05
aug.
19

Macul de grădină, somnifer natural

Macul de grădină este sursa mai multor alcaloizi farmaceutici, cei mai cunoscuți fiind morfina și codeina. Compușii prezenți în această plantă au efecte antioxidante, antimutagene și anticarcinogene, proprietăți antimicrobiene și antiparazitare, au activitate antiinflamatoare și efect asupra sistemului nervos.

Originar din Europa de Sud-Est și Asia de Vest, macul de grădină, Papaver somniferum, conține alcaloizi narcotici care sunt compușii activi ai opiului și ai multor opiacee rafinate, cum ar fi morfina și codeina. „Somniferum”, care în latină înseamnă „aducerea somnului”, se referă la proprietățile narcotice ale plantei.

Opiul este extras în principal din capsulele semințelor. Se­mințele comestibile sunt folosite pe scară largă în produsele coapte, cum ar fi brioșele și prăjiturile, și, din moment ce conțin 40%-50% ulei, pot fi presate pentru ob­ți­nerea uleiului pentru gătit, asemănător cu uleiul de susan, sau pentru utilizarea în vopsele pe bază de ulei.

Întrebuinţările medicinale ale macului au fost descrise de grecii antici, iar opiul, ca agent de dependență, a fost identificat de medicii arabi în urmă cu mai bine de 900 de ani.
Cu florile sale uimitoare, tulpinile lungi și frunzișul verde, macul de grădină este o plantă ornamentală valoroasă. Florile durează mai mult dacă tulpina tăiată este cauterizată înainte de introducerea în apă. Aceasta este specia de plantă din care derivă semințele de opiu și mac și este cunoscută a fi singura specie de Papaveraceae care este cultivată.

Macul de grădină este cultivat pe scară largă, iar producția sa la nivel mondial este monitorizată de agențiile interna­ționale. Este utilizat pentru producția de latex uscat și opiu, principalul pre­cursor al opiaceelor narcotice și analgezice, precum morfină, heroină și codeină.

Semințele de mac sunt bogate în ulei, carbohidrați, calciu și proteine. Acestea oferă, de asemenea, organismului între 2% şi 4% din nevoile zilnice de fier într-o linguriță. Fierul este important pentru transportul oxigenului în corp și ne ajută să avem un sistem imunitar sănătos. În semințele de mac se găsesc niveluri ridicate de fibre dietetice, vitamine B și mai multe minerale importante, cum ar fi calciul, fosforul, magneziul și zincul, toate fiind legate de sănătatea digestivă, cardiacă și imunitară. Zincul, spre exemplu, ajută la reglarea creșterii și dezvoltării celulelor noi și a structurii proteinelor.

Totodată, semințele reprezintă un aliment important, dar și o sursă de ulei. Ele pot fi prăjite, uscate și măcinate pentru a fi utilizate în curry umed (pastă de curry) sau curry uscat.
Ceaiul medicinal obținut din semințe de mac este cel mai frecvent utilizat pentru a calma durerea, pentru somn, pentru reducerea anxietății.

Extractele de mac sunt utilizate în mod tradițional pentru a relaxa tonusul muscular fin, făcându-le potențial utile în tratamentul diareei și al crampelor abdominale. Extractul a fost utilizat ca analgezic, sedativ și antitusiv.

Semințele sunt, în general, recunoscute ca sigure atunci când sunt folosite ca aliment. Semințele de mac și uleiul lor conțin doar cantități minuscule de alcaloizi de opiu.

Totuși, semințele de mac sau derivatele acestora sau ale plantei pot interacționa negativ în prezența anumitor afecțiuni sau în asociere cu alte medicamente cu prescripție medicală, alimente sau suplimente alimentare. Consumul de semințe și derivate este nesigur înainte de o operație sau alte proceduri medicale. Este important să vă informați complet medicul cu privire la plantele, vitaminele, mineralele sau orice alte suplimente pe care le luați înainte de orice fel de intervenție chirurgicală sau procedură medicală.

Așadar, sămânța de mac trebuie administrată pe cale orală, în cantități utilizate în scopuri medicale.

Ziarul Lumina


0 Răspunsuri to “Macul de grădină, somnifer natural”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 335.263 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

15 noiembrie - Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț [ TRINITAS TV ] Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Rusaliile Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: