27
mai
19

Fructul de guava, excelent antibacterian

Prima dată, fructul de guava a fost cultivat în America Centrală, de unde a fost răspândit în toată America de Sud și Africa. Guava conține cantități mari de vitamina C, un singur fruct conține de patru ori mai multă vitamina C decât o portocală, vitamina A, vitaminele B2, B3, B6, B9, K, E, PP, fibre alimentare, potasiu, magneziu, fier, calciu, fosfor, sodiu, licopen, acid folic, acizi grași omega 3, omega 6, care se găsesc în semințele fructelor.

Datorită conținutului mare de flavonoizi, fructele de guava au și bune proprietăți antibacteriene. Un consum regulat și echilibrat de guava ajută organismul în caz de hipertensiune arterială, protejează inima și întărește sistemul imunitar, ajută la scăderea colesterolului și a trigliceridelor, la vindecarea unor infecții virale, previne și combate diabetul, constipația, ajută la pierderea kilogramelor în plus, la îmbunătățirea fluxului de sânge la creier, vindecă problemele danturii și gingiilor, este recomandat femeilor însărcinate, previne cancerul etc.

Ceaiul din frunze de guava este un remediu uimitor pentru diverse afecțiuni intestinale (tuberculoză, hemoragii, probleme gastrointestinale, holeră, diaree și umflarea picioarelor). Acestea conțin fitochimicale, cu mai mulți antioxidanți, cum ar fi antociani, flavonoide și carotenoide, unii din compușii din frunze au activități antibiotice naturale. Guava joacă un rol important și în îngrijirea pielii, deoarece este foarte bogată în vitamina C, antioxidanți și caroten, astfel, pulpa de guava este adesea utilizată în fabricarea de loțiuni cosmetice pentru față și pentru corp.

Guavele se consumă ca atare, cu tot cu coajă și inclusiv semințe, şi fierte, adăugându-se la prepararea unor sucuri, jeleuri, gemuri, dulcețuri, conserve sau în salate etc. 

Supă cremă de guave cu lapte de cocos

Ingrediente: 4 linguri ulei de măsline, 1 kg guave, 1 ceapă mare mărunțită, 6 căței de usturoi mărunțiți, 1 vârf linguriță de nucșoară, sare, scorțișoară măcinată, boia iute, 4 căni de supă de legume, 1 cană lapte de cocos, 2 linguri sirop de arțar.

Mod de preparare: se pre­încălzește cuptorul la 220 de grade Celsius şi se pregătește o tavă cu foaie de copt, se taie guavele felii, se curăță de sâmburi, se ung feliile cu ulei de măsline și apoi se pun la copt pentru 35 de minute până ce pulpa devine moale. Într-o tigaie se încălzesc 3 linguri de ulei de măsline și se pun ceapa, usturoiul și sarea, se gătesc aproximativ 8-10 minute la foc mic, apoi se pun în tigaie fructele coapte, scorți­șoara, nucșoara, boiaua, piperul și se amestecă, se toarnă supa de legume și se mai lasă să fiarbă 15 minute. La final se adaugă laptele de cocos și siropul de arțar, după care se dă prin blender până se obține un amestec omo­gen. Se servește cu crutoane si cu semințe de dovleac deasupra.

Smoothie cu guave și ­banane

Ingrediente: 4-5 guave cu­rățate de sâmburi și coajă, 2 banane, 2 pahare de lapte, 2 cupe mari cu înghețată de lămâie.

Mod de preparare: se pun fructele într-un blender, se adaugă laptele, apoi înghețata și se omogenizează până ce conți­nutul devine cremos.

Ziarul Lumina


0 Responses to “Fructul de guava, excelent antibacterian”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 322.046 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: