11
sept.
19

Singurătatea cunoașterii

De câte ori vrei să cunoști mai mult,  trebuie să îți dai seama de prețul pe care îl vei plăti. În mod paradoxal, nu va fi alcătuit doar din bani, timp sau studiu. Va consta, în primul rând, din singurătate, din separarea de ceilalți, din imposibilitatea de a fi înțeles, apreciat sau doar încurajat. Fie că este vorba de prieteni, fie că este vorba de rude, o cunoaștere prea profundă a realității zgândăre emoțional, tulbură unda limpede a superficialității celorlalți, îi face să se simtă nesiguri, poate neajutorați, întotdeauna dornici să contrazică viziunea care aproape li se impune de la sine, dar pe care o resping pentru a-și păstra veșnica rutină, perfecta lor convenționalitate. Un singur lucru este clar: nu vei fi urmat acolo, în dorința ta tot mai pus­tietoare de a nu te mulțumi cu mesaje oferite de-a gata, cu sisteme de iluzii, cu modalități de a-ți adormi conștiința. În mijlocul unei națiuni preocupate doar să-și slujească propria lăcomie nu este niciodată loc pentru un om cumpătat. La fel și în mijlocul unei familii sau al unui grup mai mare sau mai mic, cel care oferă o viziune nouă va fi mai degrabă redus la tăcere decât urmat.

Un cercetător afirma: „Îmi place căldura vieții de familie; îmi este necesară senzația de siguranță care decurge din acțiunea de a face ceva pentru ceilalți. Dar satisfacțiile și realizările mele cele mai caracteristice izvorăsc dintr-un fel de rezonanță cu legile generale ale naturii. Acestea sunt prea grandioase pentru a da naștere altui sentiment decât acela de admi­rație, cu condiția ca prețuirea lor să poată fi împărtășită din plin cu alții. Această împărtășire nu este însă un lucru ușor realizabil. Cu cât pătrunzi mai departe în necunoscut, cu atât îți rămân mai puțini tovarăși de drum. Ajuns în punctul cel mai înaintat al căii tale, dacă acestea se află cu adevărat dincolo de limitele pe care le-a atins vreodată cineva, vei rămâne în cele din urmă singur” (Hans Selye, Știință și viață, trad. de Eva Țuțui și Iulia Vaida, cuvânt înainte de prof. I.F. Dumitru, selecția textelor și prefață de Atilla Kovacs, București, Ed. Politică, p. 27).

Cu cât pătrunzi mai departe în necunoscut, cu atât îți rămân mai puțini tovarăși de drum. O sentință care se potrivește extraordinar de bine și vieții duhovni­cești creștine.

Viața duhovnicească înseamnă cunoaștere. Viața duhovnicească înseamnă să treci dincolo de regulile bine întemeiate din punct de vedere social, politic, cultural, pentru a cunoaște realitatea ultimă, adică pe Dumnezeu. Iar dacă este un aspect privitor la El care pune tot timpul omul care vrea să-L cunoască într-o stare de incertitudine este tocmai această revizuire sau reconsiderare a întregului sistem al vieții omenești. Ceea ce înainte era permis, când nu Îl cunoșteai, acum poate deveni interzis. Înainte desfrânai, erai lacom, avar, injurios la adresa altora, rob al mâniei, leneș și mândru. Acum, dând la o parte toate aceste lucruri, luptându-te cu ele, simți că te eliberezi, că începi să crești interior spre această nouă realitate care ți se descoperă. Însă lovitura de grație aici nu ți-o oferă patimile. Pe acestea ai început să le disprețuiești și știi că există ceva mai presus de ele care le transformă în nimicuri, adică harul dumnezeiesc. Lovitura de grație ți-o oferă rudele și prietenii, care te părăsesc fără ezitare. Acum ai devenit un om parcă nebun în ochii lor, limitat, neînstare să se mai distreze, lipsit de umor, umil și rezervat în manifestări. Înainte erai fericit, acum îți renegi propria-ți fericire.

Însă tu știi că această cunoaș­tere a lui Dumnezeu, chiar dacă te-a însingurat, ți-a descoperit un orizont nebănuit, nelimitat, care-ți asigură un scop în viață pe care nu-l vor clinti toate încercările. Te dor concluziile rău gândite ale celorlalți, te fac să suferi cuvintele lor rău-voitoare, crizele lor de furie când observă că nu-ți vor schimba calea, dar, cumva, în interiorul tău, vei simți că această cunoaștere singuratică este mai de preferat oricărei iluzii a apartenenței la o comunitate care s-a despărțit din propria voie de Dumnezeu.

Iar atunci când te simți cu adevărat însingurat, când ai ajuns să consideri că nu mai poți suporta exilul la care te-au supus ceilalți, este momentul să te întorci în mijlocul lor și să te rogi cu tărie ca fiecăruia să i se deschidă ochii sufletești, așa cum ți s-au deschis și ție. Să nu înveți pe nimeni nimic, doar să te rogi, iar când oamenii vor veni să caute răspuns la tine, să te rogi și să vorbești cu ei pentru ca Dumnezeu să-i sfătuiască prin tine.

Aceea va fi ziua când nu te vei mai simți singur în cunoaș­terea ta.

Ziarul Lumina


0 Responses to “Singurătatea cunoașterii”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 325.034 hits
septembrie 2019
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: