înceapă construirea propriului plan de creștere a copiilor.

Unde nu sunt reguli, acolo e haos

Granițele sunt acele limite dintre acceptabil și inacceptabil pe care fiecare familie le poate men­ține cu ușurință: regulile familiei. Examinarea și discutarea despre ceea ce e permis și de neîngăduit, precum și fermitatea privind respectarea acestor gra­nițe reprezintă primul nivel de atins în planul nostru. Aceasta înseamnă să-i învățăm pe copii să știe dinainte care comportament este inacceptabil și ce se va întâmpla dacă acea graniță va fi încălcată. Este important ca acele limite să fie clar comunicate și în mod regulat consolidate. Să reținem faptul că acele limite trebuie schimbate pe măsură ce copiii cresc, se maturizează și ating noi trepte de dezvoltare.

Avem nevoie de relații puternice între membrii familiei

Este extrem de important ca pruncii să fie în relații bune cu părinții, cu frații și cu familia extinsă. Pe scurt, este vorba despre găsirea unui timp de calitate petrecut față către față cu fiecare dintre copii. Acesta este un instrument inestimabil în a răspunde nevoilor specifice ale fiecărui copil prin ascultare activă, reacții care nu-l judecă și răspunsuri empatice. Încercați să puneți o întrebare deschisă și doar să-i ascultați pe copii! Surprizele plăcute nu vor întârzia să apară.

Cine impune copilului său să fie primul la toate greșește fundamental

Mulți părinți nu vor ca odrasla lor să eșueze și încearcă astfel să o sprijine de la primul semn al unei provocări. Când copiii se confruntă cu o sarcină pe care sunt capabili să o îndeplinească din punct de vedere fizic, emoțional și al stadiului de dezvoltare, este important ca părinții să-i lase să încerce singuri să reușească. Cu condiția ca sarcina să nu fie periculoasă, prematură din punct de vedere al dezvoltării sau dăunătoare din punct de vedere spiritual, un plan familial de succes permite copiilor să încerce sarcina care le este la îndemână. Vrem ca ei să se simtă în stare să facă față provocării, chiar dacă este dificilă. Trebuie să-i lăsăm și să eșueze, pentru ca astfel să-și poată continua încercarea până vor reuși, căci aceasta construiește adevărata încredere a copiilor în ei înșiși.

Împrietenește-ți copiii cu Hristos!

Unul dintre cele mai dificile lucruri în parenting este prezentarea adecvată a Mântuitorului Hristos copiilor noștri. Adesea, părem că avem două standarde: modul în care ne așteptăm să se comporte copiii noștri și modul în care trăim de fapt. Este responsabilitatea și chemarea noastră să ne modelăm comportamentul după Hristos în toate interac­țiunile noastre de zi cu zi. Copiii noștri au nevoie să-și vadă părinții cum răspund cu sinceritate, integritate, răbdare și dragoste în situații speciale. Nu putem să le oferim copiilor noștri mesaje contradictorii cu privire la viața creștină; mai degrabă, trebuie să modelăm pentru ei ceea ce Domnul așteaptă de la noi toți.

Stabilirea unor obiective ale familiei consolidează relațiile din interiorul ei

Una dintre metodele cele mai trecute cu vederea pentru crearea unui plan familial de creștere a copiilor este fixarea de obiective. Stabilirea de obiective pentru și împreună cu copiii noștri este un aspect esențial al creșterii. Obiectivele pot fi la fel de precise ca și reperele sau realizările individuale, sau la fel de largi precum spe­ranțele și visurile pe termen lung ale familiei. Planificându-ne corect, câștigăm obiective atât individuale, cât și familiale pe care să le urmărim. Puneți-i pe fiecare dintre copii să propună cel puțin un obiectiv și reexaminați-l împreună periodic. Chiar dacă elaborarea unui plan familial de parenting poate părea unora banal, iar altora descurajator, vă asigur că merită efortul. În Cartea Pildelor ni se spune: „Înfă­țișează Domnului lucrările tale și gândurile tale vor izbuti” (16, 3). A fi atașat Domnului înseamnă să fim statornici în credință, devotați în a face voia Lui și rezistenți în fața provocărilor puse înaintea noastră. Închinându-ne viața Lui, ne îndrumăm familiile către Hristos, lăsându-L pe El să ne călăuzească.

O psihoterapeută cu duh ortodox

Presbitera Anastasia Leondis este consilieră psihologică recunoscută în SUA pentru competențele sale. Absolventă a unui master în con­sultanță psihologică și cu peste 20 de ani de ex­pe­riență, Anastasia Leondis este fondatoarea și deți­nă­toa­rea „Boca Behavioral Health”, un grup profesional de consiliere psihologică destinat copiilor, adoles­cenților, adulților și familiilor, fiind totodată formator și supervizor al „Nova Southeastern University”, în cadrul programului absol­venților de stagiatură în psihologie.

(sursă: Anastasia Leondis, Creating Your Parenting Plan, în rev. „Praxis”, 2, 16, 2017, p. 36-37; www.goarch.org/-/praxis-2017-volume-16-issue-2 ; traducere şi adaptare din engleză de diac. Ioan-Aurelian Marinescu)

Ziarul Lumina


0 Răspunsuri to “Întocmește-ți propriul plan de creștere a copiilor !”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 333.699 hits

Arhive

15 noiembrie - Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț [ TRINITAS TV ] Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Rusaliile Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: