23
sept.
19

Kiwano, fructul care conține mai mult potasiu decât banana

Castravetele african kiwano, sau pepenele cu coarne, este originar din Africa Sub-Sahariană, unde crește sălbatic. Este folosit de populația autohtonă mai ales în perioadele de secetă pentru îmbunătățirea nutriției, având un aport crescut de apă, 90%.

Este un fruct portocaliu, de dimensiunile unei portocale, cu formă ovaloidă și țepi rari. În interior prezintă boabe suculente de culoare verde cu sâmbure în mijloc. Gustul este între lămâie, banană și castravete. Este considerat un fruct delicios, iar pentru aspectul său este folosit și ca ornament.

Kiwano se poate consuma cu coajă, inclusiv semințele sunt comestibile. Nu conține colesterol, este bogat în antioxidanți puternici, proteine și vitamine: C, A, vitaminele din complexul B, B1, B2, B3, B5, B6, vitamina E, iar coaja este bogată în betacaroten. Fructul mai conține sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier, cupru, zinc, magneziu, mangan și antioxidanți, este bogat în carbohidrați de bună calitate și nu conține grăsimi sau colesterol. Kiwano conține mai mult potasiu decât bananele și este eficient în perioadele de suprasolicitare. Datorită conținutului bogat de vitamine și minerale, fructul întărește și menține mușchiul inimii, întărește imunitatea, ajută la scăderea în greutate, îmbu­nătățește funcțiile metabolice etc. Totodată, accelerează ușor metabolismul și stimulează ficatul în scăderea sintezei de colesterol.

Kiwano se poate păstra la temperatura camerei până la jumătate de an. Poate fi înghețat, uscat, însă nu trebuie ținut în frigider. Poate fi folosit în deserturi, salate, mâncăruri cu pește și fructe de mare.

Desert cu kiwano

Ingrediente: 1 castravete african, 350 iaurt, 1 banană, afine pentru decor.

Mod de preparare: Se taie fructul kiwano în jumătate și se scoate pulpa, apoi se pun pulpa, semințele, banana, iaurtul și se dau în blender până se obține o cremă omogenă. Se poate servi în coaja de castravete african și se decorează cu afine.

Jeleu de kiwano fără gelatină

Ingrediente: 2 fructe de kiwano, 30 g eritritol cu ștevie, 10 g pudră de agar-agar.

Mod de preparare: Se taie fructele pe jumătăți, apoi se scobesc cu o lingură. Se pune con­ținutul într-un blender, se pasează bine, după care se trece prin sită. Fibrele rămase se pot mânca. În sucul obținut se adaugă cele 10 g de agar-agar și ștevia, se omogenizează bine, apoi se fierbe jeleul 2 minute până se îngroașă un pic, după care se toarnă jeleul în coaja fructului scobit și se lasă la răcit la temperatura camerei. După ce s-a răcit, jeleul se pune în frigider pentru 5-6 ore, pentru că este mult mai gustos rece.

Ziarul Lumina


0 Responses to “Kiwano, fructul care conține mai mult potasiu decât banana”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 321.982 hits
septembrie 2019
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: