24
mai
19

Puterea vulnerabilității

Te-ai gândit vreodată că e în regulă să simți că nu mai poți? Sau că e în regulă să plângi, să renunți, să greșești, să fii copleșit de rușine sau frustrare ? 

Ne gândim că a fi curajos înseamnă a nu fi vulnerabil cu dezvăluirea trăirilor și emoțiilor noastre, însă cât ne-am gândit cu adevărat la faptul că vulnerabilitatea și curajul nu sunt opuse, ci complementare?

Brene Brown, o pasionată cer­cetătoare în domeniul știin­țelor socio-umane, vorbește în discursurile virale și cărțile scrise despre caracteristicile oamenilor, identificate prin cercetare calitativă (interviuri și analiză tematică), care-și permit să-și trăiască propria vulnerabilitate: au prețuire de sine, se odihnesc, se distrează, au încredere în ei și ceilalți, prezintă intuiţie, speranţă, autenticitate, iubire, apar­tenenţă, bucurie, recunoştinţă şi creativitate, pe când cei care nu-și permit să fie vulnerabili prezintă următoarele caracteristici: perfecţionism, neajutorare, certitudine, epuizare, autosuficienţă (independenţă excesivă), a fi popular, a te adapta la mediu, judecăţi critice şi lipsuri.

Unul dintre principalele mituri ale vulnerabilității este că vulnerabilitatea e slăbiciune. Fals, „vulnerabilitatea nu este despre câștig sau pierdere, ci despre curajul de a fi acolo când nu poți controla rezultatul”, afirmă cercetătoarea. Vulnerabilitatea este un act de curaj, deoarece implică un risc, însă neasumarea acestui risc are mai multe costuri pe termen lung în viața noastră decât îmbră­țișarea unei vieți trăite expus, vulnerabil, autentic. Totodată, aceasta este și modalitatea prin care reușim să clădim relații împlinitoare și generatoare de sens.

Când vorbim despre vulnerabilitate nu putem scoate din ecuație variabila rușine, pe care toți o trăim într-un fel sau altul de-a lungul vieții. Definim ru­șinea ca sentimentul dureros sau convingerea că dacă ceilalți ar afla cum suntem și ce am trăit, nu ne-ar mai iubi și accepta vreodată, rușinea ne face să credem că nu suntem demni de a fi iubiți sau fericiți. Rușinea crește în prezența judecății critice, în tăcere și în secrete pe care le păzim cu grijă, însă e bine să știm că toți oamenii experimentează sentimentul de rușine, chiar dacă ne este teamă să vorbim despre asta. Paradoxul este că, cu cât evităm să vorbim despre ea, cu atât aceasta ne controlează mai mult viața și alegerile.

Există o modalitate de a ne accepta imperfecțiunile, povestea de viață și experiențele de care nu mereu suntem mândri, ba chiar suntem rușinați de trăirea lor, iar calea prin care putem face aceasta este învă­țând și practicând zilnic curajul, compasiunea şi conectarea.

Am spus mai sus că vulnerabilitatea presupune curaj. Compasiunea este exercițiul de a ne ierta pe noi înșine de gre­șelile făcute, este provocarea de a ne tolera imperfecțiunile și iertarea pe care ne-o oferim în schimbul criticii sau autodis­prețului.

Conectarea reprezintă legătura emoțională dintre doi oameni, într-o relație fără critică, judecată sau condamnare. Legat de conexiune, Daniel Goleman afirmă: „Chiar şi cele mai banale întâlniri acţionează ca regulatori ai creierului, stimulându-ne emoţiile – unele dezirabile şi altele nu. Cu cât suntem mai puternic conectaţi cu cineva din punct de vedere emoţional, cu atât mai mare este forţa reciprocă ce se naşte din relaţiile noastre”.

Ziarul Lumina


0 Responses to “Puterea vulnerabilității”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 322.235 hits

Arhive

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: